«Angrepsproblemet sitter mellom ørene» – Kolstad

«Angrepsproblemet sitter mellom ørene»

Kolstad har sluppet inn 369 mål i serien så langt. Det er imponerende. Ingen andre kan vise til en like sterk baklengsstatistikk.

 


– Vi spillerne står sterkt sammen. Omslaget  
kan komme allerede mot Runar på onsdag, tror
Roar Fikse Forbord. (FOTO: Tore Sæther)

Men i andre enden av banen byr statistikken på mindre lystelig lesning: 407 scoringer, og det er bare bunnduoen Falk og Bodø som har scoret færre!

I årets tre første kamper har dette angrepsproblemet vært åpenbart med blant annet en uttellingsprosent på skudd på 46 prosent. Du sliter skikkelig for å vinne kamper med en slik offensiv-statistikk.

Ikke et nytt problem

Roar Fikse Forbord er alt annet enn uenig i det, men mener også at angrepsproblemene ikke er noe som har oppstått etter årsskiftet:

– Dårlig uttelling og ikke godt nok kollektivt angrepsspill var tema også før jul. Vi vant flere kamper ikke på grunn av gode angrepstakter, men til tross for. Flerge ganger ble vi reddet av enkeltprestasjoner – av Lars, av Rasmus og av William. Jeg tenker for eksempel på kamper som Nærbø hjemme og til en viss grad også Bodø, og Falk borte.

– Når vi vinner kamper, er det gjerne ikke så lett å gå i dybden i analysen. Det kan også føles som om behovet heller ikke er så stort. Vi var også i høst veldig klar over at vårt kollektive angrepsspill ikke var fantastisk, og sett i ettertid kunne vi nok ha tatt mer tak i det enn vi faktisk gjorde, sier Kolstads imponerende sikre straffeskytter. Ingen i eliteserien som tar et visst antall syvmetere kan vise til samme sikkerhet. 49 av Roars 54 scoringer så langt er kommet fra straffemerket, og han har en uttellingsprosent på 86. Det er utrolig bra.

Bra på trening, men…

Så var det dette med det kollektive angrepsspillet, da. Det har jo sett ganske så bra ut på treningene i det nye året…

– Det har det. Spillsekvensene har vært gode uten at vi  i kampene har fått til det samme. Hvorfor, det er ikke lett å si. Vi har diskutert om vi har lagt opp til et for komplisert offensivt spill. Kanskje skulle vi gå tilbake til basic, spille på de ekstremt gode enkeltprestasjonene, høyttenker Roar.

– Du antyder at sterke individuelle aksjoner på en måte har maskert for lagets prestasjoner?

– Ja, det går kanskje an å si det slik.

 


Kolstad har slitt i motvind i starten på det nye
året – først og fremst i angrep, som Roar Fikse
Forbord her får kjenne på i kampen mot
Elverum. (Foto: ROBERT MAGNUSSEN)


Se på Elverum…

– Men tilbake til basic er kanskje ikke veien å gå. Skal Kolstad ta ytterligere steg, så må dere bli kollektivt bedre og mer uforutsigbare offensivt enn dere nå fremstår som. Se på Elverum; la gå at det er Norges beste lag og som har stor rutine også fra Champions League, de har både de individuelle kvalitetene og et småspill – gjerne to mot to og tre mot tre – som er veldig effektivt…

– Slik er det, og enkelte ganger kan deres prestasjoner se nesten barnslig enkle ut. Men det funker, og det funker mot større klubber enn Kolstad.

– Med en start på 2019 som ligner lite på høsten 2018, hva gjør det med garderobepraten? Blir den mer aggressiv og negativ?

Sterkt samhold veldig viktig

– Nei, slett ikke, og det er én av Kolstads styrker; spillergruppa står samlet, vi støtter hverandre, noe som er veldig viktig.

Tre tap på rad, dårlig uttelling på skuddene og for få tilkjempede straffekast (i snitt 2,6 mot 4,3 i høstsesongen). Hvordan snu trenden, Roar?

– Det kan skje allerede mot Runar. Jeg føler at det vi nå trenger er noen gode opplevelser. Man verken analyserer eller snakker seg til selvtillit, den kommer når man lykkes på banen.

Må ingen ting!

– Presset for å endelig vinne en kamp igjen; hvordan føler dere på det?

– I slike situasjoner som vi nå har opplevd siden jul, er det lett for at redselen for å tape overdøver lysten til å vinne. Vi er ikke der. Vi har alt for mange vinnerskaller i laget til det.

Under intervjuet hørte jeg ikke Roar si en eneste gang «Runar-kampen vi vinne. Toppidrettsutøvere «må» ingenting. Men én ting var Roar tydelig på: «Kampen på onsdag er en svært viktig kamp for oss!»

PS!
Kolstad sesongdebuterte 5. september, borte mot Runar. Den kampen vant Kolstad 23-20.

Tekst:
TORE SÆTHER