Mer playmaker enn toppscorer – Kolstad

Mer playmaker enn toppscorer

Rasmus Carlsen ble av mange betegnet som et «kupp» da Kolstad foran forrige sesong sikret seg hans signatur på en treårskontrakt. Karakteristikken holder fortsatt vann.

Rasmus og trener Vegard Samdahl utveksler synspunkter under gårsdagens trening.

Stor gjennombruddskraft og smartness, hurtige grunnskudd. Det er to av kjennetegnene. Og så har han ro og oversikt – og mot – til å gå for mulighetene i de helt avgjørende øyeblikkene. «Rasmus er en mann for de store anledningene, best mot de beste motstanderne,» sa Stian Gomo etter at matchvinner Carlsen forrige sesong hadde sikret Kolstad en to-poenger i Drammenshallen. Scoringen kom fra rundt 15 meter (mener jeg å huske) og i kampens siste sekund.

«Jeg er hentet til Kolstad blant annet for å ta de avslutningene som ingen andre tar,» kommenterte Rasmus selv, mens jeg konstaterte: «så enkelt kan det sies av en sol elsker å våge og å avgjøre kamper.»

Og bare for å fortsette med Drammen som motstander. Da Team Kjelling foran 7000 på tribunen i Trondheim Spektrum fikk real bank (timålstap), var Rasmus naturligvis i sitt ess – seks scoringer på syv skudd! Han var like trygg i bortekampen mot DHK for to uker siden – nok en Kolstad-seier; fem scoringer på syv skudd. Min oppsummering: «Rasmus Carlsen lignet i dag på den gjennombruddsmarte og grunnskudd-kjappe playmakeren vil har latt oss begeistre av. Og ikke minst, Rasmus tok avslutningsansvar mot slutten av kampen da drammenserne kanskje øynet et lite poenghåp.»

Oppsummering etter fredagens trening. Rasmus har noen momenter. Målvaktene Simen og Lars lytter.

I sin første sesong i Kolstad-drakten scoret Rasmus 122 mål i serien, med en uttellingsprosent på rundt 55 – og det er innafor for en bakspiller. Denne sesongen blir det færre egne scoringer – hittil 69 på 122 skudd (57% uttelling) – men til gjengjeld har 28-åringen i større grad påtatt seg kelner-rollen og servert til mang en scoring:

– Jeg er nok en mer utpreget playmaker denne sesongen, og det er mer hensiktsmessig for laget. Det handler om å bidra til mer flyt og dynamikk i spillet. Men jeg skal absolutt også skyte, poengterte Rasmus da vi snakket sammen etter fredagens trening.

Men hva med resultatene, Rasmus – fem tap og bare én seier (mot Drammen) på de seks siste kampene…

– Det er klart vi ikke er fornøyd med dem, men jeg sier fortsatt at vi faktisk ikke har spilt så dårlig. Vi har Fyllingen-kampen som direkte off-kamp, og så var det 20 minutter mot Halden som ikke var bra.

– Da går det an å mene at bunn-nivået er for lavt?

– Ja, det kan du nok si. Vi er blitt hardt straffet for våre dårlige perioder, selv om de ikke har vært så lange.

– Hva med dine egne bidrag?

– Etter jul er jeg egentlig fornøyd. Formen føles bra, og det lover bra med tanke på sluttspillet, sier Rasmus. Den siste tiden har han fått bidra mer med sitt syn på saker og ting, ikke minst påpeke detaljer som han synes er viktig for at Kolstads angrepsspill skal flyte. Rasmus er også opptatt av det er god kjemi og stemning på treningene – uten at det går ut over innsatsen og «trøkket» i duellspillet.

– Og så synes jeg vi har fått frem mye gjennom de møtene vi har vært gjennom den siste tiden. De har bidratt til at vi har lært hverandre å kjenne enda bedre, også bedre forståelse for hvordan og hvorfor vi reagerer som vi gjør. Jeg føler absolutt at dersom vi presterer på topp, er vi i stand til å slå alle. For er vi gode, så er vi riktig gode, sier Rasmus med ettertrykk.

Hva så med søndagens bortekamp mot Haslum. Det blir trolig en helt annen kamp enn hjemmekampen mot bæringene. For i Kolstad Arena manglet Haslum landslagskometen Sander Øverjordet, mens backveteranen Anders Røe var på kampkortet, men kom ikke lenger enn på ergometersykkel med en alt annet enn kampklar lårhøne…

– Ja, det blir absolutt en vanskelig kamp. Haslum er et godt lag med mange gode individualister. Vi må stå skikkelig tett i forsvar, takle hardt og ofte. Klarer vi det, bør dette gå. Vi har vist hele denne sesongen at vi scorer nok, ikke minst takket være at vi har flere strenger å spille på, sier Rasmus Carlsen og tilføyer:

– Slår vi Haslum, ligger vi veldig godt an til å ta fjerdeplassen, og den er viktig med tanke på kampoppsettet i sluttspillet.

Tekst og foto: TORE SÆTHER