Sammensveiset og hardhudet – Kolstad

Sammensveiset og hardhudet

 

 Storfamilien HÅNDBALL – foran f.v.: William, Victor og Lars. Bak f.v.: Fred, Andrea, Caroline og Roar. (Mangler på bildet: Magnus i utlendighet -i Sverige…)

 

Det skal mye til for å kopiere løperfamilien Ingebrigtsen fra Sandnes. Da må det kapres både EM- og VM-gull. Men én ting har rogalendingene ikke klart som «håndballfamilien Forbord» har prestert:

Mens Ingebrigtsen-familien har tre av sine «avleggere» som ikke satser på løping, er alle seks ungdommene i håndballfamilien på Strindheim håndball-infisert; Roar, Fred, Magnus, Caroline, William og Victor.

For sikkerhets skyld er to «innflyttere» i storfamilien  – Lars og Andrea – også håndballspillere.

Og om det ikke blir EM- og VM-gull på noen av dem, så har i alle fall seks av de åtte eliteserieerfaring, og tre av dem har spilt med flagget på brystet.

Men hvordan er det blitt så mye ball i Brøsetveien på Trondheim Øst. Arv eller miljø? Begge deler, skulle jeg mene.

For på 1970-tallet het Trondheims beste håndballspiller, Roar Forbord; playmaker, så klart, og far til Rune. Og fra Rune er det kommet minst tre playmakere og én «venstrearming», som landslagstrener Zeljko kaller venstrehendte spillere.

Det er mye ball å slektes på også for resten: Målvakt Lars er som de fleste sikkert har fått med seg barnebarn av Nils Arne Eggen. Lars’ mamma, Kristin, har håndballerfaring blant annet som spiller i Sverresborg. Andrea sin pappa, Erling (Næss), har innpå 200 kamper for RBK. Caroline og Williams mamma, Wenche, har ikke ballspill-erfaring, men har spilt ishockey – og er oppvokst på Kolstad, mens pappa Bernt voktet håndballmålet i Lade til han var 17.


Storfamilien utgjør en hel 7’er: Venstre kant (nærmest) Fred, venstre bak, William, midten bak, Roar, høyre bak, Victor (reserve for storebror Magnus), høyre kant, Andrea, på streken Caroline og i mål, Lars.

Når vi så går over til miljøet, på hjemmebanen, der har det alltid vært et aktivt håndballmiljø, men det har slett ikke vært noe press fra foreldre. Håndball er det blitt, og er det, av egen fri vilje. Morsomt poeng forresten at med to kjærester (Lars og Andrea) innlemmet i «stallen», så utgjør de et meget sterkt mixed team, imponerende nok også med «riktig» besetning i alle posisjoner:
Lars mellom stengene, Andrea på høyrekanten, Magnus høyre bak, Roar som playmaker, William venstre bak, Fred på venstrekanten (han har spilt der på CSK, selv om også han er playmakertype først og fremst) og Caroline på streken.

Familielaget har til og med en innbytter – 12-åringen Victor.

Brødre, søsken og kjærester, en sammensveiset gjeng. De er ofte samlet, og det sørger ikke minst Roar for. Han er sosialministeren. Ikke overraskende blir det mye håndball, i de fleste versjoner. For sosialministerens sambo., Andrea, kan det til og med bli i overkant mye håndball: «Da melder jeg meg bare ut,» sier Andrea med et smil. Etter forrige sesong satte hun karrierestopp.

Når Roar spiller opp til samling står både quiz og konkurranser på plakaten. «20-kampen» er toppen, en dagssamling, ment å være årviss og blir det nok også. Da blir håndballgjengen forstørret med invitasjoner til håndballkompiser fra nær og fjern, fra inn- og utland. Det konkurreres det i bordtennis, boblefotball (hva nå det er…). stein-saks-papir og straffekastskyting, så klart, som finale. Her er det doble poeng å hente, selvsagt…

«Håndballjuntaen» ser mye håndball, både «live» og på tv/video, og de sitter ikke på meldingene – spesielt ikke når det er kamper noen av dem har vært i aksjon i. Caroline: «Jeg synes det er stort sett konstruktive tilbakemeldinger.» «Men Lars er hard i meldingene sine,» synes William. «Til deg så,» smiler Lars.

Selv om de heier på hverandre, er det også tydelige snev av jantelov. Det er for eksempel ikke mange «spesielle» scoringsfeiringer som går upåaktet. Du skal ikke være alt for fancy. Her får ingen anledning til å «ta av». Og som Caroline slår fast, med et smil – strekspilleren smiler forresten mye: «Hard hud kreves i denne gjengen her.»

