Om prosenter og det første skuddet – Kolstad

Om prosenter og det første skuddet

En kantspillers hverdag er en time med lite ballkontakt, en time hvor det første skuddet betyr så mye og hvor uttellingsprosenten på de få skuddene er bare så viktig.

 

– Ingen tvil; å sette det første skuddet, det er veldig viktig. Det gir både ro og selvtillit, en følelse av å ha overtaket på målvakten, sier Daniel Brandmo.

For førstevalget på venstrekanten har det vært flere kamper med bom på første skudd enn det motsatte. Sesongen har rett og slett vært preget av ujevne prestasjoner. Det er Daniel den første til å innrømme. Han har ikke prestert som ønsket og som han har som mål.

Mens bakspillerne får «ok» om de treffer på annethvert skudd, så forlanges det mer av kantspillere – og strekspillere. Mye mer:

– Gomo og Valery sier de forventer mellom 70 og 75 prosent uttelling. Det er prosenter jeg ikke tenker så mye på. Når det går dårlig, er det likevel ikke fritt for at tankene kommer snikende, sier Daniel.

Uttellings-prosenter

Og Daniel-statistikken denne sesongen gjør at «prosent-tanker» har fått tilhold i hodet på 23-åringen:

* I serien har han en uttelling på 50 prosent, to scoringer i snitt per kamp (39 totalt). Det er altså et godt stykke frem til godkjent nivå.

* I de fire første sluttspillkampene har det derimot vært klar bedring: Uttellingsprosenten er 62.

* Onsdagens andre sluttspillfinale satte Daniel tre på sine fire forsøk, og da er han der han vil være – og det som kreves – 75 prosent. Førsteskuddet endte også med scoring – og ga selvtillit.

Hjelp fra Olympiatoppen

Så nå gjelder det å stabilisere seg på siste kamps nivå. Daniel har også søkt hjelp hos en mentaltrener i OIympiatoppen og fått mentale teknikker å jobbe med. 

– Jeg synes at det har vært til hjelp. Det er viktig å ikke bli for fokusert på prosenter og bomskudd, på samme måte som man ikke må la være å ta den neste sjansen som dukker opp i frykt for å bomme. Der er jeg heldigvis ikke, sier Daniel.

Slik vil gjerne se Daniel mange
ganger i 
morgen.
(FOTO: Lars Skaug)

 

Forkjærlighet for trickskudd

I Sør Arena i morgen får «kant-Daniel» sjansen til å følge opp den solide prestasjonen fra onsdagens kamp. Om ballen settes med finurlig trick, en herlig lobb eller rett og slett knalles forbi målvakt, det er ikke viktig – selv ikke for Daniel, som egentlig har en forkjærlighet for trick-scoringer:

– Det er ingen grunn til å legge skjul på at en scoring med trick eller en følsom lobb, det er noe spesielt – samtidig som det var mye lettere å få til da vi spilte i 1. divisjon. I eliteserien er kravet til uttelling større, og da er det også best å satse på sikkerhet – i alle fall på de første skuddene…

PS!
Morgendagens kamp i Arendal vises på TV2 sport 2. Kampstart klokken 19:15.

Tekst: TORE SÆTHER