”Da ville du har vært skikkelig naiv” – Kolstad

”Da ville du har vært skikkelig naiv”

Det sier Stian Gomo, som svar på mitt spørsmål: Om jeg før seriestart hadde sagt; etter åtte serieomganger vil dere ligge over midten på tabellen og like bak topp-3 - hva ville du sagt til det, Stian?

Stian Gomo
Og trener Stian legger til:
Jeg ville hvert fall ikke trodd at vi skulle ligge der vi ligger. Men guttene har vist at de har klart å ta nivåforskjellen fra 1. divisjon og til GRUNDIGligaen på en veldig bra måte.

– Ni poeng på åtte kamper og femteplass på tabellen – hvor fornøyde er dere med det?

Imponert

– Jeg er rett og slett veldig imponert. Vi fikk oss to skikkelig leksjoner i starten, med stortap både mot Halden og Elverum. Spillerne har tatt lærdom av det som møtte oss på en imponerende måte. De har vist en ro, tålmodighet og tro på konseptet vårt, noe som også har gitt resultater.

– Ingen slipper inn så få mål som Kolstad – men ingen scorer heller så lite – hva sier det om Kolstad- prestasjonene så langt?

– Det er på mange måter en konsekvens av det vi opplevde i de to første kampene. Vi gikk ut og ville prege kampene på samme måte som vi var blitt vant til i 1. divisjon. Vi klarte slett ikke det, ble skikkelig satt på plass, men fikk en nyttig lærepenge.

– På hvilken måte?

Angrepsdrill-231115
Fra ettermidagens trening i Husebyhallen med tema angrepsdrill.

 

Offensivt tålmodig

– Vi bruker litt mer tid før vi satser på å avslutte angrepene, en strategi som ikke gir så mange mål. På samme tid har vi klart å oppmagasinere en positiv energi i forsvarsspillet og returløpet.

– I det siste, returen, fikk dere også skikkelig på pukkelen…

– Ja, vi har jo vært innstilt på at scoringer skal feires med julen. Det kostet oss dyrt. Spesielt i de første kampene rakk vi ikke etablere forsvarsspillet før vi ble overrumplet og fikk baklengsmål. Vi fortsetter å juble når vi lykkes i angrep, men venter med jubelen til vi er kommet på plass rundt egen målgård.

Ingen klar toppscorer

– Vi må helt ned på 17. plass på toppscorer-lista for å finne mestscorende Kolstad-spiller, Mishels (38 scoringer) – drøyt fem mål i snitt. Hvor viktig er det å ha én eller et par spillere som scorer mye.

– Det er det kampbildet som avgjør. I en kamp som mot ØIF Arendal kunne vi for eksempel hatt god bruk for Mishels sin skuddkraft. (Storscoreren fikk rødt kort tidlig i kampen.) I andre kamper er det viktig at vi kan score fra alle posisjoner. For å si det slik; vi skiter egentlig i hvem som scorer, bare vi scorer nok. Jeg vil heller ha mange på scoringslisten enn én eller to som scorer ti.

Maks 25 baklengs

– Og apropos scoringer; du har sagt at dersom dere klarer å holde baklengsmålene på under 25, da har dere en meget god sjanse til å vinne kamper – fordi dere nesten alltid vil score mer enn 25 selv…

– Det stemmer, og hittil har det holdt bra stikk. I tre av de fire kampene vi har vunnet har vi sluppet inn 19 (to ganger) og 20 (én gang), og vår eneste uavgjort endte 22-22.

(Mot forrige sesongs dobbeltmester, ØIF, slapp Kolstad inn bare 24, men scoret selv 22, og mot Fyllingen fikk de 28 baklengs og scoret selv 30.)

Ronald Putans og trenerne
På onsdag stiller Ronald Putans seg til tjeneste for første gang etter langt skadeavbrekk. Det har trenerduoen Stian Gomo og Valery Putans ingenting imot.

 

Savner mer kontratrykk

– Hvor ligger de største forbedringspunktene?

– Det er å utvikle ferdighetene våre mellom ni-meterne. Vi må bli bedre til å sette fart, være sikker med ballen og ikke begå tekniske feil – rett og slett trykke på hardere uten å miste ballen. Et mer effektivt ankomstspill er nok det jeg så langt savner mest.

Petur og Mishels

– Hvem av spillerne har overrasket dere mest i positiv retning?

– Petur (Palsson) kanskje aller, aller mest. Skjønt jeg burde ikke være alt for overrasket når jeg tar i betraktning Peturs økede satsning på håndball. Mishels (Liaba) har også hatt en flott sesong til nå og har tatt nivået bedre fra 1. divisjon enn han gjorde fra 2. til 1. divisjon. Og så har Kristoffer (Østmo) etter en litt treg start kommet meget sterkt, noe han også viste med rekruttlandslaget i Polen.

– Før sesongen var den nøkterne praten sentrert rundt ”dette blir en sesong med
kamp for å overleve”. Er den slags prat nå et avsluttet kapittel?

Sluttspill er ambisjonen

– Det er kanskje litt for tidlig. Vår uttalte ambisjon før sesongstarten var å ”etablere oss” (et begrep som kan tolkes vidt). Internt snakket vi om å nå sluttspill, altså komme blant de åtte beste. Akkurat nå virker det å kunne være innenfor rekkevidde. Vi har sagt at når vi har en riktig god dag, så er vi i stand til å slå alle. Men så skal vi også ta med at årets serie er skikkelig jevn; nesten sånn alle slår alle – bortsett fra Arendal, som så langt har vunnet alle sine kamper.

– Dere har slått serietoeren (Haslum) og serietreeren (Fyllingen), på bortebane!
Nå venter tabelljumbo Viking på hjemmebane. Likevel fremstår det som en slags manndomsprøve, en test på hvor mye mannskapet har vokst – og en kamp hvor de mentale forberedelsene blir usedvanlig viktige. Enig?

Den vanskelige måneden

– Fra midt i november til midt i desember er en vanskelig periode. Vi har jobbet godt mot denne perioden, både fordi flere av spillerne blir opptatt med eksamener og fordi vi nå skal møte lag vi, i alle fall før sesongen, mente vi burde kunne slå. Jeg så for meg at vi på nåværende tidspunkt kunne stå med seks poeng. At vi har ni, er ren bonus.

– Når vi nå skal ut mot Viking, må ingen innbille seg at det blir en enkel kamp for oss. Vi tror hvert fall ikke det, understreker Stian Gomo.

Tekst og foto:
TORE SÆTHER

truls-jubel-viking-150x150
PS!
I kampen mot Fyllingen pådro høyrekant Truls Moe Fjeseth (bildet) seg en båndskade på innsiden av venstre kne. Dagens trening ble tilbragt på ergometersykkel. I morgen skal han forsøke seg med vanlig trening og blir i tillegg testet av Kolstads medisinske støtteapparat. Det er slett ikke sikkert at han rekker Viking-kampen.