Daniel setter karrierestopp – på topp – Kolstad

Daniel setter karrierestopp – på topp

Daniel Brandmo er i ferd med å gjennomføre sin beste sesong i Kolstad-trøya. Likevel har han bestemt seg for at dette blir hans siste sesong som håndballspiller.

Når sesongen er over er også livet som håndballspiller slutt for Daniel Brandmo – til tross for at han er i ferd med å spille sin beste sesong på eliteserienivå. (FOTO. Tore Sæther)

Det er ikke så lett å forstå når fremgangen har vært så stor, i hans andre sesong som førstevalg ute på venstrekanten og som bare 24 åring. Daniel har ikke så lett for å forklare det selv heller.

– Vanskelig å si. Mine nærmeste har også lurt på det. Jeg har jo hatt en bra sesong hittil, likevel har motivasjonen ikke vært helt på topp. Det har slett ikke hatt noe med spillergruppa å gjøre. Den er helt fin. Men jeg har innsett at ambisjonene om en karriere utenom håndballbanen er blitt sterkere. Slik det er nå har jeg egentlig to 100 prosentjobber; heltids håndball og 8-16-jobb hver dag her i DnB som lånerådgiver. Det blir ikke mye tid til overs da, til andre ting.

– Men igjen – den gode sesongen som motivasjonsboost…

– Skulle tro det, men litt rart at jeg ikke har fått den motivasjonen og gleden som det skulle gi. Det er jo naturligvis kampene man trener for. Likevel har jeg følt det ganske tungt å være nødt til å trene hver eneste dag i tillegg til DnB-jobben. Og så er det slik at jeg nå innser at jeg har andre ønsker, andre drømmer av yrkesmessig karakter.

– Når du setter karrierestopp blir det også mer tid sammen med kjæresten og samboeren din Mina?

– Absolutt. Hun er jo en stor støttespiller for meg og er slett ikke den som har pushet meg til å slutte. Hun har heller ment at jeg skulle ta en sesong til når det har gått så bra. Mina synes også at det er litt rart at jeg har bestemt meg for å slutte.

Daniel Brandmo har levert en utmerket sesong, men har altså bestemt seg for å parkere håndball-livet når denne sesongen er avsluttet. (ARKIVFOTO: Robert Magnussen)


Gomo-dialog allerede i november


Allerede før jul var Daniel i dialog med trener Gomo for å fortelle at han var i tenkeboksen med hensyn karrierestopp. Nå er det snart over hvordan føles det?

– Det er litt trist. Jeg følte spesielt på det da jeg for en stund siden fikk en rosebukett for 100 Kolstad-kamper. Det kjennes både litt skummelt og litt spennende å skulle få en hverdag uten håndballen. Garderoben, samholdet med guttan, det er nok noe jeg kommer til å savne mye.

Hva med høydepunktene som Kolstad-spiller?

– Opprykket til eliteserien er det desidert største. Seieren over Elverum i cupen rangerer jeg også høyt, og Rasmus sin matchvinner-scoring borte mot Drammen forrige sesong – fem sekunder før slutt.

Og kamper som har gitt det motsatte inntrykket?

– Seriekamp mot Fyllingen i Steinkjerhallen i 2016/17-sesongen; vi ble utklasset. Den andre er fra denne sesongen, borte mot Runar. Etter et kvarters spill lå vi under 3-13.

Når slutt er slutt med Kolstad, da er det også slutt med håndball, for Daniel – ikke snakk om å trappe ned til lavere divisjoner. Men treningsslutt blir det ikke:

– Jeg har en far som er 60 og som løper maraton. Det er en stor motivasjon. Kanskje jeg får henge meg på ham – eller kanskje starte med en halvmaraton, sier Daniel Brandmo med et smil.

