«Vi skal kjempe i toppen» – Kolstad

«Vi skal kjempe i toppen»

Kaptein Håkon har stor tro på at vi til våren ender opp med Kolstads sterkeste sesong i eliteserien.

For ett år siden tippet eliteseriekapteiner og andre eksperter Kolstad på en niendeplass. Hvordan reagerte du på det tipset, lagkaptein Håkon Følstad?

– Jeg ble rett og slett litt forbannet i fjor da vi ble tippet på 9. plass. I år tror jeg også at spådommen er feil. Vil ikke si jeg blir forbannet som i fjor, men kanskje heller takker for tilliten (fra 9. plass til 5. plass). 
– Likevel tror jeg den er feil fordi vi har en ambisjon om å konkurrere med de aller beste i ligaen – helt i toppen. Vi har vist gang på gang at vi kan slå de antatt beste. Med mer stabilitet i prestasjonene gjennom sesongen, har vi et mål om å spille i Europa neste år, og med det vil vi kjempe om titler i år. 

– Forrige sesong var en skikkelig berg- og dalbane-sesong. Hvorfor skal vi tro at den ikke gjentar seg?

– Hmm, det er jo et godt spørsmål, det da. Vi vet jo at toppnivået vårt er veldig bra, men også at bunn-nivået har vært lavt. Det handler om å heve det. Jeg synes at det ser veldig bra ut nå. Vi har en bredere stall enn tidligere. Vi har, sånn som jeg ser det, flere strenger å spille på nå. Vi har jo for så vidt tidligere også hatt en god nok stall til å være stabil, men jeg føler at vi har nå fått en god erfaring med det som skjedde forrige sesong. Vi vet hvordan det kan svinge – fra å være på toppen av tabellen, nesten i himmelen, til jul, for så å føle på et lite h…… etter jul. Bare det å få denne erfaringen er viktig for å kjenne igjen situasjoner og i tillegg ta noen grep for at vi ikke skal havne i den situasjonen vi var i andre del av forrige sesong.

– Hvilke grep snakker vi om?

– Vi planlegger å få spilt noen treningskamper i jule-/EM-pausen, et viktig grep, tror vi. I fjor trente vi godt i den lange kamppausen, men det er ikke nok bare med trening. Det handler også om å unngå en for lang periode uten kamptrening.

– Trener Stian Gomo har uttalt at han synes dere mot presumptivt svakere motstand har spilt med en viss grad av naivitet og nonchalanse. Falk i Alvdal-turneringen og CSK i treningskamp sist onsdag er to ferske eksempler. Hvordan skal dere sørge for at dere unngår å havne i en slik situasjon når det blir seriespill? Der venter det også noen kamper som dere strengt tatt «skal vinne»…

– Vi har helt siden vi rykket opp vært veldig bekvemme med å være underdogs, å kunne slå nedenfra. Det er lettere å være i en slik posisjon og ikke forsvare en posisjon. Men vi må lære å være favoritt, være ett av topplagene, for det er jo det vi fighter for.

«Linjestopperen»

– Men så er det slik at serien denne sesongen fort kan bli veldig jevn. Det holder bare å slippe seg ned noen få prosent, så taper man for hvem det skal være. Det handler om å ha fokus, være like tent i alle kamper. Jeg tror ikke at det er noen av spillerne som går på banen og tror at ting skal gå av seg selv, at vi møter et så dårlig lag at vi kan ta det litt mer ro, vi vinner uansett, liksom. Hvis det er det Gomo peker på, så er jeg uenig. Men ubevisst kan det være at noen ikke er nok påtent. Og det holder at én, to, tre spillere kjenner på den; da kan det bety forskjellen på seier og tap. 

– Onsdag er det seriestart hjemme i Kolstad Arena mot Follo, nyopprykket og med stor entusiasme, men likefullt et lag Kolstad skal slå…

– Follo har alt å vinne. De kan ta en stor skalp. De kommer til å trykke skikkelig på. Selvsagt blir det tøft for oss. Men vi jobber hardt for at Kolstad Arena det skal være vårt fort. Der skal vi rett og slett være best. Der skal vi bestemme. Vi skal gå ut og kampen der vi vil ha det.

Mer høyrevridd?


– Forrige sesong var angrepsspillet mye venstrevridd. Vil vi denne sesongen se et Kolstad-spill med mer vridning mot høyre, spesielt nå når dere har fått en så sterk venstrehendt skytter som Gabriel Setterblom?

– Det håper jeg da. Jeg vil påstå at vi i flere sesonger har vært ganske venstrevridd i angrepsspillet vårt. Vi har vært preget av åha gode skyttere på venstrebacken – Lasse (Balstad), Mish (Liaba Mishels), Ronald (Putans) og William (Aar). Men har vel følt at vi burde vri spillet mot høyre, spesielt når det har gått litt i stå med spill mot venstre. Nå kommer Gabriel inn som yutpreget skytter, langt mer enn det jeg har vært. Jeg føler at samarbeidet oss i mellom kan bli veldig bra; to forskjellige spillertyper. Jeg tror høyresiden blir mer farlig. Høyre skal på.

– Og det siste har ikke sammenheng med at det om noen dager er valg…

– Nei, det var et ikke-politisk utsagn, smiler Håkon.

Igangsetteren

– Fra forrige sesong har dere mistet fire spillere og fått fem. Hva gjør det med atmosfæren og miljøet i spillergruppa?- Jeg synes at alle nye byr på seg selv og sklir fint inn i spillergruppa. Vi har vår sjargong, og de nye tåler den – og gir også tilbake. Jeg synes de har glidd veldig fint inn.

– Blir kapteinsjobben din annerledes?

– Man har selvsagt et ansvar for at folk har det bra med et spesielt øye på de nye. Husk mange av oss kjenner hverandre helt siden barnehåndballen og er en veldig sammensveiset gjeng. Det er ikke lett å komme ny inn. Men så langt har alt vært lett. Og med mindre det er noe jeg har gått glipp av, så har folk det bra. 

Åpningskampene i eliteserien

Kolstads statistikk for åpningskampene i eliteserien, nå altså REMA 1000-ligaen. Den viser merkelig nok at hjemmebane ikke har vært en fordel.

– Jøss, det hadde jeg ikke tenkt på. Uansett er det en statistikk som skal brytes på onsdag, lover Håkon.

Tallenes tale:
2015/2016:
Kolstad – Halden (tap)
2016/2017:
Lillestrøm – Kolstad (seier)
2017/2018:
Kolstad – Haslum (tap)
2018/2019:
Runar – Kolstad – seier

Til slutt – tre ja-nei-spørsmål:

1. Vil Kolstad være i stand til å vinne en tittel denne sesongen?
«JA»

2. Tror du det endelig blir en hjemmeseier i serieåpning?
«JA»

3. Er det fortsatt like «skit-lænt» å være Kolstad-spiller?
«JA»

Jeg: «Håkon er sannelig et ja-menneske»…
Håkon: «Det var de tre letteste spørsmålene jeg er blitt stilt på lenge».

TEKST OG FOTO: Tore Sæther