«Ett av de største talentene» – Kolstad

«Ett av de største talentene»

Stian Gomo sparer ikke på konfekten når han skal karakterisere unggutten Aksel Hald:

– Han er utvilsomt ett av de største venstrehendte back-talentene vi har her i landet. 

17-åringen fra Tromsø HK (THK) er så langt «bare» en del av Kolstad-satsningen på rekruttlag (med Lerøy-ambisjoner), et samarbeid som Kolstad har med Aksels moderklubb. Men Kolstad-trener Stian legger ikke skjul på at han gjerne ser for seg mer Kolstad for unggutten:

Stian Gomo følger nøye med på talentfulle Aksel.

– Han ser fysisk skikket ut. Han prioriterer håndball og er en blodseriøs unggutt. At han nå blir med på rekruttsatsningen vår, er helt sikkert et pluss for ham. Nå skal han være med på trening her i Trondheim i neste uke sammen med syv-åtte flere THK-gutter og treneren sin, Lasse Lundby. Selv skal jeg to ganger i løpet av sesongen til Tromsø for å lede inspirasjonssamlinger for spillere og trenere, forteller Stian Gomo.

Om Kolstads trener ønsker ham til Trondheim etterhvert også med tanke på seniorspill, er 17-åringen klar på at han ikke har det veldig travelt med å gjøre sitt veivalg. Han minner om at det bare er to år siden han var på sin første talentsamling i regi av Håndballregion Nord:

Denne venstreslegga har allerede imponert mange.

– Å bli innkalt til samling i Orkanger var fint med tanke på å få vist meg frem og bidra til utvikling. Når nå THK og Kolstad har inngått en samarbeidsavtale med tanke på å kvalifisere laget til Lerøy-spill, er det noe jeg er veldig fornøyd med, sier Aksel. Til høsten begynner han på andreåret ved Norges Toppidrettsgymnas (NTG) i Tromsø.

Så var det dette med seniorspill på betydelig høyere nivå enn det THK kan tilby med 3. divisjonsspill:

– I første omgang blir det slik – 3. divisjon og forhåpentligvis Lerøy-spill. Så får vi se. Jeg tar ingen valg før jeg føler meg klar for den store «omveltningen» det vil være å skulle spille eliteseriehåndball, både sportslig og utenfor banen, sier 190 cm lange Aksel og forteller at også Drammen HK har «vært på tråden».

Aksel (t.v.) i full gang med yo-yo-testen. Her sammen med Martin Kærgaard (i midten) og Kolstad-nykommer Henning Limstrand, i likhet med Aksel også tromsøgutt.

For to år siden hadde Aksel nettopp bestemt seg for å gå «all in» med håndball etter at han også hadde vist basketball-talent som sendte ham til sentrale samlinger. Så langt har håndballen gitt ham 11 landskamper – åtte på guttelandslaget og tre på ungdomslaget. På U-laget har han scoret 12 mål; i én kampene var han seksmålsscorer. Og bare for at det også skal være nevnt; venstrehendte Aksel har to høyrehendte verdensstjerner som sine forbilder – Sander Sagosen og Nikola Karabatic.

Om Aksel bestemmer seg for at Kolstad er riktige elitevalg for ham, tro ikke at ambisjonene stopper der:

– Eliteseriespill er det korte målet. Men jeg har ambisjoner om å få spille håndball ut i den store verden, smiler Aksel Hald.

PS!
A propos Stian Gomos fysiske karakteristikk av Aksel: Under mandagens testing i Kolstad Arena bekreftet Aksel inntrykket med hoppe 2,88 meter i stille lengde og være med helt til nivå 17 og lengde tre i utholdenhetstesten, den såkalte yo-yo-testen. 

TEKST OG FOTO: 
Tore Sæther