Nantes  – «ukjent», men skikkelig god – Kolstad
Foto: Fotolars

Nantes  – «ukjent», men skikkelig god

Nantes har som oss, én seier og to tap hittil i Champions League. Seier mot Kielce, tap for Aalborg og Pick Szeged.  Stian Gomo, hva sier det om styrken til vår motstander på torsdag?

Foto: Anders Bergheim

– De har vært uheldig med flere skader hittil i sesongen; spillere inn og ut av laget, har jeg observert. Det er vel først mot Szeged at de kunne stille full tropp, og da var de veldig nær å vinne – borte. En veldig bra kamp, forresten – av begge lag.

– Nå har det gått en stund siden kampen mot Szeged (knapt to uker). I hjemlig serie har de faktisk også tapt, litt overraskende (mot Toulouse). Så hvor de står per i dag, vet jeg ikke sikkert. Men det som er sikkert, er at det er et veldig godt lag vi skal opp mot på torsdag. 

– Noe som er litt spesielt er at det er mange ganske ukjente navn for folk flest, men som er veldig gode spillere. Når jeg har sittet og analysert laget har jeg mer enn én gang tatt meg i å tenke «hvorfor er ikke han og han på landslaget». Det overrasker meg at en del av de unge Nantes-guttene ikke har vært på landslaget – i alle fall med tanke på det Frankrike har prestert de siste årene. Noen spillere har riktignok vært innom landslaget, men har ikke spilt mesterskap.

Lagkaptein hos franske Nantes er spansk, og rutinerte snart 40 år gamle Valero Rivera scorer masse. På de tre Champions League-kampene hittil står han med 24 mål…

– Begge kantspillerne er spanske – Kauldi Odiozola på høyrekant – og begge er typisk spanske kantspillere; høyt tempo, scorer mye i ankomstfasen og også på syvmetere. 

Men i etablert spill er det ikke så mye kantene får sjansen. Da er det bakspillerne og strekspill som gjelder.

Kauldi Odiozola (Csaba Bus/MTI via AP)

Og da er det marked for en kar som playmaker Aymeric Minne, ikke sant?

– Ja, og han er én av spillerne som jeg ikke fatter er på landslaget; en fantastisk god spiller. Han har et enormt bra skudd fra distanse, er en ordentlig god duellspiller, og så spiller han hele tiden med skikkelig power. Stor fart; driver laget fremover.

Det overrasket meg å registrere at det er veldig mange unge spillere i troppen; halvparten av spillerne er født etter tusenårsskiftet…

– Dette er på en måte den nye vinen, spillerne som nå begynner å etablere seg internasjonalt. Vi har jo også en som Simen (Lyse) – og i Elverum har Tobias Grøndahl – nå som kjent i danske GOG – vokst seg gode. 

– Nå har Nantes altså hatt sine skade-plager. Minne manglet for eksempel mot Kielce. Trener Cojean går gjerne mye rundt på laget, og hvis han har færre å spille på, tipper jeg han vil dra ned tempoet i kampen.

Da vi etter gruppe-trekningen i Champions League snakket om våre motstandere, da var Nantes laget du visste minst om. Nå vet du mye mer, og hvor tøff blir oppgaven vi må løse på torsdag?

– Det blir veldig tøft! Alle motstandere er «overkommelige». Men det er slett ikke slik at Nantes er noe svakere enn Kielce, Szeged for eksempel. Jeg har også hørt en god del om kulissen i arenaen i Nantes. Det er en heksegryte. En veldig tøff bortebane. Jeg er ikke blitt noe mindre bekymret over Nantes etter å ha sett dem en del på video. Så er det litt artig å se hvordan de spiller. Det er litt som Elverum med duellsatsing på første-situasjoner. Ingen tvil om at det blir nok en kamp som vil kreve veldig mye av oss, ikke minst fysisk. 

– Nantes er også veldig gode på temposkifter. Det kan se ut som om de vil roe litt ned, men i stedet så smeller det. De er veldig intense.

Hva har du sett av målvaktene?

– Det er veldig varierende. Det virker være hipp som happ hvem som står av Pesic og Garcia. For eksempel var Garcia veldig god mot Kielce – ble «BB» (42% redninger) og kom på rundens lag. Jeg ser for meg at én av dem vil være god uansett motstander. De er gode målvakter, men Nantes mangler kanskje den topp, topp målvakten.

Til slutt, hvor stor prosent sjanse har vi til å reise hjem fra Nantes med poeng?

– Hva skal jeg si, da. Med fullt lag, vil jeg si 60-40 – til Nantes. 

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball