Livet smiler til Rasmus og Johanne – Kolstad

Livet smiler til Rasmus og Johanne

 

Rasmus Carlsen og kona Johanne har funnet seg godt til rette i starten på sitt andre «håndball-liv» i Norge. FOTO: TORE SÆTHER

 

Rasmus Carlsen hadde danske tilbud foran denne sesongen, men valgte Kolstad og Trondheim. En totalpakke hvor familien sto sentralt  var meget avgjørende. Inntil for bare en uke siden var «pakken» slett ikke på plass:

– Vi hadde ikke fått barnehage til Rebecca (tre år). Vi fikk beskjed om at det ikke var noen ledige plasser. Johanne hadde heller ikke fått seg jobb, men i løpet av et par-tre dager løsnet alt: Det ble ledig barnehageplass og Johanne, som er barnehagepedagog fikk også jobb, like ved jobben min, på Saupstad, smiler Rasmus.

Familien – lille Benjamin på ett år hører også med – har kjøpt hus i et rolig og trivelig område på Gimse i Melhus. «Totalpakken» er oppfylt. 27-åringen fra Fredrikshavn med fartstid i blant annet de danske eliteklubbene Aalborg Håndbold, Viborg og HC Midtjylland er nå klar til å levere i Kolstad-drakt.

Da landslagstrener Christian Berge fikk høre at den scoringssterke playmakeren var på vei til Kolstad, lurte han på hvordan i all verden Kolstad hadde klart det. Berges undring sier litt om statusen til nordjyden, som i sitt forrige opphold i norsk elitehåndball, i Halden, både var seriens toppscorer og ble kåret til årets nykommer og årets playmaker i den første sesongen for østfoldklubben, 2014-2015.

Dårlig minne fra Trondheim

Den neste sesongen startet alt annet enn bra for Rasmus. I sesongens første kamp var nyopprykkede Kolstad motstander. Datoen var 2. september i 2015. Rasmus har ikke glemt den, ikke fordi Halden rundspilte eliteseriedebutantene:

– Jeg bådro meg en skade i venstrefoten, som viste seg å være et brudd på yttersiden av fotbladet. Det var en tøff dag, og en vanskelig tid som fulgte. Jeg var ute i omtrent et halvt år. Tilbake på banen igjen, mot ØIF Arendal, slo jeg opp skaden. Da ble jeg også operert og var ute til sluttspillet. Skaden kom veldig ubeleilig, både for meg, men også for klubben. Vi følte vi hadde noe skikkelig bra på gang, at vi kunne ha en god sjanse til å bli topp tre, husker Rasmus. Halden endte syv poeng bak pallen og bare tre poeng foran Kolstad.

Å komme seg ordentlig til hektene igjen etter bruddskade nummer to, tok lenger tid enn det Rasmus hadde forestilt seg, mye lenger tid:

– Det gikk et år før jeg var ordentlig tilbake. Det var langt tøffere enn et jeg hadde trodd, innrømmer Rasmus og legger til at han egentlig har sluppet heldig unna:

Ryggproblem under kontroll

– Fotskaden var den første – og hittil også eneste – alvorlige skaden jeg har hatt. Heldigvis fikk vi Rebecca på denne tiden, og tiden sammen med henne var til stor hjelp i perioden da det var vanskelig å prestere topp på håndballbanen.

I dag er fotskaden for lengst leget, men Rasmus har noe som kanskje kan kalles følgeskade; han har nok i perioden med opptrening etter bruddskadene skjevbelastet slik at han har fått litt trøbbel med ryggen. – Men det er under kontroll, føler jeg, ikke minst takket være to behandlinger i uken hos kiropraktor.

Litt tilbake til årsakene til at Rasmus og familien havnet i Kolstad. Han nevnte «totalpakken». I den inngikk også Kolstads ambisjoner og hans egen rolle i det prosjektet:

– Kolstad har ambisjoner om å nærme seg norgestoppen i løpet av noen sesonger. Det er «sjov» å være en del av. Jeg vil langt mer spille en sentral rolle og mye i et lag på litt lavere nivå enn for eksempel i et topplag i Danmark eller Tyskland og der bli sittende på benken i store deler av kampene. Dessuten passer det meg bra at det her i Norge ikke er like stor kampbelastning som i Danmark. Det gir mer tid til familien. Med Johanne i jobb, er også økonomien ok, og så har det også vært en faktor at Lars (Eggen Rismark) er i klubben. Lars er en alle tiders kar som alle liker; at han valgte å komme tilbake til Kolstad, vitner om at klubben mener alvor med sin satsning.

Det er slik vi gleder oss til å se Rasmus; søkende med blikket etter en innspill- eller oppspillsmulighet – eller en sjanse til eget skudd. FOTO: ROBERT MAGNUSSEN


En fransk test

– Jeg spilte de fire siste månedene av forrige sesong i Frankrike etter at HC Midtjylland fikk store økonomiske problemer. Det oppholdet (familien ble værende i Danmark) var også en test på om Frankrike kunne være noe å satse på for oss som familie. Vi konkluderte med at det var det ikke.

– Vi hadde bare gode erfaringer fra tiden i Halden og Norge. Å si ja til Kolstad ble på en måte å komme tilbake, om å velge det trygge, sier Rasmus.
Likevel, beslutningen om å si ja til Kolstad medførte også en klar negativ faktor; avstanden til begge familiene: – Men det er ikke veldig langt fra Fredrikshavn til Trondheim. Begge familiene har allerede vært på besøk.

Spilleren Rasmus Hedegaard Thaarup Carlsen, som er hans hele og fulle navn, hvordan type spiller er han?

Temperatur er viktig

– Jeg er en spiller med stor temperament, en spiller som mener at temperatur er viktig – både på trening og i kamp.

– Koker det over også enkelte ganger…?

– Det er lenge mellom nå, men for noen år siden skjedde det langt oftere.

– Har du alltid vært spillestyreren, playmakeren?

– Nei, det var venstreback jeg var, det var i den posisjonen jeg trivdes best. Med Jonas Wille som trener i Halden, ble jeg flyttet inn i midten og ble en skytende playmaker, kan du si. Jonas ønsket å ha meg i midten – uten å ta fra meg venstreback-kvalitetene. Med min høyde er ikke hoppskudd det skarpeste skuddet. Jeg liker best å fyre av rundt forsvarsspillerne eller finte meg gjennom.

«Naturlige» variasjoner

– Kolstad har levert meget variable prestasjoner i oppkjøringen til sesongen – fra to gode og jevne kamper mot det svenske topplaget Alingsås til åttemålstap mot 1.divisjonslaget Charlottenlund. Hvor bekymret blir du over slike svingninger?

– Ikke mye. Husk at det er flere endringer i troppen, og mange unge er kommet til. Men vi må være innstilte på å gi 100 prosent i hver eneste kamp. Klarer vi det, skal det bli vanskelig for noen og enhver å slå oss, tror Rasmus.

– Så hva er realistisk med tanke på slutt-tabellen? Eliteklubbenes samlede tips ga 9.plass til Kolstad…

– Slike tips bryr jeg meg ikke mye om. Men at de andre lagene ser slik på oss, kan jo være en fordel for oss…

– Til slutt, Rasmus; du har tegnet en treårskontrakt med Kolstad. Ser du for deg at du blir i klubben i tre år?

– Absolutt. Kanskje blir vi også lenger her – før vi en eller annen gang slår oss til ro hjemme i Danmark.

TEKST: TORE SÆTHER

 

 

FAKTA
Rasmus Hedegaard Thaarup Carlsen
Født 24. mars 1991 i Fredrikshavn
185 cm – 93 kg
Gift med Johanne Thaarup Carlsen
Barn: Rebecca (3 år) og Benjamin (1 år)

Spiller-CV:
* Strandby/Elling Håndbold – startet som 9-åring / dansk mester i 14-årsklassen
* AaB – dansk mester i «ynglinge-klassen» 2 ganger (2006 og 2008)
* AaB Håndbold (Nå Aalborg Håndbold) – som senior, 16 – 21 år
* Team Vesthimmerland (på utlån fra Aalborg i siste Aalborg-sesong) – nivå 2
* Viborg HK – én sesong, eliteserie
* Halden Topphåndball – 2013-2016
* HC Midtjylland – sommeren 2016 og halvannen sesong
* Limoges (Frankrike – nivå 2) – ½ sesong
* Kolstad – fra sommeren 2018 – 3års-kontrakt

Danmark-kamper og europacup
Har spilt e.cup både for AaB (Champions League) og HC Midtjylland (EHF-cu)
Landslag: 20 kamper for U20, 43 scoringer – og EM-gull i 2011

Som Halden-spiller:
* toppscorer – i 1. div. og eliteserien
* Årets nykommer og årets playmaker i eliteserien (2014/15)

 

To friskmeldt og én usikker

Kolstad drar til Sandefjord og sesongpremiere i morgen med 14 spillere. Trener Stian Gomo melder om to friskmeldte i «ellevte time» – William Aar (etter problemer med høyre tommel) og Kim André Rinnan (kne-problem) – mens det dagen før dagen er litt usikkerhet knyttet til Ronald Putans (stor totalbelastning med fulltidsjobb i tillegg til tøft håndballprogram). Unggutten Alessandro Zulijani er ute i ennå fem-seks uker på grunn av et lite brudd i venstre ankel. «Aless» pådro seg skaden under yngresmesterskapet (LM00) i Kroatia i august.