Lars og Roar – duellvinnerne – Kolstad

Lars og Roar – duellvinnerne

Håndball er på mange vis et komplisert spill, men også veldig enkelt: Dersom du har den beste målvakten og i tillegg er best fra 7-meteren, da vinner du mot en jevnbyrdig motstander.

 

Lars Eggen Rismark spilte en strålende
kamp og ble riktig kåret til Kolstads
beste. (Foto: ROBERT MAGNUSSEN

Som Kolstad i sin nye Arena hvor Haslum ble sendt hjem med femmålstap (hjemmeseier 26-21) og hvor målvakt Lars Eggen Rismark og straffer-eksekutør Roar Fikse Forbord spilte avgjørende roller.

Vi noterte 18 redninger på Lars – nesten 50 i redningsprosent – og dobbelt så mange redninger som Haslum-keeperne. Roar satte syv 7-metere på like mange forsøk, på imponerende variert og nærmest lekent vis.

Hvordan kan en målvakt så til de grader avvæpne motstanderen? Før pause slapp Lars bare syv baller bak seg og hadde ni redninger:

Video-studier uten å bli fastlåst

– Det har selvsagt mye med rutine å gjøre. Jeg har de fire-fem siste årene gjort de samme forberedelsene – to-tre kamper på video av motstanderen, hele kamper og skuddklipp. Men selv om det handler om å kartlegge motspillere, så er det også viktig ikke å bli for låst i det jeg ser for eksempel av «godhjørner». Når kampen er i gang, er det også viktig å registrere spillernes posisjoner, kroppsspråket og ha en god dialog med forsvaret.

– Førsteomgangen i dag var en ordentlig god lagprestasjon, synes jeg. Etter pause ble det mer rotete, sa keeper-Lars.

– Bare én av Haslum spillere skaffet deg problemer; kant- og ex-bundesligaspilleren Thomas Kristensen…

– Både på kantskudd og straffekast er det en psykologisk duell målvakt-skytter. I dag fikk Kristensen et overtak. Men etter at han scoret tre på rad, omstilte vi i forsvar, Daniel (Brandmo) tok han ut, og så var det stengt.

– À propos den andre duelltypen, fra 7-meteren. Hva er det som gjør at Roar (Fikse Forbord) er så effektiv i kamp etter kamp?

– Roar er ekstremt rolig og analytisk. Han blir derfor vanskelig å lese, sier Lars Eggen Rismark og forteller at han og Roar ofte diskuterer rundt temaet målvakt – straffekast-skytter.

Roar Fikse Forbord imponerte igjen med
fantastisk effektivitet fra straffekast-
merket. (Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

 

Straffekast-prat helt siden Strindheim-tiden

– Det stemmer, sier Roar. – Det har vi faktisk drevet med helt siden vi var 16-17 år og spilte sammen i Strindheim, og det har vi gjort både på treninger og i fritiden.

– For meg er det veldig nyttig å ha disse pratene med Lars, fordi han er en dyktig målvakt også på syvmeterskudd. Det er derfor veldig god trening for meg å skyte på ham. Jeg har en god del dårligere uttelling på treningene mot Lars enn jeg har i kamp, men så kjenner jo han meg ekstremt godt…

– I kveld satte du syv av syv, variert og nærmest lekent. Hvordan var forberedelsene?

– Jeg skyter flere straffere lavt enn høyt i målet. Jeg regnet med at Haslum-spillerne hadde sett på video av kampene våre, og på Bodø-kampen var det seks av åtte skudd som gikk inn ned i målet. Derfor bestemte jeg meg for å skyte flere høyt.

– Var du like kald og rolig som det virket?

– Jeg var vel det, kanskje bortsett fra at jeg ble aldri så lite urolig etter at jeg satte en mellom beina på målvakten, og det var ganske nær ved å bli en bom. Likevel, jeg var i flytsonen, sa Roar, som ble litt irritert over at én av Haslum-spillerne (Viktor Glatthard) ved et par av syvmeterne stilte seg bak ham og forsøkte å psyke ham ut ved å snakke til ham. Den taktikken fungerte dårlig!

Elverum en bonuskamp

Onsdag i neste uke er det klart for kvartfinale i NM mot Norges beste lag, Elverum. Hvordan betydning har kveldens resultat på cupkampen, Roar?

– I kveld synes jeg vi sto spesielt godt bakover og hentet oss også inn da Haslum kom opp på to mål bak med syv-åtte minutter igjen å spille. Det er gode prestasjoner å ta med seg videre. Elverum i cupen er en bonuskamp. Og så gir det ekstra energi å vite at vi etter tre kamper i vår nye arena står med tre seire…

Manglende angrepsflyt

Kolstad hadde den beste målvakten, den imponerende sikre straffeskytteren og leverte en spesielt god førsteomgang defensivt. Dette må gjenskapes mot Elverum om det skal bli semifinaleplass. I tillegg må det bli mer flyt i angrepsspillet, og antallet tekniske feil må absolutt reduseres.

Blomster også til strekspiller Tom Kåre Nikolaisen, Daniel Brandmo og Rasmus Carlsen. Selv om den nyervervede playmakeren ikke traff på alt, og hadde sin andel av tekniske feil, så scoret han i andreomgangen noen viktige mål. Ikke minst etter at Haslum hadde gått fra 13-19 til 17-19. Rasmus sin 20-17-scoring var av det forløsende slaget…

PS!
Kveldens seier var den første hjemmeseieren i eliteserien mot Haslum.

Tekst: TORE SÆTHER

FAKTA
KOLSTAD  – HASLUM 26-21 (14-7)
Eliteserien, runde 5
KOLSTAD ARENA – 1884 tilskuere

HASLUMs toppscorer:
Thomas Kristensen 5(1)

Kolstad:
Lars Eggen Rismark, Mats Wæraas – Roar Fikse Forbord 8(7), Sander Rønning, Rasmus Hedegaard Carlsen 6, Elias Schaanning Thome, Thor Magnus Five, Daniel Brandmo 4, Martin Tangvik 1, Håkon Følstad, Tom Kåre Nikolaisen 3, William Aar 2, Kim André Rinnan, Ronald Putans 2.

Utvisninger;Kolstad: 4 x 2 minutt – Haslum: 5 x 2 min.

 

 

KOLSTAD-SESONGEN 2018-19

Eliteserien
05.09.18: Runar – Kolstad  20-23
19.09.18:. Halden – Kolstad27-24
28.09.18: Kolstad – Bækkelaget 35-23
03.10.18: Bodø HK – Kolstad 23-30
10.10.18: Kolstad – Haslum 26-21
Neste kamp:
21. oktober: Kolstad – Fyllingen

 

NM-kampene
2. runde: Brekstad BK – Kolstad  20-36
3. runde: Vikhammer – Kolstad21-35

  1. runde: Sandefjord – Kolstad25-26

Kvartfinale: Kolstad – Elverum – 17. oktober