Sesongmål: Bli beste forsvarslag i Norge – Kolstad

Sesongmål: Bli beste forsvarslag i Norge

For kommende sesong har Kolstad tatt mål av seg til å bli landets beste forsvarslag. Intet mindre!

Men det stopper ikke der. Innen 2024 har klubben som målsetting om å bli landets beste:

– Det er en målsetting som for lengst er avklart. Det skjer nok ikke denne sesongen, men jo før jo heller og altså innen 2024, sier Jostein Sivertsen, (bildet under) – mannen som nå i en årrekke har frontet Kolstad gjennom sin stilling som daglig leder og som har jobbet både dag og natt med å bygge denne klubben til i dag å ha ett av de beste herrelagene i landet:

– Forrige sesong hadde vi som mål å kvalifisere oss til europacup-spill, og det klarte vi – i tolvte time så å si. Vi jobber hele tiden med utvikling. I fjor ble vi nummer fire, og utvikler vi oss videre, så blir vi nummer tre, to eller én. Slik det ser ut nå, og har gjort det noen sesonger, er Elverum det beste laget og laget å slå for å nå helt til topps.

Trener Stian Gomo sier: «På første dag i forrige ukes treningssamling tok vi en halvannen time med gruppearbeid for å diskutere verdiene våre, identitet vår, hvordan vi ønsker å fremstå. Som et utviklingsmål – og resultatmål – for kommende sesong er vi enige om at vi må jobbe hardt med å forbedre den defensive strukturen vår. Ved å klare det, legger vi også forholdene til rette for å skaffe oss mange ankomst- og kontringsmål.

Så er det jo slik at laget har mistet noen viktige og dyktige forsvarsspillere – Tom Kåre Nikolaisen, William Aar og Thor Magnus Five. Trener Gomo er definitivt klar over det: – Men vi har fått inn en riktig sterk og rutinert forsvarsspiller i Rasmus Mølgaard i tillegg til at Ronald Putans kommer til å få utvidet ansvar i vårt defensive spill. Det handler nå om å bygge nye relasjoner i det defensive spillet.

Olympiatoppens Atle Kvålsvoll og Stian Gomo

Det er altså de sportslige nærmeste målene. Men sist mandags diskusjoner gikk også på en forståelse og samstemthet i forhold til kjerneverdier og ordbruk.

– Det er fire år siden vi begynte å bruke en slags «hus»-symbolikk hvor RAMP (Råskap – Ambisiøs – Modig – Profesjonell) var grunnmuren. Det er den fortsatt, men vi føler at vi trenger å «pusse opp» huset, og det var diskusjonene på mandag en viktig del av, sier Stian Gomo og tilføyer:

– Husk at det bare er to-tre spillere som er igjen fra den gang. Jeg likte det som kom frem på møtet, en tydelig felles forståelse for og enighet om hva ordene vi bruker skal bety. Det handler mye om brorskap og mentalitet, om å pushe hverandre, gå i «krigen» sammen og ha lyst til å være sammen. I noen situasjoner kan dette bli utfordret, ved at man kan oppleve noen engasjement og vinnerskaller som litt egoistiske og også kanskje som litt urokråke-oppførsel. Heldigvis er vi kommet dit at dette slett ikke er farlig, selv om det på et vis altså kan utfordre brorskapet.

Olympiatoppens Atle Kvålsvoll er mentor for trener Gomo og er mye til stede både på treninger og kamper. Han synes spillergruppa er tydelig på sin målsetting om å bli landets beste forsvarslag:

– Jeg føler at spillere og trenere forstår hva som skal til for å nå dit. Man har et eierskap i hva som kreves for å nå målet. Og dette må det arbeides med hver eneste dag i form av hardt og godt treningsarbeid, sier Kvålsvoll og legger til:

– Slik jeg oppfatter det er den målprosessen man nå har diskutert ett steg videre med både individuelle og kollektive fokuspunkt. Det begynner rett og slett å ligne på tilsvarende prosesser som topputøvere i individuelle idretter kjører.

