«Jeg elsker å være i hallen» – Kolstad

«Jeg elsker å være i hallen»

Vegard Samdahl innrømmer glatt at han har savnet topphåndballmiljøet. 

Men forrige sesongs trener for Sverresborgs 2.divisjonsgutter ble overrasket da Kolstad tok kontakt og ville ha ham med i trenerteamet:

– Jeg hadde hatt lyst til å være med i Kolstad-miljøet, men det har ikke passet. Også dette handler om timing, og da henvendelsen kom tidlig i år, da holdt vi familieråd.

Utfallet av rådslagingen ble at Vegard og kone Sara var enige om at nå var det et riktig tidspunkt for å svare «ja» på tilbudet fra Kolstad, som var like uventet som pirrende:

Føler jeg kan bidra

– Jeg elsker å være i hallen. Spesielt artig er det å være en del av et toppidrettsmiljø som Kolstad nå er. Og så føler jeg at jeg kan bidra med en del ting.

Det siste kan ikke være noen som helst tvil om. Den 41-årige ex playmakeren har en imponerende spiller-cv, og gode spillestyrere har en spesiell evne til å se helheten i spillet. Vegard var en god «styrmann». 

God stemning; Vegard og William på dagens trening. Målvaktstrener Ulrich Winther-Hansen forbereder sekvens med skudd på målvaktene.

Avtalen med Kolstad ble at han skal være med på tre ukentlige treninger og på alle kampene, borte som hjemme. Så hvordan har de første månedene i Kolstad-klær vært?

– På mange vis som jeg hadde sett for meg: Jeg elsker å være i miljøet og føler jeg har kommet bra inn i gjengen. Noen av spillerne kjente jeg jo også fra før. Håkon (Følstad) og Thor Magnus (Five) spilte jeg blant annet sammen med i Viking.

– Hva med utviklingen av laget siden oppkjøringen startet i sommer?

– Jeg synes vi har vist fremgang. Vi har introdusert noen nye tanker i angrepsspillet, ideer som passer spillertypene våre. 

– Hvor har fremgangen vært størst?

– Jeg føler vi har gitt påfyll til en allerede god basis. Strekspillet vil jeg fremheve som klart forbedret, og så er det artig å se en Daniel (Brandmo) som har hatt en veldig positiv sesongstart på venstrekanten. 

Også kontringsspillet er i fremgang i forhold til forrige sesong, har Kolstad-trenerne statistikk på: 
– Vi er i klar fremgang, men vi kommer til å bli enda bedre.

Trenerduoen Gomo / Samdahl på treningen i ettermiddag.


«Nye Fyllingen»

I morgen reiser Kolstad-troppen til Bergen for å møte cupsemifinale-klare FyllingenBergen, som i serien ikke har imponert; én skarve seier og én uavgjort på fem kamper og på kvalikplass (10. plassen), det er nok noen hakk dårligere enn det trenerparet Gjeitrem og Ruud hadde sett for seg etter fem serierunder. 

Kolstad har åpnet langt bedre med tre seire og én remis (mot Elverum) på sine fire kamper. Hadde de to lagene møtt hverandre én gang tidligere denne sesongen, og vi hadde vært hardbarka statistikere, da kunne vi med god grunn ha tippet utfallet av kampen. Det har seg nemlig slik at Kolstad og Fyllingen har i innbyrdes oppgjør i serien vunnet hver sin kamp hver sesong etter at Kolstad rykket opp i eliteserien, i 2015/16.

Tidligere serieoppgjør mot FyllingenBergen

2015/2016:
Tomålsseier på bortebane, firemålstap på hjemmebane
2016/2017:
Tomålsseier borte, 12-målstap hjemme (i Steinkjerhallen)
2017/2018:
Nimålsseier hjemme, ettmålstap borte
2018/2019:
Syvmålsseier hjemme, tomålstap borte

I Framohallen (kampstart klokken 15) møter kolstadguttene et på flere vis nytt Fyllingen-lag i forhold til forrige sesong: Nå spiller de gulblå ikke så mye syv-mot-seks-spill i etablert angrep. Men de kommer ofte syv mot seks etter hurtig avkast og ankomst. En høyrehendt høyre bakspiller er også noe som ikke mange av lagene har i sin førsteoppstilling. 
Og så kommer FyllingenBergen sannsynligvis med offensivt forsvar, i utgangspunktet en 5-1-formasjon, og det er noe Kolstad har slitt med, Vegard…

– Tidligere ja, men ikke nå. Vi har et angrepsspill som holder; vi har verktøyet, så å si, det gjelder bare å bruke det riktig, sier Gomo-assistent Samdahl og forlanger i alle fall én ting av sine spillere – uansett «verktøy»; 100 prosent innsats:

– Det handler rett og slett om respekt for lagkameratene, for laget. Å yte sitt beste er det minste vi kan forlange!


Spilleren Vegard Samdahl

Her er sentrale punkter på Vegards CV som spiller:

* To sesonger i eliteserien med Heimdal.
* Flyttet til Stavanger og Viking.
* Videre gikk ferden utenlands; til Skövde i Sverige, Aarhus i Danmark og Wizla Block i Polen.
* I 2011 tilbake til Viking, la egentlig opp etter to sesonger, men ble overtalt av et Sandnes med ambisjoner om å hente frem håndballskoene igjen. Det ble to sesonger før han definitivt la opp og kom hjem til Trondheim.
* Har NM-gull med Viking.
* Seriemester, SM-sølv og e.cupvinner (challenge cup) med Skövde.
* Som Aarhus-spiller kåret til Årets playmaker.
* 86 A-landskamper – 111 scoringer – og deltok i to VM- og to EM-sluttspill.
* Har også 43 kamper på yngreslandslag, 145 scoringer

Tekst og foto:
TORE SÆTHER