 

 

Lagkompiser i vennskapelig «brødreduell»; William og Roar. (Foto: TiTT Melhuus)

 

Rune har trent tre av sine fire håndballgutter, Roar, Magnus og Victor, mens Camilla, mamma til de tre eldste, hun har selvsagt (…) også spilt håndball – for CSK på nivå to i tre sesonger – og var trener for Fred og hans lagkompiser til de var 15 år. Rune og Camilla må utvilsomt ha gjort en god jobb.

Minstemann, Victor, har mange år på seg for å komme til eliteserienivå, men det mangler så visst ikke på ambisjonene hos 12-åringen:

– Jeg vil bli landslagsspiller i håndball.
– Hva med fotballen, da?
– Nå spiller jeg både håndball og fotball, men når jeg blir nødt til å ta et valg og satse på én av dem, da er valget ganske enkelt. Det blir håndball.
– Forresten, hvordan er pappa som trener?
– Han kunne vært litt strengere, spesielt når noen av oss er ute av fokus, melder Victor til treneren sin.

PS!
Hvis det er noen som lurer på hvordan Roar er blitt så sikker fra syvmeteren – han bommer jo nesten aldri! – så finnes svaret i kjellerstua i familiens  forrige hus. Der ble det klistret håndballmål på en vegg og arrangert utallige kamper og straffekastkonkurranser…

PS2!
Og onsdag spiller kolstadguttene sin andre seriekamp i Kolstad Arena. Motstander er Haslum

Tekst og foto: TORE SÆTHER

 

FAKTA

Roar Fikse Forbord
26 år

Bakspiller/playmaker
Klubb:Kolstad Håndball

Tidligere klubber:
Charlottenlund SK, Drammen, Hellerup Idrætsklub (Danmark), Falk Horten og Strindheim.

Landskamper:
8 kamper på beachlandslaget

Utdanning:
Studerte økonomi både i Vestfold og København
Jobber nå som investeringsrådgiver i Nordea

Sivilstand:Samboer med Andrea

 

 Fred Fikse Forbord
24 år

Bakspiller/playmaker
Klubb:Charlottenlund SK

Tidligere klubber:
Kolstad, Sandefjord og Strindheim

Utdanning:
Sivilingeniør

Sivilstand:Kjæreste

 

 

Magnus Fikse Forbord
20 år

Midtback

Klubb:Hammarby (Stockholm)

Tidligere klubber:
Silwing Troja (Stockholm), Tiller og Strindheim

Utdanning:
Studerer naprapati i Stockholm

Sivilstand:Single

 

Caroline Aar Jakobsen
23 år

Strekspiller

Klubb:Byåsen Håndball Elite

Tidligere klubber:
Tertnes, Viking (Bergen), Utleira og Strindheim

Utdanning:
Siviløkonom

Sivilstand:Samboer med Lars

 

William Aar

20 år
Venstre bakspiller
Klubb:Kolstad Håndball

Tidligere klubber:
Sandnes, CSK, Klæbu og Strindheim

Landskamper:
Tre kamper på rekruttlandslaget (turnering i Polen i sommer)

Utdanning:
Studerer økonomi

Sivilstand: Single

Lars Eggen Rismark
27 år

Målvakt

Klubb:Kolstad Håndball

Tidligere klubber:
HC Midtjylland (Danmark), Fyllingen Bergen, Bodø HK, Strindheim og Ranheim

Landskamper:
1 A og 2 rekrutt

Utdanning:
Sivilingeniør

Sivilstand:
Samboer med Caroline

 

Andrea Næss
29 år

Høyrekant

Karrierestopp etter forrige sesong (med Storhamar)

Klubber:
Storhamar, Glassverket, Ajax København, Flint Tønsberg, Sola, Selbu og Sportsklubben Rapp.

Utdanning:
Ernæringsfysiolog

Sivilstand: Samboer med Roar

Victor Forbord

Strindheim G12

Venstrehendt bakspiller

 

Rune Forbord

Alder: +50…

Dommer:
Karrieretopp; dømte i VM (sammen med Ole Jørstad) både i 1999 og 2001. Sammen med Ole (i dag visepresident i NHF)  dømte han også rundt 100 e-cupkamper, derav to finaler.

Spiller:
(bakspiller, venstrehendt/ kantspiller, etter at Zeljko Tomac dyttet ham ut til ytterste høyre…) for Malvik, Wing, og Sportsklubben Rapp