Smilende Gomo maner til tålmodighet – Kolstad
Trondheim 16.Sep 2015 GRUNDIGligaen Håndball Herrer. Kolstad - Bækkelaget HE På bilde: Foto: ROBERT MAGNUSSEN

Smilende Gomo maner til tålmodighet

Stian Gomo kan godt koste på seg et lite smil. Kolstad-trenerens forventninger til debutsesongen i eliteserien er så absolutt innfridd. Guttene hans er blitt raskere voksne enn det han hadde regnet med.

 

GOMO
Trener Stian Gomo har grunn til å være godt fornøyd med debutsesongen i eliteserien. (Foto: TORE SÆTHER)Da jeg intervjuet Stian før sesongen og spurte hva han så for seg kolstadsesongen ville bli, svarte han: ”At vi har etablert oss i eliteserien, at vi har bitt godt ifra oss både i serie og cup og klart å sikre oss en plass i sluttspillet.”

Vel, det må kalles måloppnåelse!

Og om Stian så for seg et realt bikkjeslagsmål for minst å nå plass åtte på slutt-tabellen og dermed sluttspillplass, så ble det langt bedre: Kolstad var klar for sluttspill fire serierunder før serieslutt.

Imponerende!

Raskere utvikling

– Vi har på mange områder tatt nivået raskere enn det jeg hadde trodd var mulig. Spillerne har i mange kamper opptrådt med stor rutine, uten egentlig å ha det. De har sjelden mistet hodet, men spilt med imponerende ro, noe som også er tilbakemeldinger jeg har fått fra folk utenfor klubben. Det har overrasket mange, sier trener Gomo.

Og sesongen startet jo på verst tenkelig måte: Feid av nidarøparketten og 13-målstap for Halden i sesongpremieren. Like stort tap i kampen etter, borte mot Elverum og ikke spesielt imponerende i 22-22 borte mot Bækkelaget.

– Før den neste kampen, borte mot Haslum, satte vi oss ned og gikk gjennom de tre første kampene. En viktig konklusjon ble at vi burde vente litt med å kjøre så hardt på vårt varemerke fra 1. divisjon; stor fart med heftige kontringer.

Trondheim 16.Sep 2015 GRUNDIGligaen Håndball Herrer. Kolstad - Bækkelaget HE På bilde: Foto: ROBERT MAGNUSSEN
Lojalitet til spilleopplegg og struktur – viktige momenter bak Kolstads flotte debutsesong i GRUNDIG-ligaen. (Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

 

Litt mer gå-håndball

– Nå var vi i eliteserien, og inntil videre fikk vi ta konsekvensen av det og la det bli mer gå-håndball for å få litt mer trygghet inn i spillet vårt.

Det var ingen dum beslutning. Resultatet kom umiddelbart; én av de største seriefavorittene ble banket med seks i sin egen hule:

– Vi ble tro mot konseptet vårt, og ikke bare vant vi kampen, vi spilte Haslum nesten ut av egen hall. Prestasjonen denne søndagskvelden i oktober ble på mange måter et vendepunkt for oss, og derfor er nok denne kampen den jeg setter det største plusstegnet ved, sier Stian.

Triste greier mot Bodø

– Og tilsvarende minus-tegn?

– Bodø-kampen hjemme (24-26-tap) var veldig trist. Vi hadde egentlig kontroll, men fravek konseptet vårt og tapte kampen i løpet av de siste ti minuttene. Bortekampen mot Bodø hadde noe av det samme – tidlig i kampen. Vi lå langt unna, men tok oss veldig sammen etter pause og var uhyggelig nær ett poeng.

Med rundt ti sekunder igjen av kampen sto det likt (26-26). Bodø hadde ballen, Kolstad-guttene ble for lite kyniske og lot veteranen Børge Lund score sitt eneste mål i kampen, vinnermålet.

– Da syntes jeg mest synd på spillerne. De hadde reist seg mesterlig etter en lang stund med lite godt spill og hadde egentlig fortjent det ene poeng. Her kom manglende rutine frem. Nyttig erfaring for oss, understreker Gomo.

Tapte kamper fra benken…?

– I håndball går det an å tape kamper fra benken. Har du – og Valery – tapt noen denne sesongen?

– Det har jeg nok og tenker da i første rekke nettopp på hjemmekampen mot Bodø. Der bommet jeg på disponeringen av mannskap. Noe av det samme skjedde hjemme mot Fyllingen.

Slike kamper er ikke egent for å prøve ut ting, men gå for det sikre, er en lagleder-erfaring Stian har fått understreket.

– Hvis du ser på enkeltspillere; hvem har tatt de største stegene?

haakon-mishels
Håkon Følstad (t.v.) og Mishels Liaba er to som Gomo påpeker har hatt en meget positiv utvikling denne sesongen. (Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

 

Håkon og Mishels

– Det kan være fristende å trekke frem flere, men om jeg nøyer meg med å nevne to, så må det bli Håkon (Følstad) og Mishels (Liaba). For halvannet år siden satte vi oss ned sammen med Håkon. Utviklingen hans var ikke som vi hadde håpet og ønsket. Vi tok grep både med fysisk trening og oppgaven som toer i forsvar. Håkon har respondert meget godt, og nå er han også blitt målfarlig.

– Mishels har vokst masse, både med hensyn til treningen sin og rolleforståelsen. Han er lojal til opplegget og strukturert i alt han gjør.

– Og så er det fint å registrere at han har takket nei til tilbudene fra andre klubber?

– Absolutt. Etter min mening vitner det om en modenhet og god refleksjon om sin egen situasjon. Han ser at han fortsatt har gode utviklingsmuligheter i Kolstad.

Bonuskamper, men vil vinne dem!

– Haslum som sluttspillmotstander i midten av april. Vil vi se et Kolstad-mannskap som allerede er fornøyd med sesongen?

– Selv om sluttspill ble betraktet som bonus for oss, og er det fortsatt, så skal ingen være i tvil om at vi går til de to kampene vel vitende om at vi trives med å spille mot Haslum, at vi har slått dem én gang og at vi ønsker å revansjere oss for det sure ettmålstapet på hjemmebane, forsikrer Stian Gomo.

– Hvordan skal Kolstad nå ta neste steg for å nå helt opp til norgestoppen?

Tålmodighet en dyd

– Én meget viktig egenskap er tålmodighet – både i spillet og utviklingen av klubben. Det er det spesielt viktig å holde fast på etter en sesong som resultatmessig har vært over forventning. Vi skal bygge spill og klubb og har absolutt ingen behov for å skynde oss.

– Vi er knapt halvveis inne i en fireårsplan. I år har vi vært inne i en etableringsfase som eliteserielag, og den situasjonen er den samme også kommende sesong. Vi skal ha samme fokus, utvikling. Potensialet er der i fullt mon.

PS!
Sluttspill-kvartfinalen mot Haslum spilles søndag 17. april i Nadderud Arena og returkamp i Nidarøhallen onsdag 20. april.

Tekst: TORE SÆTHER