Viktig angrepsvåpen uten å score mye – Kolstad

Viktig angrepsvåpen uten å score mye

Håkon Følstad er ikke en spiller som topper scoringsstatistikkene. Likevel er årets Kolstad-kaptein en meget viktig angrepsbrikke i prosjekt Gomo/Putans.


Kaptein Følstad har all grunn til å smile tilfreds
med måten Kolstad-skuta har seilt så langt – i
medvind og med stor poengfangst.
(FOTO: Tore Sæther)

– Jeg har aldri vært den som har scoret mest. Jeg er en mer spillende bakspiller, og så innrømmer jeg glatt at jeg enkelt ganger burde ha tatt sjansene mine selv i stedet for å spille videre. Enkelt og greit. I kampene mot Bodø og Haslum gikk jeg av banen uten å score, og det er jeg jo ikke veldig fornøyd med. Likevel følte jeg ikke at jeg hadde spilt to dårlige kamper.

Skjøt oftere

Den venstrehendte 26-åringen er en av de mest rutinerte og stødigste pilarene i Kolstad-laget. I den ulidelig spennende kvartfinalekampen mot Elverum på onsdag tok han, litt uvanlig, ganske ofte avslutningsansvar. Fire scoringer på syv skudd er «innafor» for en bakspiller. Og ikke nok med det; kaptein Følstad var nest sist på seks Kolstad-scoringer og spilte også frem Tom Kåre Nikolaisen til en syvmeter-situasjon. Ikke rart trener Stian er godt fornøyd med sin høyre bakspiller.

Det var det så absolutt god grunn til mot Elverum. Både Håkon og lagets prestasjon var god. Det var bare resultatet som manglet. Derfor ble det også for Håkon dårlig med søvn natt til torsdag:

Sov dårlig
– Egentlig sover jeg ganske dårlig etter alle kamper, men denne natten ble det ekstra lite søvn. Tapet følte tungt, ikke fordi vi hadde spilt en dårlig kamp, tvert imot, men fordi vi var så nær, så nær på å gå til semifinale. Tapet føltes bittert. Å se forbi resultatet og vurdere prestasjonen, var ikke enkelt på onsdagskvelden. En liten flik av følelsen fra det sure tapet hang med også i dag, men nå er prestasjonen vår lettere å få øye på, sa Håkon da vi pratet sammen etter torsdagens trening.

Men til kapteinen og kapteinsrollen; hvordan ser Håkon på den?

– Jeg bærer det bindet med stolthet. Å være ønsket til å fylle kapteinsvervet, det er for meg stort; rett og slett! Jeg kjenner på følelsen av å gå foran og ha en god dialog med alle spillerne og også være en tydelig røst både i spillergruppa og i dialogen med trenerne.

– Har kapteinsjobben påvirket spillet ditt i noen retning?

– Nei, egentlig ikke. Jeg er kaptein på samme måte enten jeg gjør god eller dårlig kamp.

– Hvordan vil du karakterisere spilleren Håkons prestasjoner så langt i sesongen?

Kanskje i god skuddposisjon, men Håkon
spiller mer enn gjerne assist-rollen…
(FOTO: Robert Magnussen)


Mer trykk mot høyre

– De har vært både og. Hittil har vi klart oss godt med William og Rasmus sine scoringer. Vi har snakket om at vi i angrepsspillet må bli bedre til også å sette opp høyresiden i gode posisjoner. Så langt har vi vært best på å legge trykk motsatt, mot venstre. Og siden det har fungert så bra, så er det i alle fall ingen grunn til å kaste vrak på det. Men altså, det ville ha gjort oss enda bedre om vi også hadde klart å snu spillet mot høyre i større grad enn det vi hittil har gjort.

– Og lagets prestasjoner; andreplass på tabellen, selv om den er veldig jevn og det bare er spilt fem serierunder, så må fire seire og ett tap sies å være godkjent og kanskje også litt overraskende…?

 

Samspillet Håkon og strekspiller Tom
Kåre Nikolaisen er et effektivt
angrepsvåpen. (FOTO: Robert Magnussen)

«Tipsene overrasket»

– For meg er det ikke overraskende, selv om vi mønstrer et litt nytt mannskap. Men klubbtipsene i forbindelse med kick off til sesongen, de overrasket meg. Vi ble ikke nevnt på sluttspillplass en gang, altså blant de åtte beste. Det skjønte – og skjønner – jeg ikke. På den annen side så kan det være bra for oss. Ingen venter noe av oss; motstanderne har presset på seg; de skal slå et Kolstad-lag som er tippet på niendeplass…

– Søndag kommer Fyllingen til Kolstad Arena, og bergenslaget har som dere bare tapt én kamp – men har også et uavgjortresultat. Det er til gjengjeld mot tabell-leder ØIF Arendal. Hvor store er sjansene til en topoenger?

Eliteserien – litt sirkus

– Vi kan absolutt slå Fyllingen. Det er ingenting som tilsier noe annet. Serien så langt har gitt noen uventede resultater. Fyllingen har altså spilt uavgjort mot serielederen og tapt, nå sist, mot Falk Horten som lå på niendeplass. Eliteserien har så langt vært litt sånn sirkus. Jeg synes at det er litt artig at alle ser ut til å kunne slå alle, smiler Håkon Følstad.

Tekst: TORE SÆTHER