Rødt kort i sitrende cupdrama – Kolstad

Rødt kort i sitrende cupdrama

Da toppscorer William Aar fikk direkte rødt kort allerede etter 11 minutter, da så nok de fleste av tribunefolket at Kolstads semifinaleplass røk. Det gjorde den, men Elverum trengte nesten 70 minutter for å nedkjempe hardtarbeidende kolstadgutter.

 


Kolstad mistet en svært viktig brikke da
William Aar ble sendt på tribunen med 
rødt kort før det var spilt et kvarter.
(Foto: TORE SÆTHER)

 

Kampen startet egentlig ganske pent og pyntelig i et langt fra rasende tempo. Elverum var så vidt i føringen frem til det 10. minutt da Daniel Brandmo kontret inn 4-3. Like etter puttet William Aar sin tredje bak Morten Nergaard. Så startet dramatikken:

Elverums Simen Holand Pettersen steg til værs og klinket inn gjestenes fjerde mål, men han fikk to strake Aar-armer i brystet på vei ned. Alt for tøft mente dommerparet Fremstad / Pedersen og belønnet taklingen med rødt kort:

 

– Min første reaksjon var at jeg hadde gitt dommerne en mulighet til å gi meg rødt kort. Når jeg så kortet komme, var det naturligvis skikkelig kjipt, sa en imponerende rolig William, som hverken i situasjonen som oppsto etter taklingen eller etter kampen var rød i toppen og skjelte ut dommerne for feil avgjørelse.

Det gjorde heller ikke trener Stian Gomo, men han var rykende uenig i den linjen dommerne forsøkte å legge seg på: – Og om William fortjente rødt, så var det flere taklinger i løpet av kampen som fortjente det samme.

Med toppscoreren som også er en viktig brikke i midtforsvaret sendt tribunen, ble det en helt annen kamp å håndtere for laglederne Gomo og Putans:

– Hele logistikken ble ødelagt for oss. Vi hadde ikke akkurat regnet med å skulle spille lenge med Roar, Rasmus og Håkon som de tre bak. Men jeg må gi spillerne stor «kred.» for innstillingen og kjempingen. Det var virkelig små marginer som svingte denne kampen i Elverums favør, sa trener Gomo. I garderoben etter kampen fikk også spillerne høre at han var stolt over det de hadde prestert.


Lagkaptein Håkon Følstad var skikkelig på hugget
både som assist-legger og avslutter.
(Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

Og at det var marginalt det som skjedde ute på banen da avgjørelsene falt, ikke minst i de siste sekundene av ordinær spilletid:

20 sekunder før full tid, fightet Roar Fikse Forbord seg til et straffekast, og syvmeterspesialisten – som hadde brent to og satt tre før denne, nølte ikke med å ta ansvar. Stillingen var 25-25. Den luktet av matchvinner-scoring – om han satte den:

– Morten Nergaard er en målvakt som ruver og tar mye. Heldigvis er det ikke mange av det slaget i eliteserien. Men da jeg scoret, var det utrolig deilig, sa Roar noen minutter etter at cupslaget var avgjort.

Elverum-trener Michael Apelgren reagerte raskt og la timeout-kortet på bordet. Det var 17 sekunder igjen. Elverum kom på banen og spilte ut sitt siste kort – syv mot seks, som holdt. Men du verden så marginalt:


Tom Kåre Nikolaisen gikk til kamp med en liten
«kjenning» i ryggmuskulaturen. Hvordan han
klarte å tåle så mye juling og også fighte så 
sterkt i forsvar, det er det ikke så lett å forstå.
(Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

 

En litt unøyaktig Elverum-pasning var på vei mot høyrekanten der Sigvaldi Gudjonsson ventet. Daniel Brandmo klart nesten, men bare nesten, å fiske vekk ballen. I stedet fikk islendingen kontroll og satt inn 26-26. Det var syv sekunder igjen av kampen. Altså ekstraomganger – som i sluttspillkampen i Husebyhallen i vår.

Men denne gangen var det bortelaget som trakk siste trumf, selv om Kolstad ledet med ett (28-27) etter den første ekstraomgangen. Så glapp de på en retur, gjorde en teknisk feil og fikk to skudd reddet av matchvinner-keeper Nergaard.
Syv mot seks-spill ga et straffekast med to mål å hente og ett minutt igjen av omgangen. Syvmeteren satte Roar i stolpen.

Så visst var dette en kamp med marginal forskjell på lagene.

– Jeg tror Elverum-spillerne sitter i garderoben nå og føler at de var litt heldige – og det var de også, sa Roar. Elverums trondhjemmer, Endre Langaas, som fra det 25. minutt i andreomgangen og til dramaet var utløst scoret tre mål, sa det slik:

– Det er noe med det siste målet psykologi. Vi gikk til ekstraomgangene med positiv energi fordi vi så vidt hadde klart uavgjort, men det motsatte sikkert var tilfellet hos kolstadspillerne, som var så nære på å vinne etter 2 ganger 30. Men når det er sagt, så hadde vi flere muligheter til å avgjøre denne kampen tidligere – ikke minst da vi ledet med tre mål med syv-åtte minutter for så å gjøre et par tekniske feil og skusle bort ledelsen.


Rasmus Hedegaard Carlsen var én av de fremste
Kolstad-krigerne i kveld og også toppscorer.
(Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

– Gomo sa han var stolt av oss, og Håkon (Følstad) sa han følte vi koste oss mer enn det elverumsspillerne gjorde – bortsett fra de siste par minuttene. Men uansett dette resultatet, så tar vi med oss mye positivt. Klarer vi å spille med samme trykk og entusiasme på søndag, så har vi gode muligheter for å slå Fyllingen, sa Roar Fikse Forbord.

Og hva med «røde» William. Hvordan hadde han det egentlig der han satt blant publikum på en reservert rødkort-stol og så lagkompisene…?

– Frem til pause satt jeg og var lei fordi jeg ikke fikk være på banen mer enn de ti-elleve minuttene før rødkortet ble gitt. Men etter at jeg fikk dusjet i pausen, satt jeg og så med tilfredshet på at kompisene gjorde det veldig bra og hang godt med Elverum. Jeg fikk sjansen til å se laget spille fra en uvant posisjon, kan du si. Det kan fort være læring i dette også, sa en nøktern William Aar og lovte at spillerne ikke blir langvarige hengehoder, men rister av seg skuffelsen i god tid før Fyllingen-kampen på søndag – i Kolstad Arena den også.

Tekst: TORE SÆTHER

FAKTA
KOLSTAD – ELVERUM 29-33 (12-12 – 26-26 – 28-27) e.e.o.

NM kvartfinale
Kolstad Arena
Tilskuere:  1512

Kolstad:
Lars Eggen Rismark, Tage Nielsen – Roar Fikse Forbord 4(4), Sander Rønning, Rasmus Hedegaard Carlsen 7, Thor Magnus Five, Martin Tangvik, Daniel Brandmo 4, Håkon Følstad 4, Ronald Putans, Tom Kåre Nikolaisen 4, William Aar 3, Kim André Rinnan, Tarik Repesa, Elias Thome 3, Alessandro Zulijani.

Elverums toppscorer:
Magnus Fredriksen 6

Utvisninger;Kolstad: rødt kort (Aar) og 6 2 x min. – Elverum: 7 x 2 min. Inkl. ett rødt (3×2)