Lik Sander, men ingen duellspiller – ennå… – Kolstad

Lik Sander, men ingen duellspiller – ennå…

Simen Lyse har hørt det; håndballfolk sammenligner ham med Sander Sagosen. Men på ett felt er det ikke noe som ligner på Sander «den store»:

20-åringen Simen Lyse har spilt en halv sesong i Kolstad-drakt og har skrevet kontrakt som går helt til 2024. (FOTO: Tore Sæther)

– Sander er veldig god også i duellspillet. Jeg er slett ingen duellspiller. Det er kanskje en grunn til at jeg ikke har pådratt meg en eneste utvisning som Kolstad-spiller.  Likhetene er vel overblikket, evnen til å finne strekspillerne, sier Simen, nettopp fylt 20.

Simen begynte å spille håndball som seksåring, i Klæbu. Pappa Stein hadde eliteseriebakgrunn, i Rapp, storesøster Martine var også håndballaktiv, mens mamma Hilde og storebror Fredrik «bare» er blitt håndballinteressert – først og fremst på grunn av Simen, skulle jeg tro. Ikke bare kjernefamilien forresten: Simen solgte 22 sesongkort til storfamilien.

Håndball-veien som den nå nesten to meter (196 cm) lange unggutten har gått etter 10-11 år i moderklubben,  har hatt stoppesteder i Tiller (en halv sesong) og CSK (én sesong) før han foran denne sesongen ble hentet til Kolstad. I eliteserien har Simen spilt alle 15 kampene og har nettet på 27 av 56 skudd – tett på 50 i uttellingsprosent – godt «innafor» for en eliteseriedebutant.

Simen er en utmerket «kelner». Her er det Tom Kåre Nikolaisen som er i ferd med å bli servert. (FOTO: Robert Magnussen)

Jeg startet med en Sagosen-parallell og overblikk, noe som ikke minst egner seg når laget spiller i overtall. Etter å ha sett Simen med noen særdeles elegante server i U-VM (2000-årgang) i sommer, skjønte jeg godt at trener Stian fort satte han på banen med motstander på utvisningsbenken:

– Det gikk egentlig bra mot Follo og St. Hallvard i de to første kampene. Men da vi spilte mot lag som Elverum og Nærbø, fikk jeg fort merke at det er noe annet å spille mot duellsterke eliteseriespillere enn yngreslandskamper mot jevngamle motspillere, innrømmer Simen og kommer inn på dette med duellstyrke igjen:

– Ingen tvil om at det trengs når håndballen er blitt så fysisk. 

Og Simen tar konsekvensen av det. Trener mye tung styrke og hans 96-97 kilo er fem, seks kilo opp bare på noen få måneder. Duellstyrke på vei! 

Hans andre kvaliteter førte ham i fjor høst inn på en liste publisert i Aftenposten over Norges ti største håndballtalenter – fem gutter og fem jenter. Hvordan reagerte Simen på en slik liste?

– Det er kult, så klart. Stas. Artig å bli lagt merke til, det innrømmer jeg gjerne. Og så er det motiverende å bli tatt med på en slik liste, sier Simen. Men hvordan er han som person – uten ball?

– Jeg ler mye. Liker å tulle og sier mye rart. Du kan bare spør lagkameratene, så får du høre. Enkelte ganger kommer det nok også mye dumt ut av munnen, smiler Simen og legger til at han har temperament (selv uten utvisninger i Kolstad-drakt, enn så lenge…).

– Temperament også på banen?

– Ja, da. Foreløpig har jeg ikke vist det så mye i Kolstad. Jeg er fersk i laget og vil ikke vise for mye av det når jeg ikke lykkes for eksempel. Jeg har høye forventninger til meg selv og kan bli ganske sur når jeg ikke lykkes.

– Hva med ambisjoner og forbilder?

– Jeg har forbilder. Mikkel Hansen har vært det største – sammen med basketstjernen LeBron James, selv om jeg ikke har spilt basket, men er veldig interessert.

– Ambisjonene, da?

– De er høye, ingen grunn til å legge skjul på det. Jeg vil kunne leve av å spille håndball;  bli best, kort og godt!

– Du har kontrakt med Kolstad til 2024. Det er en lang kontrakt…

– Jo, men i 2024 er jeg tross alt bare 24 år og har forhåpentligvis mange år igjen som spiller. Den lange kontrakten er også et tegn på at jeg trives i Kolstad. Jeg har tro på at jeg kan utvikle meg her og også bidra til å ta Kolstad videre – til Champions League, for eksempel. Det ville ha vært kult.

– Til noe nærmere; Elverum på bortebane i morgen. Hvordan skal dere slå dem?

– Vi må være forberedt på å løpe mye – begge veier. De har meget kontringssterke og sikre kantspillere. De må stoppes, og vi må selv skaffe oss noen billige mål. I tillegg må vi hindre at Magnus Fredriksen får drive krysningsspillet som Elverum gjør så godt. Temposkifter og gode skudd fra Sandell og Henneberg er også noe vi må takle.

– Kan dere vinne i Terningen Arena?

– Ja! Det er fullt mulig.

PS!
9. oktober var Kolstad på nippet til å slå Elverum i Kolstad Arena. Det endte 30-30 i den TV2-sendte kampen. Også morgendagens toppoppgjør overfører TV2. Sendestart klokken 19:15 i TV2 Sport 2 

Tekst: TORE SÆTHER