Taktisk grep reddet poengene – Kolstad

Taktisk grep reddet poengene

Det så veldig, veldig lenge fryktelig dårlig ut med tanke på Kolstad-poeng. Et taktisk grep fra benken ble utslagsgivende og sikret begge poengene mot tabell-ellever Nærbø (25-23).

Disse tre spilte hovedroller i kveld; f.v. Sander Rønning, Ronald Putans og Roar Forbord. (Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

 

Å spille angrep syv mot seks er et taktisk grep som jeg tror har flere motstandere enn tilhengere. Én av motstanderne er Kolstad-trener Stian Gomo. I kveld var det ikke ett skjeivt ord å si om denne taktikken – forståelig nok. Den reddet Kolstad-seieren:

– Men fortsatt synes jeg dette er et kjedelig grep, som ikke fremmer håndballen.

I dag var syv mot seks-spill nøkkelen til seiersdøren!

Kolstad scoret kampens første; et William-grunnskudd av storformat, via ramma så flisene føyk. Men så ble det dårlig med fulltreffere, både for William og back-kolleger Rasmus (Carlsen) og Håkon (Følstad). Da kampen var halvspilt, hadde jeg notert 17 skudd på de tre til sammen og fire(!) scoringer.

Heldigvis var det etablerte forsvarsspillet mange hakk bedre. Målvakt Lars (Eggen Rismark) reddet 10 ganger. At gjestene fra Rogaland likefullt scoret 14, skyldtes den dårlige Kolstad-uttellingen som ga Nærbø-spillerne mange kontringsmuligheter – og scoringer.

Dystert til pause

Med 11-14 til pause var det både alvorlige spillerfjes og oppgitte miner i tilskuer-ansiktene. Og lystigere ble det ikke da Nærbø scoret de to første i andreomgang.

Engasjert trener-duo; Stian Gomo og Valery Putans. (Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

Da det var spilt seks-syv minutter, hentet Gomo frem syv-mot-seks-kortet.

– Vi snakket ikke om å bruke det i pausen, men hadde trent litt på det, ikke minst mot et offensivt forsvar, som vi tenkte vi kunne bli møtt med. Det fikk ikke mot oss, men satset på syv mot seks-spill likevel, sa kampens toppscorer, Roar Forbord, etter at spenningen var utløst.

– Vi måtte gamble med dette denne gangen – og lyktes, konstaterte en fornøyd trener Gomo.
Fra 13-17 krøp kolstadguttene seg stadig nærmere poeng. Med ti minutter igjen av kampen, var de for første gang à jour (20-20):


William Aar fightet villig uten at effektiviteten
offensivt var som det han viser oss på sitt beste.
(Foto: ROBERT MAGNUSSEN)


Masse energi på banen og tribunen

– Jeg følte at hele hallen produserte den nødvendige energien – både publikum og vi, sa Ronald Putans, én av dem som bidro mest til at dramaet til slutt endte godt – for Kolstad.

Spenning var ingen mangelvare i Kolstad Arena, heller ikke i kveld. I mer enn et par minutter funderte jeg på om kolstadtroppen skulle tape sin tredje kliss jevne kamp. Heldigvis gjorde de skam på den tanken.

Og hva var så de viktigste momentene – i tillegg til den vellykkede angrepstaktikken?

* En ankelskadet Roar Forbordsom ikke kunne være med i spillet, bare ta syvmetere, var en usedvanlig viktig faktor – åtte straffekast og syv scoringer – men hvorfor bommet du på den ene… «Jeg angret litt på den planen jeg la. Jeg skulle ha skrudd den, som jeg gjorde med den neste. Men når du tar så mange straffere, så er det ikke så rart at det blir én bom.» (Roar er mer enn tilgitt. Nå står han med 31 mål på 35 skudd. Det er vanvittig god uttelling!)

