Petur tilbake til Island – Kolstad
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Petur tilbake til Island

Kolstad mister sin dyktige og populære strekspiller Petur Palsson. Islendingen drar hjem etter en syv års lang nordisk reise.

Det har aldri vært på tale å bli værende, hverken i Danmark eller Norge. Retur til Island har hele tiden vært meningen for Petur Palsson, samboer Erna og treåringen Orri. Det eneste usikre har vært ”når”.
Nå er det ikke usikkert lenger; Petur sier farvel til Kolstad etter denne sesongen. Håndballkarrieren fortsetter i moderklubben Haukar.

– Haukar har vært i kontakt med meg etter nesten hver sesong, men jeg har takket nei til tilbudene. At det nå ble ”ja”, skyldes flere ting. Én av de viktigste grunnene til at vi vender hjem i sommer, er Orris forhold til besteforeldrene. Det blir ganske anderledes å besøke besteforeldrene hjemme i deres hus og ikke bare snakke med dem på facetime, sier 31-åringen.

Hardtsatsende Haukar

Håndballen har også hatt sitt å si for avgjørelsen om å reise tilbake i sommer:

– Haukar satser stort. Klubben har sikret seg landslagsmålvakten Bjørgvin Pall Gustavsson og en kroatisk unggutt, 207 cm høye Ivan Ivkovic – i tillegg til meg. Haukar trenes nå av Gunnar Magnusson, treneren jeg hadde i Kristiansund. Han kjenner meg derfor godt og vet hva han får.

– Haukar satser stort. Klubben har som mål å vinne alt på Island og spille i EHF-cupen. Det er en satsning som gjør det interessant for meg å bli med på, sier Petur. Han har tegnet en god treårsavtale med moderklubben.

– Men pengene er ikke avgjørende for meg. Jeg er innstilt på å arbeide i tillegg til håndballen. I første omgang som snekker, og det er jo ikke så dumt med tanke på at vi endelig ønsker å kjøpe oss noe eget – hus eller leilighet, smiler Petur.

Tilpasningsdyktige

Men tro ikke at alt er lagt til rette for Petur og Erna. Det er faktisk bare deltidsjobben som håndballspiller som er ”i boks” uten at det stresser Petur og kjæresten:

– Årene i utlandet har gjort oss begge veldig tilpasningsdyktige. Om ikke så mye foreløpig er på plass, så vet vi at ting ordner seg. Vi får oss jobb, både Erna og jeg, og selv om vi ikke vet hvor vi skal bo, vet vi at vi ikke blir nødt til å bo på gata…

Petur og Erna startet sitt utenlandsopphold i Danmark i 2010. Erna fikk spillerkontrakt med Silkeborg, Petur i Herning.

– Vi bodde først i en liten kjellerleilighet i Herning og trivdes ikke så veldig godt. Så fikk vi sjansen på en riktig fin leilighet i Silkeborg. Der bodde også et par av Ernas lagkamerater. Vi stortrivdes, og de to jentene lærte oss mye – både språk og om Danmark.

Høyst forskjellig kulturer

– Hvordan var livet i Danmark – og etterhvert i Norge – sammenlignet med Island?

– På Island er det full fart hele tiden. Hverdagen er hektisk. I Danmark går alt mye roligere. Folk er mer avslappet, de tar seg gjerne tid til å prate – lenge – og de går ofte ut på kafé for å treffe venner, eller på restaurant. Danskenes gourmetkultur er noe vi setter stor pris på.

– Norge opplever vi på flere måter å ligge mellom det danske og det islandske sosiale livet. Nå er det stor forskjell på Kristiansund og Trondheim, men generelt sett tenker jeg slik, sier Petur og legger til:

Koselige Trondheim

– Trondheim synes jeg er en veldig koselig by. Her er det nok av restauranter, barer og kafeer. Vi liker å gå ut, og selv om det på hverdagene stort sett bare er oss tre, går vi gjerne til byen i helgene.

– Etter tre sesonger i Kolstad og Trondheim; hva vil du savne mest når du i sommer drar hjem til Island for godt?

– Det er selvsagt spillerne og trenerne. Jeg synes Gomo og Valery både er artige og seriøse. Dessuten vil jeg tenke tilbake med glede på å ha vært med på denne oppturen som Kolstad har hatt. Jeg føler at jeg har utviklet meg som spiller her, og det er innskudd jeg setter inn i erfaringsbanken.

Tredje strake mot Bodø…(?)

– Da jeg intervjuet deg før sesongstarten spurte jeg hvor du trodde Kolstad ville havne på slutt-tabellen. Du svarte ”topp fem”. Tror du fortsatt det?

– Ja. Vi hadde noe riktig bra opplevelser før VM-pausen, ikke minst da vi slo Bækkelaget på bortebane. Vi er en gjeng som står sammen; vi gir oss ikke uansett om det butter imot. Jeg har godfølelse nå.

– Søndag spiller dere hjemme mot Bodø. Hvor god er poengmuligheten?

– God. Vi har slått Bodø to ganger denne sesongen, og jeg ser ingen grunn til at vi ikke skal kunne fighte oss til en tredje seier på søndag, sier Petur Palsson.

PS!
Haukar har ikke bare sikret seg forsterkninger. Klubben har vært nødt til å selge playmakeren Janus Dadi. Landslagsspilleren er hentet til Aalborg for å erstatte Sander Sagosen.

 Tekst og foto:
TORE SÆTHER