Håkon Følstad (bildet over) er alt annet enn en gammel håndballspiller med sine 28 år. Men lagkapteinen har spilt på eliteserienivå i mange år, er sammen med Ronald Putans de to eneste som har vært med i Kolstad helt siden opprykket i 2015. «Kæpt’n» Følstad føler at Olympiatoppen har kommet med viktig ekspertise i tillegg til den Kolstad selv har.

– Vi har hatt RAMP som ord og uttrykk for det vi ønsker å stå for. Hvorfor sier vi det vi sier og hvorfor gjør vi som vi gjør. Ordene parolene betyr virkelig noe for oss.

– Så er det viktig at hver enkelt byr på seg selv, eldre rutinerte så vel som unge og ferske. Jeg synes det er fint å se hvor bra de nye har glidd inn i miljøet og også er blitt godt tatt imot. De nye tør å ta plass, å by på seg selv, å ta mulighetene når de byr seg. Men det er selvsagt vi eldre som til syvende og sist vet best, sier Håkon med et lurt smil.

To billedglimt fra gruppearbeidet med målsettingsdiskusjon. (FOTOS: Atle Kvålsvoll)

– «Norges beste forsvarslag» kommende sesong – er det realistisk, da? Dere har tross alt mistet William Aar, Tom Kåre Nikolaisen og Thor Magnus Five…

– Jeg føler meg komfortabel med en slik ambisjon. Jeg mener vi i perioder allerede har vært der. Det vi mangler er å holde oss stabilt på vårt toppnivå. Og med hensyn til viktige spillere som er borte, så må vi huske at et forsvar består av syv spillere. Kollektivet er det viktigste. Med folk ute og nye inne handler det om å spille nye relasjoner gode. 

Det siste er også trener Stian veldig tydelig på:

– Vi må bygge nye relasjoner, og jeg tror absolutt at det skal gi gode resultater. Dessuten har vi i løpet av sesongene i eliteserien fått oss noen kilevinker som har vært av det gode i den forstand at vi nå ikke redde om det skjer igjen; ingen frykt for å rive lista, for å si det på den måten.

– Jeg vil også understreke hvor positivt det er med de nye unge som nå kommer opp – spesielt spillere født i 2000 og senere. (I Kolstads elitestall gjelder det Henning Limstrand, Sander Rønning, Eskil Dahl Reitan og Simen Lyse. Red.anm.) De er dedikerte, sultne og ikke redde for å utfordre de etablerte.

Og Jostein Sivertsen til slutt: «Alle forutsetninger ligger til rett for at vi skal nå våre ambisiøse mål. Vi er nå i gang med en solid rekruttsatsing med spillere i «Lerøy-alder». Klubben drives stadig bedre og med flere ansatte. Sportslig har vi god kontinuitet – Gomo har vel vært hos oss i syv år nå. Vi har nå bare et par-tre spillere som er i hundre prosent jobb ved siden av håndballen, altså flere som har en større andel av sin arbeidsdag som håndballspillere. Viktig er det også at vi har fått et skikkelig oppsving på markedssiden med økt antall samarbeidspartnere og flere sponsorkroner. Jeg er rett og slett optimist når det gjelder å nå målene vi har satt oss – og ikke minst, jeg føler at optimismen deles av en gjeng sultne spillere og entusiastiske trenere.

Hakk i hæl på Elverum

Det er naturligvis flere forhold som skal måles og sammenlignes for å finne frem til det beste forsvarslaget. Hvor mange baklengs slipper man inn. Hvor mange scoringer og hundreprosent-sjanser skaffer man seg i ankomst og kontra som følge av et godt forsvar.

Hvis vi bare ser på antallet baklengsmål, så er ikke Kolstad langt unna toppen. I de fem sesongene laget har spilt i eliteserien har de hatt fra ett til fire lag med bedre baklengstall. Kolstad har sluppet inn mellom 25 og 28 mål i snitt i disse fem sesongene. ØIF Arendal er det laget som har aller best baklengssnitt – 23 i 2015/16-sesongen. 

I sin andre eliteseriesesong, der Kolstad endte på sjetteplass på slutt-tabellen, var det bare Elverum som hadde færre baklengsmål enn Kolstad – 562 mot Kolstads 573.

TEKST OG FOTO: Tore Sæther