Daniel har denne sesongen hatt mange anledninger til å knytte neven tilfreds etter en scoring. (ARKIVFOTO: Robert Magnussen)

 «Må respektere valget»

Hva sier Stian Gomo til at han for andre år på rad mister et førstevalg på kanten (i fjor takket høyrekant Martin Tangvik for seg) – og det etter at Daniel har hatt sin beste sesong i Kolstad-drakten :

– Det er både litt spesielt, kjedelig og rart, men vi må naturligvis respektere Daniels valg, selv om det er vanskelig å akseptere det. Jeg tror Daniel vet hva han velger. Han har ambisjoner også utenfor banen, og selv om han er bare 24 år, så har han vært med lenge i Kolstad, og da er det kanskje ikke så rart at han vil prioritere annerledes.

Kolstad-sjefen Jostein Sivertsen forteller at man en stund har vært klar over Daniels beslutning om å gi seg etter denne sesong. Han sier at man jobber med å få på plass en erstatning og håper at det skal skje ganske snart.

Banens beste i Framohallen mot Fyllingen – fem scoringer og litt av en «festbrems» i og med at hjemmelaget hadde ordnet til klubbfest etter kampen… (FOTO: Grete Kambuås)Til de nære ting

Til de litt nærmere ting, sist søndags kamp mot Drammen – den andre mot drammenserne denne sesongen og den andre seieren. Hvorfor har dere så godt tak på én av medaljekandidatene?

– Godt spørsmål, men jeg føler vi er spesielt godt påskrudd når vi møter Drammen. Og vi har hatt taket dem i ganske mange kamper og har en følelse av at dette er et lag som vi kan slå.

– Skulle tro at Drammen sugne på revansje etter timålstapet i Trondheim Spektrum og forsterket med den tidligere svenske landslagskjempen Larholm at dette ble en for stor munnfull for dere. Det var det ikke…


– Vi var ekstremt motiverte fordi vi har tenkt litt på fire tap på rad og veldig ivrig på å unngå at andre del av sesongen skulle bli som i fjor. Vi hadde en veldig fin felles samtale etter Fyllingen-tapet med video-gjennomgang av kampen. Vi tok nok et møte for å få klart hvilket ting vi må bli bedre på. 

Fire forbedringspunkter:

– Det første er at vi skal slutte å henge oss opp i dommerne, og det klarte vi godt mot Drammen. Det andre punktet var om å kommunisere bedre med hverandre. Det tredje var større grad av aksept for å gjøre feil – og det siste var at vi må bli bedre til å gå i oss selv.

– Og så har vi fått ei notatbok som vi skal med til hvert videomøte, påminnelser og bevisstgjøringer, og det ga i alle fall resultat ved første anledning, mot Drammen.

– Litt mer Drammen; du scoret seks på syv forsøk – sesongbeste for deg?

Etter litt tenkepause: – Det var kanskje det; vanskelig bortebane å prestere på også.

Forrige sesong var din første som førstevalg på venstrekanten. Hvordan føler du på forskjellen fra sesong nummer én med hovedansvaret kontra denne sesongen?

– Jeg har spilt med lavere skuldre, er blitt mer trygg på rollen – ikke med det stresset som jeg nok følte deler av forrige sesong.

Halden – ingen feilskjær, takk!

I morgen er det klart for Halden-besøk i Kolstad Arena. Har vi grunn til å frykte et Kolstad-feilskjær?

– Jeg føler meg sikker på seier. Vi skal absolutt vise at Drammen-kampen ikke var et enkeltstående tilfelle, sier Daniel Brandmo – fire kamper og et sluttspill unna sluttstrek for sin Kolstad-karriere.

Litt av Daniel-sesongen

Her er noen kjernepunkter i angrepsspilleren Daniels seriekamper denne sesongen – i tillegg til scoringer har det også vært noen kjappe balltyveri og påfølgende kontringer:

* 59 scoringer på 83 skudd – uttellingsprosent på 71.
(Forrige sesong var scoringstallet 38 – under to i snitt per kamp)
* Har 3,5 scoringer i snitt per kamp – kun Gabriel Setterblom har bedre (4,1)
* På Kolstad-statistikken er han på femteplass – bare med tre backer og en straffespesialist foran seg.
* I syv kamper har han scoret fem eller flere.
* Bare én gang har han gått målløs av banen; hjemme mot ØIF Arendal.

(Daniel har stått over én kamp på grunn av sykdom.)

Tekst: TORE SÆTHER