Keeper Lars: «Jeg har en plan» – Kolstad

Keeper Lars: «Jeg har en plan»

– Når jeg forbereder meg til kamp med å se video fra tidligere møter, da vil jeg gjerne ha mulighet til å bla i hele kampen og ikke bare få klipp.

Lars Eggen Rismarkhar en allsidig idrettsbakgrunn. Både ski, fotball, sykling og friidrett har han konkurrert i – i tillegg til håndball. Heldigvis valgte han håndball, og heldigvis fant han ganske tidlig ut at han trivdes mellom målstengene:

Både utespiller og keeper

– Jeg var vel rundt ti år, tenker jeg. Jeg spilte både ut på banen og sto i mål. Og når jeg slett ikke var skuddredd og var mye bedre i mål enn som utespiller, så ble det målvakt, sier Kolstads sikre siste skanse.

Og à propos målvakter; det snakkes mye om både førstekeeper og målvaktsteam. Hvordan ser du på det?

– Nå er det sånn at jeg stort sett har stått sammen med reale folk som det har vært greit å ha et godt samarbeid med. Når vi driver med toppidrett så vil vi selvsagt spille så mye som mulig. Men det er også veldig viktig å fungere i team. Mats (Wæraas) og jeg jobber godt sammen. Når jeg ikke har hatt dagen, har Mats kommet inn og gjort en god jobb.


Viktig å utnytte stopp i spillet på trening…

Tre ganger på Månedens Lag

Nå har det ikke vært mange slike kamper. Lars ble nominert på månedens lag i eliteserien både i september, oktober og november. Det er ingen som helst tvil om at han har en meget stor andel i Kolstad sterke første halvdel av sesongen. Men å bli nominert som eliteseriens beste målvakt tre måneder på rad, det er Lars isolert sett ikke så opptatt av:

– Kåringer er kåringer. For meg er det viktig å kunne prestere stabilt på et så høyt nivå som mulig, med noen desiderte toppkamper innimellom, så klart, men like viktig – med et laveste nivå så høyt som mulig.

I håndball er det utrolig viktig at målvaktene «tar det de skal ta». Lagkameratene skal ikke være i tvil om at dette fikser keeperen. «TV-redningene» får bare være, om stabiliteten er god nok.

– Er man i flytsonen, gjelder det å holde seg der. Og om man sklir litt utenom, så er det viktig at laget har en annen målvakt som kan komme inn og prestere – som Mats har gjort i høst.


Målvaktstrener Ulrich Winther-Hansen
og Lars i aksjon med tennisballer. Stikkord er
koordinasjon og reaksjon.

Kranglete sidebånd

Under oppvarmingen til siste kamp før jul, 19. desember, hjemme mot Halden, pådro Lars seg en strekk i sidebåndet på innsiden av høyrekneet. Det har gjort at han har vært nødt til å redusere litt på treningsmengden, og det førte til at han var litt ekstra spent foran kampen mot Bækkelaget sist onsdag:

– Trening og kamp er tross alt forskjellig. Derfor var jeg spent på hvordan kneet ville respondere. Når jeg kom over den litt nagende frykten for at det skulle skje noe, så gikk det bra, sier Lars.

Kollektivt var det slett ikke bra. Tapet var sånn sett fortjent:

– Kollektivt synes jeg vi fungerte bra defensivt i andreomgangen, men offensivt sleit vi. En stund etter pause var vi likevel ganske nær, selv uten å nå toppnivået vi viste før jul.

Stor mellomdistanse-trussel

Nå er Kolstad inne i en tett kampperiode med fire kamper på to uker. Starten ble altså poengløs. Haslum på bortebane i morgen blir langt fra en enkel oppgave, selv om vi ikke har glemt at Kolstad vant med fem mål i hjemmekampen i høst. Hva blir den største utfordringen, Lars?

– Det blir avgjørende for oss å få til det aggressive og oppofrende forsvarsspillet som har kjennetegnet oss denne sesongen, få til å bryte opp deres angrepsspill.

– Nå har Haslum slitt litt med skader, så vi vet ikke helt hva de kommer med. Men uansett så har laget to meget gode kantspillere i Thomas Kristensen og Stian Brevik, som begge har erfaring fra proffspill i utlandet. Bakspillerne deres er mellomdistanse-skyttere som er flinke til å skyte rundt forsvarsspillerne. Samarbeidet forsvar-målvakt blir ekstra viktig for oss. Jeg har studert dem nøye. Jeg har en plan, smiler Lars Eggen Rismark – eliteseriens beste målvakt i høstsesongen.

PS!
Da Kolstad i oktober slo Haslum med fem mål, vant Lars målvaktsduellen med enda større margin.

Tekst og foto:
TORE SÆTHER