Slitematch – og Gomo satse litt «galematias» – Kolstad
Trondheim Spektrum 23-November-15 GRUNDIGligaen, Kolstad Håndball mot Falk Horten Topphåndball. Foto: Robert Magnussen

Slitematch – og Gomo satse litt «galematias»

– Dette ble en riktig slitematch, akkurat som forventet, sa toppscorer Mishels Liaba etter at Kolstad hadde – ja, akkurat – slitt seg til ettmålsseier (28-27) over Falk.

Horten-laget ledet størstedelen av kampen, men altså ikke til slutt. Kolstad-spillerne fikk skikkelig kjenne på godfølelsen av å avgjøre en tett kamp, mens for gjestene var det tilsvarende surt. Gallsurt, fordi Horten hadde ballen i mål sekunder før slutt, men dommerne annullerte.

 

Trondheim Spektrum 23-November-15  GRUNDIGligaen, Kolstad Håndball mot Falk Horten Topphåndball.  Foto: Robert Magnussen
Bildet lyver; det var slett ikke Falk og Kennie Boysen som hadde overtaket på Mishels Liaba – selv om Mishels denne gangen ikke klarte å lure gjestenes forsvarsspillere. Foto: Robert Magnussen

 

Sjanset på uvant forsvarsformasjon

Inngangen til denne kampen var litt spesiell. På siste trening øvde kolstadguttene på en 5-1-formasjon i forsvar og for å kunne starte kampen med den, noe helt annet enn den vanlige 6-0, som Kolstad-spillerne er drevne på og trygge i. Problemet ble at ikke bare lå hjemmelaget med en offensiv midtspiller, de to ”toerne” ble også veldig offensive, for offensive. Falk-spillerne marsjerte ganske så lett gjennom.

Hadde trener Gomo lagt ut i en slik formasjon om han skulle ha forberedt kampen på nytt?

– Nei! Egentlig var dette litt galskap. Å gå fra en 6-0 til en 5-1-formasjon underveis, er greit. Motsatt vei er langt verre. Da ender det gjerne med et for defensivt 6-0. Og i kveld ble vi også liggende høyt ikke bare med én, men med tre spillere. Likevel, nyttig erfaring, og vi skal spille slik senere også, men da skal jeg love at vi er bedre forberedt, smilte Stian Gomo.

23.Nov 2016. UEFA Champions League 3. kvalik runde mellom Rosenborg og Apoel FC. FOTO: ROBERT MAGNUSSEN Tlf:99377622
For et kjemperfjes, for en fighter og lederfigur. Lasse Balstad imponerte nok en gang. Foto: ROBERT MAGNUSSEN

”Produkt-utvikling”

Så gikk det altså godt til slutt, for Kolstad, og Lasse Balstad følte absolutt at valget av forsvarsformasjon var fornuftig:

– Å spille med et offensivt forsvar er bra fordi det er med på å utvikle oss som lag.

Altså en produktutvikling, rett og slett!

Falk ingen lett match

Kolstad kom til denne kampen etter en litt tung periode med to tap. Også derfor smakte seieren veldig godt, mot et lag som ”skal” beseires.
Men Falk fra Horten er alt annet enn walk over, selv om seks av åtte kamper før kveldens har endt med tap. For halvannen uke siden skaket laget tabelltoer Bækkelaget – lenge. Ledet sågar med ett til pause, falt sammen i andreomgangen og tapte med 12.

I kveld var det ikke noe slikt sammenbrudd.

Med håndbremsen på

– All honnør til Falk. De sto på og var veldig nær ved å slå oss. Vi skulle vinne kampen på innsats og vilje. Jeg følte at slik spilte vi ikke skikkelig før det gjensto fem minutter. Det holder selvsagt ikke. Vi spilte med bremsen på, og sånn kan vi ikke agere. Vi har hatt veldig bra trykk på treningene i det siste. Nå mangler det bare at vi også klarer å vise det i kamp, sa Lasse Balstad
Mange lyspunkter

For publikum ble nok en Kolstad-kamp usigelig spennende. Du skal ha gode nerver for å tåle slikt. Men for all del, når det ender som det gjorde i kveld, da står man ut med spenningen. Forhåpentligvis tar de drøyt 1200 tilskuerne med seg en kompis eller to på neste kamp – i alle fall hvis kompisen setter pris på høyspent håndballmoro.

Dessuten, i kveld var det ikke bare spenningen og de to poengene som ga hjemmepublikum grunn til å smile – og å applaudere:

* Mishels Liaba sin skyting var formidabel; ni fulltreffere på 12 skudd! Froskeskuddet er favoritt-verktøyet, men det blir også krydret med noen riktig susende underarmsskudd – som i kveld.
* Truls Fjeseth viste stoisk ro fra 7meteren og nettet på alle tre Kolstad fikk tildelt. (Falk fikk ni(!) 7-metere)
* Lasse Balstad var aggressiv og ”påståelig” i angrep; ble det et par bomskudd, var det ikke slutt på skytingen, og det fikk han betalt for. Noen ankomstaksjoner var det virkelig snert over.
* Kristoffer Østmo fikk det ikke helt til da han ble gitt playmaker-jobben fra start. Da han kom inn igjen drøyt midtveis i andreomgangen, viste han klasse, både med et par herlige gjennombrudd og også en flott assist til Adrian Aalberg.
* Adrian var også på hugget i kveld – fire treff på fem skudd, godt og vel innafor. Et par var dessuten av kategori lekkerbisken.

Så kan man vel også si at vi gjerne skulle ha ønsket oss noen flere målvaktsredninger. Men Falk-målvaktene tok enda færre baller; altså vant Kolstad også den viktige kampen i kampen – målvaktduellen. Og både Patrick Bols og Mats Wæraas reddet en syvmeter.

23.Nov 2016. UEFA Champions League 3. kvalik runde mellom Rosenborg og Apoel FC. FOTO: ROBERT MAGNUSSEN Tlf:99377622
Mishels Liaba – i kveld var han ustoppelig! Foto: ROBERT MAGNUSSEN

En må-vinne-kamp

En slitematch, en forventet sådan, sa altså Mishels Liaba:

– Det er klart at Falk har alt å vinne, og jeg synes faktisk vi møtte et ganske godt Falk-lag i kveld. For oss var dette én av de kampene vi bare må og skal vinne. Takk og pris klarte vi det. Seieren smakte utrolig godt.

FAKTA
Kolstad – Falk Horten 28-27 (12-14)
Kolstad:
Patrick Bols, Mats Wæraas – Truls Moe Fjeseth 5(3), Lasse Balstad 4, Petur Palsson 1, Adrian Aalberg 4, Thor Magnus Five 1, Daniel Brandmo, Kristoffer Østmo 2, Håkon Følstad 1, Tom Kåre Nikolaisen 1, Mishels Liaba, 9 Kim André Rinnan, Ronald Putans.
Falk Hortens toppscorer: Steffen B. Løkkebø 8(4)
Utvisninger; Kolstad: 4×2 min. – Falk Horten: 4×2 min.
Tilskuere: 1253

Tekst: TORE SÆTHER