«Vi tør å si at vi vil bli best!» – Kolstad

«Vi tør å si at vi vil bli best!»

– Skal vi noen gang bli best, må vi tørre å si at vi har ambisjoner om å bli det.

Video-arbeid på timesvis preger Gomo-hverdagen. Har han funnet noen viktige detaljer i Fjellhammer-spillet i treningskamp mot Haslum. Smilet kan tyde på det… (FOTO: Tore Sæther)

Stian Gomo er krystallklar om ambisjonene og å stå for dem:

– Vi har sagt at vi denne sesongen skal bli seriens beste forsvarslag og at vi innen 2024 skal bli landets beste. Mener vi det, får vi også si det. At flere medier nå tipper Kolstad på bedre tabellplass enn forrige sesongs fjerdeplass, er helt greit og betyr overhodet ikke noe ekstra press – men enn hyggelig tilbakemelding på at både håndballfolk og «vanlige» folk har fått med seg at Kolstad har tatt nye steg hver sesong.

Seriestarten er bare to dager unna. Søndag skal Team Gomo fighte om sesongens første topoenger – borte mot nyopprykkede Fjellhammer. Det ligner på bortepoeng, og Stian legger heller ikke skjul på at det er veldig viktig å starte med en seier:

– Skal vi kjempe i toppen, må vi absolutt ikke avgi poeng til antatt svakere lag. Å vinne gir selvtillit. Dessuten handler det om å bli gode til å vinne – helt fra første kamp.

Helt fra debutsesongen i eliteserien har Kolstad vært et bra forsvarslag. Første sesong – 2015/16 – for eksempel endte laget som nummer seks på slutt-tabellen, mens det bare var ØIF og Elverum som slapp inn færre mål. I 2018/19 var det bare Elverum som slapp inn færre mål, og også den sesongen ble Kolstad nummer seks.

Skal laget ta enda et par steg og realisere ambisjonen om å bli forsvars-best allerede denne sesongen, hva er det da som i første rekke må forbedres, Gomo?

– Vi har både mistet viktige forsvarsspillere (Aar og Nikolaisen) og også fått nye gode defensiv krefter, ikke minst i Rasmus Mølgaard. Så handler det mye om å spille sammen nye relasjoner, skape trygghet – ikke minst i midten. I perioder synes jeg vi har vært gode her, men det har også vært dårlige tider. Jeg tenker ikke minst på hvor lett Fyllingens Inge Aas Eriksen fikk slippe til. Å skape trygghet handler mye om å kommunisere godt, spillerne imellom og mellom spillerne og benken. Med de spillerendringene vi har hatt må vi forvente at det kan bli litt uryddig i starten av sesongen.

Trener-dialog på benken – Stian og Vegard. (ARKIVFOTO: Robert Magnussen)

Spillet og mulighetene i andre enden av banen henger selvsagt sammen med hvor godt laget står defensivt. Jeg tenker på kontrings- og ankomstmuligheter som følge av godt forsvarsspill. Men hva med det etablerte angrepsspillet, Stian…?

– Litt synd at vi ikke har fått spilt mye mot 6-0-forsvar. Generelt vil jeg likevel si at spillerne føler seg mer og mer komfortable i det grunnspillet som Vegard (Samdahl) introduserte foran forrige sesong. Vi får lettere flyt.

– Så handler det også om å vise tålmodighet og tenke kollektivt. I treningskampen mot Fyllingen sist tirsdag manglet begge disse tingene; vi ble i perioder både for utålmodige og individuelle.

– Et annet forhold, Stian; konsentrasjon om spillet, holde fokus og glemme dommerne…

– Vi har faktisk jobbet bevisst med å fremstå som et lag – både spillere og oss på benken – som ikke hele tiden klager og syter på dommeravgjørelser. Vi må selvsagt akseptere at også dommere gjør feil – som vi på banen og benken gjør det.

– Jeg registrerer en holdning både i og rundt klubben at årets tropp er bedre enn forrige sesong. Det kan virke litt rart, Stian, når dere har mistet tre fra første-oppstillingen (Aar, Nikolaisen og Brandmo) og to viktige innhopp-spillere (Fikse Forbord og Five)…

– Ja, men jeg synes også at troppen vår er bedre, og det skyldes ikke minst flere unge spillere med stor sult. I tillegg har vi nå flere spillere som har en fyldigere håndball-hverdag og kan delta på morgentreninger – 13 mot 8 forrige sesong. Videre blir Rasmus Mølgaards rutine verdifull for oss; han har en autoritet og aura som smitter. Videre er Simen Lyse ett av eliteseriens største talenter. I sum synes jeg potensialet er større i dagens tropp.

– Korona er en annen «nyhet». Pandemien sørger som kjent for at det er betydelige begrensninger i antall tilskuere – max 200. I Kolstad Arena med kapasitet til mer enn det tidobbelte blir det nesten som å spille i publikumstom hall. Hvordan tror du det vil innvirke på spillere og dere trenere?

– Vanskelig å forutse. Jeg tenker at det blir viktig med underholdning, musikk og speaker og selvsagt også hvordan de 200 som sitter på tribunen opptrer, sier Stian Gomo og legger til:

– Men i det store og hele så blir det hjemme i Kolstad Arena også noe som ligner på og som vi er vant til fra bortebane – vi er vårt eget publikum.

PS!
Søndagens kamp (avkast kl. 18:00) overføres på direktesport.no (abonnement kreves)


 Tekst: TORE SÆTHER