Den viktige spiller nummer åtte – Kolstad

Den viktige spiller nummer åtte

Han har drakt nummer 10, men Thor Magnus Five er Kolstads viktige spiller nummer åtte.Trener Stian Gomo forklarer:


(FOTO: Tore Sæther)

«Five er limet i gruppa, både på banen og i garderoben. Han er derfor veldig viktig også for meg som trener. Så har han utviklet sine kvaliteter som forsvarsspiller og i tillegg også blitt linjespiller. Han kan gå inn i mange roller og blir dermed «poteten» i laget, den viktigste spilleren som ikke starter kampene, den viktige nummer åtte-spilleren».

Thor Magnus er ikke bare «nummer åtte-spilleren», han hører også med til en liten gruppe i Kolstad-laget som har vært med lengst. Keeper Mats (Wæraas) og Daniel (Brandmo) er de to andre.

Fra allidrett i Sverresborg til topphåndball i Stavanger

Men veien fra allidrett på Sverresborg har ikke gått rettlinjet opp til eliteseriespill med nestennabo Kolstad. Strekspiller, bakspiller, kantspiller Thor Magnus har gått deler av karriereveien sammen med Håkon – og ex-lagkompis Kristoffer Østmo (nå CSK).

«Det startet med fotball, men jeg ble med på håndballtreningene til storesøster Kathrine (pappa Thor Egil var trener) og begynte også selv etterhvert å spille håndball. Og som 16-17-åring tok jeg valget; det ble håndball, og det tror jeg var lurt. Jeg var rett og slett bedre i håndball enn fotball. Og nå som 26-åring er det selvsagt mye artigere å spille eliteseriehåndball enn kanskje å ha blitt 3.divisjonsspiller i fotball,» smiler Thor Magnus.

Men det var altså karriereløpet sammen med Håkon og Kristoffer…

Populært trønder-kollektiv

«Vi gikk fireårig videregående, og før det siste året, dro vi sammen til Stavanger for å spille for Viking. Vi bodde i kollektiv som var en artig opplevelse. Det syntes også resten av de unge spillerne på laget. Når vi skulle ha noe sosialt, var det gjerne i leiligheten som vi tre leide,» forteller «kolstadpoteten» og husker også mer enn godt det sportslige fra Viking:

«Med trener Gunnar Blombäck var det mye, veldig mye, hard trening – ikke minst løping. Han sverget til parolen om å «trene mest for å bli best», og han utviklet jo beviselig gode spillere – som landslagets Gøran Johannessen for eksempel.»

Etter én sesong, skilte de tre unge trønderne lag; Thor Magnus dro tilbake til Trondheim for å starte et utdannelsesløp. Kristoffer ble værende ett år i oljebyen, mens Håkon dro til Drammen, etter to sesonger i Viking.


Engasjert, entusiastisk, energisk.
(FOTO: Robert Magnussen)

Tilbake i hjembyen og klar for økonomi-studier ble Thor Magnus kolstadgutt. I Viking hadde han spilt bak på banen og supplert på kanten («det var mye skader i laget som gjorde at jeg vikarerte på kant»). I Kolstad startet det som bakspiller («det er det jeg trives best med og det jeg føler jeg er best til.»)

Likevel har utviklingen gått fra bakspiller til strek og også i perioder bare forsvarsjobb. Med forsterkninger bak på banen, Rasmus Carlsen og William Aar, så det kanskje litt skummelt ut for den unge veteranen med tanke på spilletid. Men slik har det ikke gått:

«Jeg må innrømme at jeg nok har fått mer spilletid enn det kunne ligge an til, og det skyldes mye godt at jeg kan brukes på flere plasser i laget. Det er selvsagt både plusser og minuser med det. Positivt er at det gir meg mulighet til mer spilletid enn om jeg bare kunne brukes i én rolle. Og så er det jo ganske mye artigere å være ute på banen enn å sitte på benken.»


Thor Magnus – viktig kolstadbrikke både
på trening, i kamp og i garderoben.
T.v. Mats Wæraas og t.h. Håkon Følstad.
(FOTO: Robert Magnussen)

«Å ha en spiller som Five på laget, en «potet», det er en drøm for en trener», sier Gomo.

I tillegg er Thor Magnus en realistisk og tolerant type, som aksepterer rollene han blir tildelt, noe som altså gjør ham til den viktige «nummer åtte-spilleren,» som treneren uttrykker det.

Onsdag er det klart for årets nest siste Kolstad-kamp. Mot Bodø ligger det an til å bli ekstra moro å være Kolstad-spiller; nesten alle billettene i Kolstad Arena er utsolgt:

«Det gir oss spillere et ekstra kick å ha full hall,» sier Five og svarer slik når jeg påstår at aldri har Kolstad vært så stor favoritt foran en eliteseriekamp på hjemmebane:

Surrealistisk og artig

«Hadde du sagt det før sesongstart, ville jeg sagt et klart «nei», selv om vi det var snakk om et svekket Bodø-lag. Vi har jo stort sett vært underdog i de første sesongene i eliteserien. Når vi nå blir betraktet som favoritter foran kamper og i tillegg har følt på det å ha tabelltoppen en kort stund, så må jeg innrømme at det både er litt surrealistisk, men også veldig artig.»

«Dette er likevel en farlig kamp, kan man litt klisjeaktig si…»

«Det er jeg enig i. Men vi tar slett ikke lett på dette. Selv om sesongen hittil har vært tung for Bodø, så har laget tross alt slått Halden (Kolstad tapte for østfoldingene, min kommentar) og i helgen tapte de bare med ett mål mot Bækkelaget.»

Alt er mulig…

«Men når Norges beste lag, Elverum, går hen og taper for eliteseriedebutant Nærbø, da kan alt skje – også at Kolstad taper for Bodø…»

«Selvsagt er det mulig. Men vi skal gjøre alt for at det ikke skjer. For oss gjelder det først og fremst å gjenskape det engasjementet som har preget oss denne sesongen. En fullsatt Kolstad Arena vil være en inspirasjon til å gjøre som vi har vært ganske flinke til denne høsten; å gjøre de svakere periodene i en kamp færre og kortere.»

Med full jobb (i revisjonsfirmaet BDO) og hardt satsende elitespiller; da er det noe det ikke blir tid til og som Thor Magnus gjerne kunne ha tenkt seg…?

Jakter på fugl – og poeng

«Å gå på jakt er noe jeg liker, men når jaktsesongen starter, er det også fullt kjør med håndball,» smiler Thor Magnus.

På onsdag går han med resten av kolstadlaget på – poengjakt.

PS!
I sesongen i Viking spilte Thor Magnus sammen ett år yngre Sturle Erland, som også ble lagkompis i Kolstad før Sturle dro videre til Bodø. Når Erland i morgen møter gamle lagkamerater, er det som BHKs nestmestscorende; 55 mål på 12 kamper.

Tekst: TORE SÆTHER