«Vi kjørte oss fast i et spor» – Kolstad

«Vi kjørte oss fast i et spor»

– Det var ikke slik at vi ikke ville, at vi ikke kjempet eller ikke visste hva som ventet oss. Vi kjørte oss fast i et spor og klarte ikke å komme oss ut av det.

Skuffet og frustrert på søndag. Nå er smilet tilbake i kapteinfjeset. Fjellhammer er historie. I morgen er det Viking som er utfordringen.


To dager etter sjokknederlaget for Fjellhammer i seriepremieren forsøker Håkon Følstad å forklare det uforklarlige; tapet mot nyopprykkede Fjellhammer. Gikk kolstadguttene i den farlige undervurderingsfella?

«Alt i orden før kampen»

– Til det siste, slett ikke. Alt var i orden før kampen; de siste treningene var bra. (Jeg måtte stå over de tre siste før kampen på grunn av en lett forkjølelse – korona-test var heldigvis negativ.) Mat og reise gikk fint. Oppvarmingen var veldig bra. Det var rett og slett ingen indikasjoner på det som skulle komme; i alle fall klarte ikke jeg å føle det, sier kolstadkapteinen og fortsetter:

– I garderoben i pausen (15-14-ledelse) var vi enige om at vi hadde brent for mange store sjanser, men jeg hadde fortsatt ingen dårlig følelse. Vi vet at nyopprykkede lag sjelden lar seg bli kjørt av tidlig i kampen. Jeg regnet med at det kom til å bli jevnt lenge i andreomgangen – før vi skulle avgjøre. Ut over i andreomgangen satt jeg lenge og ventet på at «nå løsner det».

«Forsvaret hang ikke sammen»

Det gjorde det altså ikke. Det siste kvarteret av kampen var Kolstad aldri mindre enn tre mål bak. Håkon:

– Forsvaret hang ikke sammen. Vi ble for utålmodige av å stå lenge i forsvar og mistet fokus. Blant annet var det for mange returer som vi ikke klarte å fange og fikk scoringer imot oss. Vi fant rett og slett ikke balansen mellom å være defensive når det var nødvendig og offensive mot andre spillere. Etterhvert føltes det stadig tyngre; usikkerheten bredte seg. 

«Stillestund» i garderoben

Og den holdt seg – helt til siste slutt. I garderoben etter kampen var det stort sett ganske stille – bortsett fra et kort Gomo-torden. Selv var lagkapteinen både skuffet, frustrert og forbannet:

– Fordi vi ikke evnet å gjøre de nødvendige endringene. Vi gikk i den samme fella, både offensivt og defensivt; klarte ikke å komme oss ut av sporet som førte feil. Fjellhammer spilte en god kamp, det skal de ha, men vi la til rette for den gode prestasjonen deres…

Håkon vil altså ikke gå med på at de tok lett på Fjellhammer. Det manglet verken på vilje eller innsats, mener kapteinen:

– Vi prøvde. Ubevisst stolte vi kanskje litt for mye på at det «ordner seg til slutt». Men det var ikke mange minuttene som gjensto av kampen før jeg skjønte at dette faktisk kom til å ende med tap.

«Lever godt med favorittstempel»

Kolstad har lenge vært et lag som har slått nedenfra. Spillerne har vært tydelig komfortable i outsider-drakt. Hva med favoritt-kostyme – hvor kledelig er det…?

– Vi lever godt med favorittstempel. Vi er innstilte på å være et lag som kjemper i toppen. Og så er det avgjørende at vi tar én kamp av gangen; at vi for eksempel ikke tenker på at de tre neste kampene skal minst gi fire poeng. Nå er det Viking som står for tur i morgen, som kommer til Kolstad Arena like sultent og like tent på å krige seg til poeng.

 Og jeg kan legge til: Som sikkert har fått styrket tro på seier etter Kolstads skrøpelige opptreden mot Fjellhammer. 

– For oss gjelder det å vise hva vi kan – og klarer vi det, er det nok til seier, er Håkon Følstad veldig klar på.

PS!
Håkon har for øvrig selv fartstid (to sesonger fra 2011) i Viking – sammen blant andre Kolstads assistenttrener Vegard Samdahl og forrige sesongs Viking-trener, Joar Gjerde.

Tekst og foto:
TORE SÆTHER