Klare for et svensk eventyr – Kolstad

Klare for et svensk eventyr

I starten på juli er Lasse Balstad reiseklar for Ystad og Sverige, til et håndballeventyr, sammen med sambo Maiken Hasselvold og sin lille datter. Men Kolstad-kapteinen innrømmer at han hadde litt vondt i magen før han skulle fortelle lagkompisene om sitt klubbskifte.

 

 

Begivenhetsrike måneder venter Lasse og Maiken – først blir de foreldre for første gang, så tar de med lillejenta – og parets hund – på flyttelasset og drar til tre års utlendighet i Sør-Sverige. (FOTO: Privat)

La oss bla et drøyt halvår tilbake. Da intervjuet jeg Lasse i en serie «sommerprat» vi laget på Håndballregion Nord sine sider. Ett av spørsmålene var; «se i krystallkula fem år frem i tid – hva ser du? Lasse svarte: – Forhåpentligvis spiller jeg håndball på heltid i utlandet og har kanskje fått barn…»

Det gikk bare noen måneder, så slo den ambisjonen inn; Lasse blir å finne i blått og hvitt i Kurt Wallander-byen Ystad og får svensk adresse de nærmeste tre årene – sammen med Maiken og den lille datteren, som etter terminen kommer til verden om en måneds tid.

– He, he, sa jeg det ja, smilte Lasse da jeg i går kveld minnet ham på sommerpraten. Vi satt sammen med en kaffekopp på Heimdal-restauranten Fellini, og jeg var ikke minst nysgjerrig på hvordan stemningen var i garderoben etter CSKs «kronekamp». Det var da Lasse slapp svenske-nyheten.

Det var ikke bare lett å fortelle lagkompisene at deres veier snart skilles, forteller Lasse. (FOTO: Tore Sæther)


Vemodig garderobe-stemning

– Jeg kjente det i magen, var spent på hvordan det ville gå. Jeg forsøkte på forhånd å tenke ut hvordan jeg skulle si det. Men etterhvert fant jeg ut at jeg fikk bare ta det som det kom.

– Stian, Valery og Jostein var informert, men du hadde ikke sluppet nyheten til noen av spillerne, så hvordan «kom det»?

– Først ble det stille. Selv følte jeg vemod, det gjorde nok resten også, men ganske fort ga spillerne uttrykk for at de var glade på mine vegne.

Det var altså 1. mars, og Ystad-interessen var ikke kommet Lasse for øre veldig lenge før:

Telefon fra Ystad

– Jeg ble oppringt av Marcus Lindgren, som er en del av Ystads sportslige apparat. Det var 15. februar, tre dager før vi skulle spille mot Nøtterøy. Han sa at Ystad hadde fått tips om meg og hadde kikket på noen videoklipp. Var jeg interessert i å snakke med dem? Absolutt, svarte jeg, men henviste ham til å ta kontakt med agenten min, Peter Bertelsen.

Lindgren fortalte Lasse allerede i den første kontakten litt om byen, om klubben, spillerne og klubbens ambisjoner. Lasse forholdt seg rolig, men da han snakket med agenten, da begynte ting å skje:

– Jeg hadde allerede fra første kontakt med Marcus en veldig god magefølelse. Så da Peter fortalte ytterligere om Ystad som en by hvor håndball er viktig, om en klubb med tradisjoner, med god spillermix mellom unge og erfarne, en fin arena og et bra publikum, da var det et «ja» fra meg. Og så gjorde det selvsagt også mye enklere når Maiken var vel så klar som meg for et utenlands-opphold.

Klubbene fort enige

Selv om Lasse var klar til å bytte klubb etter åtte år i Kolstad-drakt, det var et annet forhold som måtte avklares; kapteinen har kontrakt med Kolstad også neste sesong. Klubbene måtte bli enige. Var Lasse redd for at kontrakten skulle stoppe overgangen?

– Egentlig ikke. Jeg hadde i kontrakten et tak på eventuell overgang, synes det er flott at Kolstad får igjen penger for meg, men er glad for at det ikke ble lagt noen hindringer i veien. Klubbene ble fort enige, som jeg skjønte.

