Skadefri og med ny kontrakt – Kolstad
FOTO: Robert Magnussen Tlf: 99377622

Skadefri og med ny kontrakt

Forrige sesong ble et aldri så lite skade-mareritt for Tom Kåre Nikolaisen (18). Denne høsten harhan sluppet unna ufrivillige kampopphold, og det vises på prestasjonene.

 

 

Slik vil vi se Tom Kåre Nikolaisen i mange situasjoner mot Elverum onsdag kveld. (Arkiv-foto: ROBERT MAGNUSSEN)

Første skade i fjor høst var en  hjernerystelse i hjemmekampen mot Drammen, 5. november i Levanger:

– Jeg fikk ett av keeperens kne i hodet og ble satt på sidelinjen et par uker.

To og en halv uke etter smellen i hodet, knakk Tom Kåre nesebeinet:

Fra vondt til vondere

– Mot Halden. Jeg fikk en albu midt på nesen. Det gjorde skikkelig vondt, og det var enda vondere da jeg et par dager senere på St. Olav fikk trukket på plass benet. Jeg får nesten vondt bare å tenke på det, nå ett år etter, smiler hardhausen. I tillegg til nesebensbruddet fikk han føling med skaden i hodet, og dermed en ny håndball-pause. Men det skulle komme mer:

– Jeg fikk plutselig problemer med magen og måtte gjennom flere undersøkelser. Håndball var det ikke snakk om.

Heldigvis fant man ikke noe alvorlig galt, og Tom Kåre kunne igjen melde seg til håndballtjeneste.

Nå var det vel nok med skader og andre problemer. Eller?
Nei, da:

«Teit» overtråkk

– I starten på januar presterte jeg å tråkke over på trening, under oppvarming. Egentlig ganske teit! Først var det frykt for at det også var et brudd i ankelen. Det var det heldigvis ikke. Det var bare tre leddbånd som var av.

Dermed nye uker på sidelinjen. Først 18. februar var han med i troppen igjen, til kamp mot Nøtterøy i Orklahallen:

– Jeg skulle egentlig ikke spille, men så ble det en skikkelig knokkelkamp, og så ble jeg satt innpå noen få minutter på slutten av kampen. Jeg kjente at jeg ikke var stødig i ankelen, og det påvirket naturligvis innsatsen min.

– Sesongen var nesten over. Jeg var ikke skikkelig kampklar før til sluttspillet.

 


To ganger i uken kjører Tom
Kåre «kjedelige» treninger på
Olympiatoppen i Granåsen
eller på 3T. (Foto: TORE SÆTHER)

Kjedelige treninger

Da var sesongen nesten over. Seks seriekamper og mange uker uten håndball ble Tom Kåre-fasit for 2016/17.

Siden har ting gått på skinner – ikke minst fordi han har innsett betydningen av å kjøre jevnlige, det han kaller, kjedelige treninger:

– Jeg innså at det var behov for slike økter; for å trene kjernemuskulatur, mage/rygg, bevegelighet og balanse – egentlig kjedelig, men bare så nødvendig. Jeg har også blitt langt mer nøye med oppvarming før både treninger og kamper. Såpass har jeg da lært, innrømmer Tom Kåre. To ganger i uken kjører han på formiddagen kjedelig-økter, enten på Olympiatoppen i Granåsen eller på 3T.

Får som fortjent

Også i håndball er det ofte slik at man får igjen for det man legger ut – av tid og trening. Så også for Tom Kåre. Han har hatt en imponerende sterk sesongstart – skadefri!

– Personlig er jeg veldig fornøyd med sesongen så langt. Jeg var egentlig litt spent på hvordan det ville gå siden jeg fikk en ny posisjon i forsvar – fra toer til treer – men det har gått over all forventning. Det har styrket selvtilliten, noe som jeg har tatt med meg også i angrep.

Det vises tydelig nok på offensiv-statistikken: Tom Kåre har scoret i hver seriekamp, 14 scoringer totalt, som gir et snitt på nesten tre i hver kamp. Bare étt skudd har ikke endt med scoring, fra serieåpningen mot Runar.

– De gode opplevelsene i forsvar både for meg og laget – ingen har sluppet inn færre mål enn oss – er bra å ha med seg i angrep. For egen del har det ført til at jeg ikke er redd for om det blir et bomskudd eller to. Jeg tåler det. Og så har vi to veldig bra keepere på trening som gjør at vi får skikkelig god skuddtrening.

I tillegg til en imponerende god skudd-effektivitet har Tom Kåre fightet seg til halvparten av Kolstads syvmetere i seriekampene – 12 av 25. Slikt blir det også scoringer av – når man har en straffekast-taker som Roar Fikse Forbord. Han har satt 22 av de 25 syvmeterne. Man kan trygt si at «straffer er mål» for Kolstad.

Klart vi kan slå Elverum

– Til onsdagens cupkvartfinale: Kan dere slå Elverum, Norges beste lag, selv om serietabellen per i dag ikke viser det ?

– Det blir knallhardt, men det er mulig. Elverum har både erfaring og bredde i stallen som vi ikke har. Men vi har lyst til å gjøre som vi klarte i sluttspillkampen i Husebyhallen i vår – vinne. Det var et av de største høydepunktene så langt i min karriere. Vi har fleipet litt om at vi kanskje skulle spille cupkampen i Husebyhallen.

– Ikke for det, vi føler allerede at Kolstad Arena med mye folk på tribunen gir oss masse energi. Jeg håper det vil vises på onsdag, sier Tom Kåre og peker ikke minst på Elverums hurtige krysningsspill som er noe alle lag har problemer med å stå imot.

 Ny toårskontrakt

Så var det momentet med ny kontrakt. Den snart 19-årige strek-fighteren satt på utgående kontrakt. Mandag gjorde klubb og spiller noe med den saken: Tom Kåre skrev under på en toårskontrakt, som altså binder ham til Kolstad frem til sommeren 2021:

– Jeg har ambisjoner om både landslagsspill og en proffkarriere i utlandet. Selv om jeg skrev på den nye kontrakten, så vet jeg at Kolstad ikke vil legge hindringer i veien for meg om det skulle komme et tilbud fra utlandet før kontrakten utløper, sier Tom Kåre Nikolaisen.

Foreløpig står han med 13 kamper på juniorlandslaget. Det vil forundre meg om han ikke også får prøve seg hos Håndballgutta innen et par års tid – bare han slipper unna alvorlige skader…

Tekst: TORE SÆTHER

Lagenes vei i NM så langt

KOLSTAD
2.runde: Brekstad BK – Kolstad 20-36
3.runde: Vikhammer – Kolstad 21-35
4.runde: Sandefjord – Kolstad 25-26

ELVERUM
2.runde: Vestby – Elverum   21-61
3.runde: ROS – Elverum 24-38
4.runde: Elverum – Runar 31-26