* Ronald Putans,den høye og sterke bakspilleren, som har slitt masse hittil i sesongen. I dag fikk han prisen som beste Kolstad-spiller. Ingen har grunn til å protestere med noen kraft på den avgjørelsen. Ronald gjorde en sterk forsvarsjobb – uten utvisning(er)! – og offensivt scoret han fire (på syv skudd), ikke minst det helt avgjørende målet – 25-23-scoringen 15 sekunder før slutt. Hvor godt hadde 27-åringen det etterpå?
«Det føles vanvittig godt. Jeg blir nesten emosjonell! I pausen følte vi på at det var noe mentalt som ødela for oss. Det er veldig typisk; å møte et lag som ligger nær tabellbunnen, det gir ofte skikkelig slitekamper.»

* Målvakt Lars Eggen Rismarkendte med en redningsprosent på i overkant av 40, og det er innafor med god margin. Han fikk publikum til å gispe da han inn fra benken kastet seg og fistet vekk ballen som var på vei mot tomt mål. Og han gjorde en meget avgjørende redning da han hindret Nærbøs venstrekant å score fra god vinkel på stillingen. 23-22 og med knapt to minutter igjen å spille.

* Og så Sander Rønning, da. Den minst rutinerte på laget, spilleren med kanskje minst spilletid, som nå på grunn av Daniel Brandmos lyskeskade er førstevalg på venstrekanten, og i dag spilte hele kampen. Han imponerte storveis med mental tøffhet. Før pause scoret han elegant på sitt første og bommet på det andre. Skaffet et straffekast gjorde han også. Så da Kolstad gikk ut med syv mot seks, så var ett av de mest brukte trekkene å sette Sander i god avslutningsposisjon. Han svidde de to første – hva tenkte han da? «Det ene gikk stang ut, da følte jeg at jeg var litt uheldig. Det andre var et dårlig skudd. Det irriterte meg. Så var det desto deiligere å klare å sette de tre neste.» Og for 17-åringen var det altså ingen tanke om å trekke seg etter to bom: «Vi har noe som heter «neste ball, neste ball». Det handler om å ta sjansene når de kommer og ikke å trekke seg.»
Stian Gomo ble nesten varm i stemmen da han kommenterte kantspillerens prestasjoner: «Det var virkelig artig med Sander i kveld. Måten han satte inne den tredje, helt på slutten av kampen, det er en måte jeg ikke har sett ham score på – ikke en gang på trening.»

Har jeg glemt noen da, som absolutt burde ha fått kraftig verbal klapp på skulderen? Det må i så fall være Tom Kåre Nikolaisensom la ned et formidabelt stykke fysisk arbeid ikke minst inne på Nærbø-streken og som skaffet Kolstad fire straffekast i tillegg til én scoring. Og, Rasmus Carlsen,som i syv mot seks-spillet var en overlegent effektiv servitør.

 Tekst: TORE SÆTHER

FAKTA
KOLSTAD – NÆRBØ  25-23 (11-14)
Eliteserien, runde 8
Kolstad Arena

Kolstad:
Lars Eggen Rismark, Mats Wæraas – Roar Forbord 7(7), Sander Rønning 4, Rasmus Hedegaard Carlsen 2, Elias Schaanning Thome 2, Thor Magnus Five 1, Håkon Følstad 2, Tom Kåre Nikolaisen 1, William Aar 2, Kim André Rinnan, Ronald Putans 4, Tarik Repesa, Alessandro Zulijani.

Nærbøs toppscorere:
Mike Lønne og Andreas Haugseng, begge 4

Utvisninger; Kolstad: 2 x 2 minutt  – Nærbø: 3 x 2 minutt.


KOLSTAD-SESONGEN 2018-19

Eliteserien
05.09.18: Runar – Kolstad  20-23
19.09.18:. Halden – Kolstad27-24
28.09.18: Kolstad – Bækkelaget 35-23
03.10.18: Bodø HK – Kolstad 23-30
10.10.18: Kolstad – Haslum 26-21
21.10.18: Kolstad – Fyllingen 30-23
04.11.18: ØIF Arendal – Kolstad 27-26
07.11.18: Kolstad – Nærbø 25-23

Neste kamp:18. november – borte mot Falk Horten


NM-kampene
2. runde: Brekstad BK – Kolstad  20-36
3. runde: Vikhammer – Kolstad 21-35
4. runde: Sandefjord – Kolstad 25-26
Kvartfinale: Kolstad – Elverum 29-33 (e.e.o.)