Lasse Balstad (24) har vært i Kolstad siden 2010, har hatt en flott utvikling som spiller og lederfigur, har fått med seg et junior-VM (i 2015) og hatt sin debut på A-landslaget. Alt dette er naturligvis ting som ikke har gått andre toppklubber hus forbi. Det har vært vist interesse fra et par norske klubber (Drammen og Elverum) og også en dansk klubb. Det ble med interessen. Klubbskifte i Norge var dessuten aldri aktuelt for Lasse. Han følte at her til lands var Kolstad en like god utviklingsarena som noen annen klubb.

Hva er stikkord etter åtte år i Kolstad?

– Jeg er stolt over det jeg har bidratt med i alle sesongene. Ikke mins er det fint å tenke på at jeg sammen med kompisene mine har vært med på å gjøre Kolstad til et bra lag, rykket opp fra 2. divisjon til eliteserien. Mats (Wæraas) er «bestisen», men jeg føler at jeg har et godt forhold til alle lagkameratene mine.

 

Søndag var Lasse for første gang i Ystad, og det ble det oppslag av i lokalavisa Ystads Allehanda. Saken ligger naturligvis bak betalingsmur…


Søndagsbesøk i Ystad

Lasse sa altså «ja», klubbene ble enige, og for to dager siden, sist søndag, fikk Lasse det første fysiske møtet med sin nye klubb og sin nye «hjemby»:

– Jeg ble vist rundt i klubben og fasilitetene og gjennomgikk en fysisk test. Jeg fikk en liten prat med treneren som fortalte at han hadde sett video av meg, at han spesielt likte forsvarsspillet mitt og mine gjennombrudd på yttersiden av forsvarstoer, et moment han var interessert i å utvikle. Jeg fikk et godt inntrykk av treneren. Lokalavisen var også på plass og gjorde et lite intervju, og klubben hadde funnet tak i to leiligheter som jeg så på. Jeg har allerede bestemt meg for den ene. Ystad er jo ingen storby, det er kort vei til alt, og leiligheten vi skal leie ligger bare to og en halv kilometer både fra hallen og fra sentrum.

Lasse Balstad er definitivt klar til å ta et nytt steg i håndballkarrieren. Han vet også at veien til å få flere opptredener for Håndballgutta den går for de aller, aller fleste via spill i større ligaer enn den norske. Men noen direkte kontakt med landslagssjef Christian Berge, det hadde Lasse ikke før han sa ja til det svenske tilbudet. Ikke var det nødvendig heller; han vet hva landslagsledelsen mener:

– Jeg kjenner at dette klubbskiftet er riktig for meg; større klubb, bedre liga og et nytt miljø håper jeg skal føre til at jeg tar et nytt steg, blir en bedre spiller.

Lasse blir først nordmann i Ystad-drakt og i utgangspunktet håndballproff på heltid. (FOTO: Tore Sæther)


Fordøyde klubbskiftet i helgen

Hva med resten av sesongen. Hvordan vil alt dette påvirke de siste kampene som Kolstad-spiller?

– Jeg brukte sist helg til å nyte til fulle følelsen av det som ligger foran oss. Fra i dag har jeg fullt fokus på resten av Kolstad-sesongen, var Lasse veldig tydelig på da vi snakket sammen etter treningen i går.

Hvordan blir hverdagene i Skåne – blir Lasse «bare» håndballspiller – i tillegg til nybakt pappa?

– I utgangspunktet blir jeg hundre prosent håndballspiller, men jeg håper at jeg kan få noen småjobber for firmaet (Norske Hus) hvor jeg i dag er ansatt. Det ville ha vært fint både for å holde byggfaget «varmt» og også for å spe på spillerlønningen. Dette svenske eventyret gjør meg ikke rik, smiler Lasse – men vet at det vil gjøre ham rik på nye, spennende opplevelser.

Og før familien er installert i Ystad så må han vel sette seg ned å kikke gjennom Wallander-episodene…?

– Jeg har faktisk sett noen av dem. Det var faktisk litt prat om Wallander og turistene som oppsøker Ystad da jeg var i byen på søndag, fortalte Lasse Balstad og la til at det var en spesiell følelse å kjøre fra Kastrup til Ystad over «Broen». For den tv-serien er han godt kjent med.

PS!
Se Ystad-quizen jeg serverte Lasse; den ligger på facebook-siden vår – https://www.facebook.com/kolstadhandball

 

Tekst: TORE SÆTHER