Mats en målvakt for de store anledninger – Kolstad

Mats en målvakt for de store anledninger

mats1-vs-fyllingen

Mats Wæraas ble på mange måter match-
vinner for Kolstad og fikk mange velfortjente
klapp etter kvartfinaleseieren.
Foto: JØRAN M. JOHANSEN / sportsbilder.no

– Jeg hadde den samme følelsen som mot ØIF Arendal i fjor. Jeg var bare så gira. Det handlet om å få den første redningen, gliste Mats Wæraas etter at Kolstad til slutt vant kvartfinaledramaet mot Fyllingen Bergen (30-29).

I fjorårets seriekamp hjemme mot tittelforsvarerne fra Arendal satt Mats lenge på benken, som ofte er situasjonen for ham. På stillingen 15-19 og ca. et kvarter igjen å spille, tok trenerne grep: Ut med Goran Rajkovic, inn med Mats. Da kampen var over, hadde Mats reddet seks skudd – to av dem 7-metere – og bare sluppet inn to! Kolstad knuste sørlendingene 25-21. Det er virkelig grunn til å si at 27-åringen i Kolstad-buret har nese for de store anledningene.

– Jeg har hatt ei veldig god treningsuke bak meg, føler jeg – akkurat som før kampen mot Arendal forrige sesong. Patrick (Bols) og jeg er et sjukt godt par som pusher hverandre og tilbakemelder friskt, både de gode og de mindre gode aksjonene.

Inn fra benken og overbeviste

Også i denne kampen var det Bols som startet i målet. Mats kom inn på stillingen 18-20 og drøyt ti minutter igjen av andreomgangen. De par første skuddene gikk forbi ham. Så kom storspillet. Før kampen var over hadde han, etter mine notater, ti redninger – én fra 7-meteren – og slapp altså inn bare ni. Det er godt ”innafor” – for å si det forsiktig.

Tenkte ikke konsekvenser

Med 24-24 etter to ganger 30 minutter og 27-27 midtveis i ekstraomgang-dramaet, er det lett forståelig om noen utpå banen kunne ha knekket under for presset. Det var ikke kolstadspillerne:

– Jeg tenkte hele tiden på arbeidsoppgavene, klarte å stenge ute at dette faktisk var en kamp om semifinale i NM. Selvsagt er det lett å tenke konsekvenser og ikke være fokusert på jobben man skal gjøre. I dag klarte jeg å holde fokus. Jeg var overhodet ikke redd for å tape. Jeg sa til spillerne foran meg at denne kampen skal(!) vi vinne. Å, som denne seieren smaker.

Merket at de fryktet å tape
Også Mishels Liaba følte at Kolstad hadde et overtak i ekstraomgangene:
– Et godt stykke ut i andreomgangen da vi lå under med både to og tre mål, snek det seg inn en liten tvil, men den forsvant fort. I ekstraomgangene var jeg overhodet ikke i tvil om hvordan dette ville ende. Jeg så på Fyllingen-spillerne at de var engstelige for å gjøre feil og for å tape – mens vi var der for å vinne!

Kjenner målvakten ut og inn

Både for laget og for spilleren selv, var det deilig at han var tilbake etter blindtarmoperasjon og kamppause. Var det vanskelig å finne rytmen i angrep?

– Ikke så mye det. Det handlet litt om å skyte meg inn. Jeg kjenner jo målvakten (Kristijan Jurisic) ut og inn. Vi har spilt mot hverandre helt siden vi var 13 år. Det er første gang han har tatt så mange skudd fra meg; det skal han ha. Men det er viktigst å stå igjen som best når det hele er over, gliste Mishels. Han scoret ni, to av dem i de to siste ekstraomgangene.

Nesten en hel kamp i overtall

Det var stor spenning knyttet til kveldens kamp også ut fra taktisk synsvinkel. Fyllingen er det laget som mest konsekvent har benyttet den nye regelen som gir anledning til å spille med syv utespillere samtidig – og som har hatt suksess med den nye «formelen». Men det var før sesongen slett ikke gitt at bergenslaget skulle opptre slik:

– Før sesongstarten var jeg ikke klar for å spille slik. Men da vi kom bakpå i andre seriekamp, kjørte vi i gang med syv-mot-seks-spill og lyktes. Siden har vi spilt slik i nesten hele kamper, sa Fyllingen-trener Vidar Gjesdal før kampstart.

Selv om Fyllingen startet ”vanlig”, gikk det bare seks minutter før ”overtallsspillet” ble satt inn. Slik fortsatte de ut kampen med noen ganske få unntak. I dag holdt det heldigvis ikke til seier…
petur-mot-fb-cup

Petur Palsson – knalltøff islending i mange tøffe dueller i
kveld. Håkon Følstad i forgrunnen (23)
Foto: JØRAN M. JOHANSEN / sportsbilder.no

Første slike drama siden opprykkskampen

Det var mange kolstadgutter som ofret seg både i knallharde forsvarsdueller og tøffe offensiv-aksjoner. Veteranen i laget, Petur (Palsson), var kanskje det fremste eksemplet. Så mye juling han fikk inne på streken. Fire skudd resulterte i fire mål. Han hadde også målgivende pasninger og skaffet 7-meterskast. Men hvor lenge er det siden han sist opplevde et slikt drama i Kolstad-drakt?

– Det må være kampen mot Sandefjord da vi sikret oss opprykket. Da var det masse drama før det hele var avgjort. I dag var vi bare fokuserte. Vi gjorde det vi fikk beskjed om av Gomo og Valery. Det funket, de hadde rett, sa Petur med et bredt glis.

PS!
Trekningen av semifinalene skjer fredag morgen. De tre øvrige som er klare, er: Arendal, Elverum og Haslum.

FAKTA

Kolstad:
Patrick Bols 1, Mats Wæraas – Truls Moe Fjeseth 4(1) Lasse Balstad 3, Petur Palsson 4, Adrian Aalberg 2, Thor Magnus Five, Daniel Brandmo 2, Kristoffer Østmo 2, Martin Tangvik, Håkon Følstad 2, Tom Kåre Nikolaisen, Mishels Liaba 9, Kim André Rinnan 1, Ronald Putans.
Fyllingen Bergens toppscorere:
Mario Matic og Iben Hvidsten – begge 5.
Utvisninger; Kolstad:  2×2 min.– Fyllingen Bergen: 3×2 min.
Tilskuere: 1456

Tekst: TORE SÆTHER