Sov dårlig et par netter – Kolstad

Sov dårlig et par netter

Elias Thome var så vidt fylt 21 da han skulle debutere som førstevalg på Kolstads høyrekant, mot Follo. Det gikk ikke så bra, og det kostet unggutten en god del nattesøvn:
 

– Ja, jeg sov dårlig de to første nettene etter serieåpningen. Det ble for mange bomskudd. 

Fem av syv skudd for å være nøyaktig. 

Etter bare én sesong som elitespiller og i en andrevalg-rolle på høyrekanten, er Elias Thome nå førstevalg ytterst på høyresiden i Kolstad-laget. (FOTO: Tore Sæther)


Det er ikke gjort i en håndvending å innstille seg på å være førstevalg etter å ha spilt én hel sesong i eliteserien og vært klart andrevalg – bak Martin Tangvik.

Vi blar kalenderen tilbake til tidligsommeren. 13-14 Kolstad-gutter er på «bøtekasse-tur» til Malaga. De har det kjekt. De har det fint i hverandres selskap denne gjengen. Ved middagen siste dag tar Roar Fikse Forbord ordet og sier noe alle vet – at Mats Wæraas har bestemt seg for å legge opp. Men det er enda én som skal takke for seg.

Nyhet som lyn fra klar himmel

– Jeg lurte fælt på hvem det var – Roar selv, eller Ronald, eller… Da Martin reiste seg opp og fortalte at det var slutt med håndball- satsing for hans del, da ble jeg skikkelig overrasket, sier Elias.

Han så ikke den komme, som det nå heter, og hans klare rolle som andrevalg på høyrekanten ble nå ikke så klar lenger, eller?

«Hva gjør Kolstad nå?»

– Det ble en spesiell kveld. Det var umulig å ikke tenke på det som nettopp var blitt sagt. Jeg tenkte ganske fort; hva gjør Kolstad nå? Satser klubben på å hente en etablert kantspiller slik at jeg fortsetter i min rolle eller kommer det en enda yngre spiller uten eliteserieerfaring, som vil bety at jeg får en ny rolle å spille?

Slik ønsker vi å se en offensiv Elias. Bildet er fra forrige sesongs hjemmekamp mot FyllingenBergen. Elias spilte fra start i stedet for en skadet Martin Tangvik og scoret fire mål. (ARKIVFOTO: Robert Magnussen)

Elias ventet på en prat med Stian Gomo, men den uteble i første omgang. Unggutten dro til Tyskland for å besøke familie. Etter et par ukers tid kom telefonen fra treneren; Kolstad hadde bestemt seg for å satse på en ung spiller i rollen jeg hadde hatt med Martin i laget. 

Så tok det enda litt tid, og først da spillerne møttes til fellestrening og spillersamtaler, fikk Elias vite at man satset på han som førstevalg. Hva gjorde det med ham?

– Både i CSK og i min første sesong i Kolstad var jeg i utfordrer-posisjon. Nå skulle jeg altså være «førstevalg». Å skulle spille en ny rolle, det er ikke gjort over natta å venne seg til. Jeg merket det godt i Follo-kampen. Det var en helt annen følelse. Når jeg kom på banen i rollen som andrevalg, hadde jeg ingenting å tape, liksom. Nå hadde jeg alt å tape, og så endte det med høye skuldre og flere bomskudd enn treff. 

Men det har heldigvis ikke tatt motet fra unggutten. Alt annet enn det:

– Jeg synes den nye rollen er artig. Likevel gjør selvsagt en slik start som det jeg fikk mot Follo noe med meg. Håndballen betyr så mye. Nå har jeg hatt et par dårlige kamper i sesongstarten, så handler om å finne den gode flyten. Selvtillit er ferskvare.

Den kommer, det er Elias trygg på, og det samme er trener Stian:

Stian Gomo mener Elias Thome har alle forutsetninger for å bli «skikkelig god».
(ARKIVFOTO: Tore Sæther)

– Husk at Elias er ung. Jeg stresser ikke på hans vegne. Han er én av våre spillere som trener mest og best – inklusive ser mye video. Han legger ned nødvendig treningsmengde for å bli skikkelig god. Og så har han både spenst, hurtighet i tillegg til treningstalent.

Likevel, å spille seg inn i en ny rolle – å være den man først og fremst stoler på i en posisjon, det tar tid. Elias er forberedt på å bruke det.

Møte med Olympiatoppen

Mandag i denne uken var Kolstad-spillerne i en seanse med Frode Moen i Olympiatoppen.


– Jeg synes Frode var flink til å beskrive hva som skjer i forskjellige situasjoner. Han beskrev det jeg har følt på. Det var et positivt møte, og enda mer til hjelp blir det å kunne snakke med ham på tomannshånd. Vi har avtalt å ta et par slike møter, bare han og jeg, forteller Elias.

De to første kampene har Elias til sammen skutt 11 ganger og scoret fire. Det gir en uttellingsprosent på 36, og det er alt for dårlig for en kantspiller:

Stiller høye krav til seg selv

– Jeg er fullt klar over at jeg har vært dårlig i de to første seriekampene. Det har jeg ingen behov for å bli fortalt. Jeg vet det alt for godt selv. Det er ingen som stiller så høye krav til meg som jeg selv.

Konsentrert og dedikert. Elias i aksjon i treningskamp mot CSK tidligere i høst.
(ARKIVFOTO: Tore Sæther)

– Hva med lagspillerne, hvordan reagerer de når det blir litt vel mange bomskudd?

– Så langt har det ikke vært avgjørende for kamputfallet. Men det er heldigvis flere på laget som har vært gjennom lignende situasjoner – Lars(Eggen Rismark) ikke minst, i Fyllingen. Vi har snakket både om ikke å få sjansen, om ikke å lykkes og det å tilpasse seg en ny rolle i laget. I spillergruppa er stemningen god og tonen ærlig. Vi tåler å få høre det når vi ikke presterer godt nok.

– Enn forbilder, topp høyrekantspillere som det går an å lære noe av…

– Jeg ser mye på kantspillere enten de spiller på høyre- eller venstresiden. Magnus Jøndal i Flensburg og Uwe Gensheimer i «Löwen» er begge veldig dyktige, som det er inspirerende å følge med på. Men teknikk er individuelt. Det er ingen andre enn de selv som kan være Jøndal eller Gensheimer fullt ut, men noe kan jeg plukke opp i arbeidet med å forbedre min teknikk.

– I toppidrett snakkes det ofte om å ha fokus på arbeidsoppgavene.Hva er dine viktigste?

– Jeg føler at jeg trenger mye kamplik trening, altså spill seks mot seks, og det er det flere av oss som har bedt om. 

Står opp halv seks for å trene

– Effektiviteten din så langt har ikke vært som du ønsker. Hva er du mest fornøyd med så langt i sesongen?

Elias trenger en liten tenkepause før det kommer:

– At jeg så å si hver dag står opp ved halv seks-tiden for å trene styrke og bevegelighet, nesten før dagen er begynt…

– Nærbø er neste motstander, på søndag. Hva tenker du om den oppgaven?

– De var tøffe forrige sesong; vi tapte for dem i Nærbø og vant så vidt her i Kolstad Arena. De er sterke fysisk og offensive, men er et lag som vi skal slå. De har sikkert sett oss på video og sett at det ikke har vært veldig farlig på høyresiden. Det kan gjøre at de har mer konsentrasjon mot vår venstre side og at det blir flere muligheter ut til høyre, smiler Elias.

Tekst: TORE SÆTHER