Svakt forsvarsspill ga rekordmange baklengs – Kolstad

Svakt forsvarsspill ga rekordmange baklengs

Jeg kan ikke huske et så lekk Kolstad-forsvar. ØIF Arendal holdt lekestue da Kolstad ble påført tidenes baklengstall.

Stygge tall! Aldri før i eliteserien har Kolstad sluppet inne så mange som 39 mål. Da er det liten trøst at 33 scoringer eller mer bare har skjedd syv ganger tidligere siden eliteseriedebuten høsten 2015.
(FOTO: Skjermdump handballtv.com)

39(!) baklengsmål hadde Kolstad aldri pådratt seg, på 92 elitseriekamper – før i Sør Amfi i kveld. Og baklengsmålene rant inn både i etablert forsvar og gjennom effektive ØIF-kontringer bygd på dårlig Kolstad-skyting og en del tekniske feil. 

Heller ikke en av eliteseriens beste målvakt kunne reparere det. Lars Eggen Rismark reddet bare to baller før pause. I andreomgangen bedret det seg betydelig (syv redninger), men det hjalp bare så lite. Bare i de 10 første minuttene i andreomgang da Kolstad-forsvaret lignet seg selv, øynet vi et håp om poeng. Da ble 17-20 utviklet til 20-20 og etterhvert 24-24, men Kolstad kom aldri(!) i ledelsen, og et timinutt før slutt virket det med 32-26 til hjemmelaget å være «game over».

Hvordan opplevde trener Stian det som skjedde i Sør Amfi i kveld:

– Det var tungt. Ingen tvil om det. Vi bommet først og fremst på det vi har vært gode på; defensiv struktur og samhandling. 33 scoringer skal selvsagt være nok til å vinne, men det går ikke slik vi fremsto i forsvar i dag, sa Stian og drev også litt selvpisking av egen lagledelse:

Kampen er snart over – og tapt… (SKJERMDUMP: handballtv.com)

– Tynn lagledelse var det, både med hensyn til spillerbytter og bytter av forsvarsformasjon. Når vi gikk bort fra 6-0 som bragte oss inn i kampen et stykke ut i andreomgangen, så var omlegginger til 4-2 og 4 + 2 mest av alt litt panikkartet. Forsøket med 7 mot 6-spill i angrep var heller ikke et godt valg.

Og hvordan følte lagkaptein Håkon (Følstad) kvelden i Sør Amfi?

– Vi hadde faktisk noen gode perioder, men var også dårlig i begge ender av banen og kom dårlig i gang, som gjorde at vi hele tiden måtte jage, og det blir etterhvert tungt. Så synes jeg det var positivt at vi jobbet oss inn i kampen og kom opp til 20-20. Da føltes det bra, men så klarte vi ikke å bygge videre på det. Vi ble nok litt frustrerte etterhvert når vi skjønte at vi ikke kunne vinne kampen, og det er naturligvis ingen god følelse. I en håndballkamp kan det være kort mellom «himmel og helvete»…

Lyspunkter fantes dem?

Vel, da, men bortsett fra Roar Fikse Forbords hundre prosent uttelling på fem syvmetere, Gabriel Setterbloms offensive engasjement og gode uttelling, seks mål på åtte skudd, og i perioder godt angrepsspill med streken, så var det langt mellom brede smil.

Det var positivt å registrere at selv om spillerne slet i motbakke, så ga de seg ikke. 13 minuttene med sedvanlig godt kolstadforsvar – da 17-20 ble snudd til 24-24 – viste også at spillerne ikke har glemt den ferdigheten. Den lot seg bare ikke fremskaffe i lange nok perioder i kveld.

Hvorfor ble det som det ble, Stian?

– Det er selvsagt en sammensatt greie. Vi møtte et heltent ØIF, et bra lag som definitivt var «på jobb» i kveld. Når vi selv var skikkelig under pari, gikk det som det gikk. Vi hadde rett og slett en minusdag, sa treneren mens kapteinen mente:

– 39 baklengs er selvsagt alt for mye. Det kom både fordi vi var godt under pari i forsvar, men også fordi vi gjorde angrepsfeil som førte til at vi fikk en del kontra- og ankomstmål imot oss. 

Et ØIF-lag som bare sto med to seire på de første fem kampene, påførte Kolstad sitt første serienederlag i høst. Verst å få kontroll på, var bakspillerne Martin Lindell og Josip Vidovic som til sammen scoret 15 mål.

Hva kan kolstadleiren lære og snu prestasjonspila motsatt vei lørdag, når tabell-leder Drammen kommer på besøk til innvielsesfest i Trondheim Spektrum, til forhåpentligvis en trøndersk håndballfest…


Stian Gomo: – Samtidig som jeg ikke kan si noe annet enn at 39 baklengsmål, det overrasket meg, så har jeg selvsagt ikke mistet troen på at vi kan reise oss igjen allerede lørdag. Vi har flere ganger vist at vi kan reise oss raskt, for eksempel mot sluttspillet forrige sesong, og etter cuptapet for Haslum i høst slo tilbake med uavgjort mot Elverum.

Håkon Følstad: – Det er alltid kjedelig å tape håndballkamper. Men når det skjer, handler det om å glemme negative ting og konsentrere seg om det positive vi kan bygge på. Jeg kan love at det er en revansjesugen gjeng som stiller mot Drammen på lørdag – i en ny hall og foran et stort trondheimspublikum.

FAKTA

Serierunde 6
ØIF Arendal – KOLSTAD 39-33 (20-17)
Sør Amfi
Tilskuere: 1439

Kolstad:   
Lars Eggen Rismark, Simen Westby Johansen – Roar Forbord 6(5), Elias Thome 2, Gabriel Setterblom 6, William Aar 5, Rasmus Carlsen 2, Simen Lyse 1, Thor Magnus Five, Daniel Brandmo 3, Håkon Følstad, Tom Kåre Nikolaisen 3, Ronald Putans 2, Martin Kærgaard 3.

Toppscorer ØIF Arendal:
Martin Lindell 8
Utvisninger:
ØIF Arendal: 3 x 2 min.  – Kolstad: 3 x 2 min.

Neste kamp:
lørdag 2. november kl. 18:15 i Trondheim Spektrum mot Drammen