Landslagstreneren ledet Kolstad-trening – Kolstad
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Landslagstreneren ledet Kolstad-trening

Gårsdagens Kolstad-trening ble ledet av Christian Berge. Det synes Lars Eggen Rismark var positivt. Den rutinerte målvakten sier:

 

 

– Christian har jo høy kompetanse, er ikke minst veldig detaljert i strukturering av angrepsspillet og kan vurdere oss litt fra utsiden. Mandagstreningen ble stort sett bare angrepstrening med ankomst- og kontra-detaljer.

Kanskje kan det bidra til å få på plass detaljene som trengs for å snu fem strake tap til gode opplevelser og poeng. For Lars er ikke i minst tvil om at det er detaljer det handler om – for å komme i flytsonen igjen:

– Og her synes jeg vi i Kolstad har vært ganske flinke. Vi har analysert våre prestasjoner både da vi fikk mange gode resultater før jul og også nå når det butter imot. Det viktig at man ikke graver seg ned, ikke snur alle steiner – hverken i med- eller motgang.

– Fem strake tap er likevel fem tap og noe helt annet enn 12 kamper i høstsesongen, som resulterte i ti seire og bare to tap. Har du vært med å tilsvarende kollaps som det dere opplevde mot Fyllingen på søndag (20-32)?

– Jeg har vært med så lenge at jeg har opplevd tyngre motbakker enn dette, ikke minst da jeg spilte i Danmark. Men jeg kjenner igjen følelsen, en følelse av hjelpeløshet. Når vi ikke lykkes, ikke spiller på oss selvtillit, så ser det ut som om vi nærmest blir paralysert – ikke fordi vi ikke prøver; vi får det bare ikke til.

– Én av idrettens klisjeer er at «de viktigste kampene er dem vi ikke har spilt». Det stemmer jo, og derfor er det veldig viktig for oss å holde fokus på de som ligger foran oss – nærmest nå, Drammen i morgen – og bruke mindre energi på at vi faktisk har spilt fem kamper uten å ta poeng.

Målvakten er ikke bare halve laget (nok en klisje). Burvokteren ser kampen, og lagkompisene, fra en posisjon som ingen andre. Han observerer både tilfredse og oppgitte ansikt og kroppsbevegelser.

– Vi har snakket om kroppsspråket og hvordan betydning det har. I motgang kan det være en ekstra belastning, mens det i medgang er en ressurs. Så har også vi minnet hverandre om hvor viktig er det å vise glede og engasjement. Det er en forpliktelse overfor medspillerne, overfor laget, selv om det kanskje ikke for alle føles naturlig.

Om vi bare ser på Kolstads fem siste kamper, er det lett å forstå at entusiasmen blant tilhengerne ikke er like glødende, at tilskuerantallet ikke er like imponerende høyt. Lars er helt enig:

– Vi får «kred.» når vi lykkes, og det fikk vi mye av i høst, men må tåle annerledes respons når vi taper. Så er det viktig å huske at Kolstad-prosjektet er et ungt prosjekt på alle vis.

– Føler du at det brer seg en følelse i laget av frykt for å tape, en følelse som er sterkere enn fighterviljen for å vinne?

– Nei, jeg gjør ikke det. Vi vet fortsatt at vi kan. Selv etter fem tap på rad vet vi at vi er i stand til å slå alle – også Drammen i Kolstad Arena i morgen. Christian Berge kom inn på treningen i går, ikke for å snu opp ned på alt, men å peke på detaljer. Det tror jeg fort kan vise seg å være en øvelse som virker forløsende, sier Lars Eggen Rismark.

 

Tekst og foto:
TORE SÆTHER