Steffen mot Kolstad – første gang som underdog – Kolstad

Steffen mot Kolstad – første gang som underdog

Å spille mot Kolstad, er ingen ny opplevelse for ham. Men på onsdag er det første gang Steffen Stegavik spiller på underdogens lag når Nærbø kommer til Kolstad Arena..?.

 

(FOTO: Tarjei Sel, Jærbladet)

– Slik er det nok, og det forteller sitt både om hvor jeg er i karrieren og hvor Kolstad står per i dag. Hittil i sesongen synes jeg Kolstad fremstår som det mest stabile laget etter Elverum og ØIF Arendal som er eliteseriens klart to beste lag og som også vil havne på de to øverste plassene når serien er ferdigspilt, sier Steffen.

Trondhjemmerens håndballkarriere har ført ham både til Elverum – i to perioder, til Drammen og til Romania før han for to år siden landet på Jæren. Det vil si, der spiller og trener ham. Men det er på Sola han har slått seg ned, sammen med kone Camilla (Herrem) og sønnen Theo, født i sommer. Kjøretiden hjemmefra og til trening og kamp på Nærbø er slett ikke avskrekkende – en drøy halvtime, altså noenlunde den samme tiden det tar å kjøre for eksempel fra Moholt og til Kolstad Arena – i rushtiden.

Siste stoppested

Nærbø vil etter alle solemerker bli siste stoppested på en mer enn ti år lang karriere på toppen av norsk håndball, en karriere som også inneholder 34 landskamper og to sesonger som toppscorer i eliteserien. At en jærklubb blir endestasjon har to årsaker:
– For det første var det jo til Sola vi skulle, Camilla og jeg. Og da hun var klar til å flytte hjem for godt, var det veldig god timing at tilbudet om å spille for Nærbø kom, sier Steffen og legger til:

– Ikke bare var det et tilbud om å spille for laget som da – for to år siden – var i 1.divisjon. De holdt også på med et prosjekt som trigget meg. Her var det et lag som bortsett fra meg og én spiller til som hadde spilt sammen helt siden de var 11-åringer. I dag tror jeg det er 11-12 stykker av dem, 1998-modeller, og som altså har spilt seg opp i eliteserien.

Da toppklubbene satte opp sitt tips til slutt-tabell, endte Nærbø på 12. og sisteplass. Det overrasket ingen, slett ikke Steffen:

– Vi visste at det tipset kom. Å debutere i eliteserien med et så ungt mannskap som vårt, det er krevende. Vi vet at det kan bli vanskelig å beholde plassen. Vi viste oss gode nok til å rykke opp, men avstanden mellom 1. divisjon og eliteserien er stor. Dessuten var forrige sesongs 1.divisjon ganske svak. Derfor er ambisjonen også å komme minst på tiendeplass denne sesongen og dermed få spille kvalik. for å unngå nedrykk.

Per i dag og etter en tredjedel av serien unnagjort er rogalendingene bare ett poeng bak 10.plassen. Runar har fire poeng, Nærbø tre. Så kan det vise seg riktig verdifullt at sesongens første seier så langt kom nettopp mot Runar, for en liten måned siden.

– Hva må dere få til på onsdag for at Kolstad-supporterne skal gå slukøret fra sin nye hjemmearena?

– Vi må treffe på det aller meste. Vi må ikke minst sørge for å ta ut William (Aar) og Rasmus (Carlsen) og sette sjansene og ballen bak Lars (Eggen Rismark), som er eliteseriens beste målvakt. Men så er det kanskje slik at nettopp Kolstad, som har noen veldig gode spillere og som har overrasket mange – ikke meg – vil være en motstander som gjør at vi klarer å ta ut det beste i oss, sier Steffen.


(FOTO:Olaf Nagelhus, Woldcam)

 

Snart 35, men alt annet enn «pensjonist»

Det Kolstad-spillerne og trenerne vet mer enn godt, er at om det skal bli en ny hjemmeseier i Kolstad Arena, er det nettopp Steffen Stegavik som må stoppes. Ikke bare er han Nærbøs toppscorer (37 mål), men han er i tillegg også nestsist på en rekke scoringer.

Nå er ikke 35 år (har bursdag om tre uker) pensjonsalder for håndballspillere. Men Steffen har holdt det gående på toppnivå siden 2007-08. Hvor mange sesonger med topphåndball har han igjen i seg?

– Det er selvsagt vanskelig å si. Men én ting er sikkert, når jeg føler at denne gjengen med unggutter er blitt bedre enn meg og at jeg ikke har stort mer å bidra med, da gir jeg meg, sier Steffen. At han ikke tenker å forlate håndballscenen når han legger opp som spiller, finnes en konkret antydning om; han har startet på trener 3-kurset.

– Men spillende trener, det blir jeg ikke. Aldri!

Fotrapp og smart kontringsspiller, måltyv og playmaker, det er han fortsatt i fullt monn. Kolstad-guttene kan få hendene fulle med å stoppe Nærbøs viktigste og mest rutinerte spiller.

Tekst: TORE SÆTHER