Kompisens skade ga Eskil en tidlig sjanse – Kolstad

Kompisens skade ga Eskil en tidlig sjanse

Da kompisen ble skadet fikk Eskil Dahl Reitan mye tidligere sjansen i Kolstad-laget enn han hadde regnet med.

Eskil Dahl Reitan har hatt noen riktige gode stunder i sin første sesong som eliteseriespiller. (FOTO: Tore Sæther)

– Det var selvsagt kjipt at Simen (Lyse) ble skadet, men om jeg skal være litt egoistisk, så førte jo det til noe bra for meg. Simen og jeg har spilt sammen (på Klæbu) helt siden vi spilte på de små E-banene i Nidarøhallen. Når jeg nå fikk spilletid og har klart meg bra, så kanskje vi får spille sammen igjen når Simen er skadefri og klar til kamp.

Jeg intervjuet 19-åringen tidlig i år da det var klart at han kom til å forlate CSK og 1. divisjon til fordel for Kolstad. Eskil var klar på at han regnet med at første sesong vil bli mest for å lære. Han forventet ikke å få mye spilletid. Så feil kan man ta, og slik (Lyses håndskade) kan tilfeldighetene spille ballen uventet opp i armene på en annen; i dette tilfellet Eskils. Og om sjansen kom uventet og at han skulle vise seg sjansen verdig, så var ikke det overraskende for treneren. Stian Gomo:

– Eskil var ikke tiltenkt så mye spilletid. Men han er en sulten ung spiller som vet hva som må til for å klare seg i eliteserien. Det er noe med mentaliteten til våre unge spillere – tenk bare på William Aar og Simen Lyse – de griper sjansen når de får den om den kommer aldri så mye overrumplende på dem.

– Eskil var slett ikke tiltenkt så mye spilletid som det er blitt. Han har vist sitt potensial til de grader; mot Elverum ble han kåret til vår beste, mot Nøtterøy spilte han bra og det samme gjorde han i førsteomgangen mot Nærbø, skryter Gomo.

To unggutter best på hvert sitt lag i seriemøtet mellom Kolstad og Elverum tidligere i høst. Eskil og Alexander Blonz

Og fire scoringer på fire skudd mot Norges beste lag, Elverum, og pris for BB, det kan ikke være noen tvil om at nettopp bortekampen mot Elverum er et hittil høydepunkt…

– Jo, ja, det er vel det, svarer Eskil litt beskjedent, unødvendig. Under oppvarmingen i Terningen Arena gikk ass.trener Vegard Samdahl bort til bakspilleren og ba ham være forberedt på at det kunne bli en god del spilletid. Det ble det, og Eskil svarte med noen flotte aksjoner. La gå at han var 100 prosent som avslutter – fire mål på fire skudd – men det var måten det skjedde på, også som servitør. Vi tar det siste først.

* Etter å ha fyrt av det første skuddet, kampen var da 20 minutter gammel, som ga redusering til 8-9, sank skuldrene ned på naturlig plass: «Jeg slapp meg litt mer løs og følte meg uredd, som er positivt.»

* Like før pause kom den første riktige lekkerbiskenen, uten at det var han som sørget for redusering til 12-14: «Adrian og jeg hadde snakket sammen på den siste treningen før kampen at om det bød seg en sjanse til flyver, ja, så skulle vi ta den. Sjansen kom, og jeg spilte opp flyveren til Adrian som scoret.»

Og det skulle komme mer:

* Et stykke inn i 2. omgangen, Kolstad hang godt med Elverum. Stillingen var 20-18 til hjemmelaget da Eskil aksjonerte fra sin venstreback-posisjon, satte inn ei sugende finte som fikk verdensstjernen Luc Abalo til å se ut som en skulptur i Vigelandsparken – og scoret. Strålende!

Det er all grunn til at Eskil kan ta med seg en god del selvtillit i bagen når han og resten av gjengen i morgen reiser sørover til Arendal for å møte ØIF til kvartfinalekamp:

– Jeg føler at den største forskjellen mellom 1. divisjon og eliteserien er fysikken. I 1. divisjon kan du støte på én og annen stor og sterk fyr, men i eliteserien er det nesten bare slike karer. Jeg er bare 89 kilo og trenger rett og slett å legge på meg, sier Eskil og forventer at det blir en god del tøffe tak mot ØIF i morgen kveld:

– Jeg regner med at det blir en riktig krigekamp. For meg å forsøke å flytte på de mange store ØIF-spillerne, det er ingen god idé. Det er nok bedre å satse på å komme meg rundt dem. Selv om vi står overfor en tøff kamp, har jeg virkelig troen på at vi kan vinne. Det hadde vært skikkelig gøy å spilt seg til semifinale – for ikke å snakke om finale…

PS!
Kampen kan sees på handballtv.com med sendestart klokken 19:50 og kampstart ti minutter senere.

Tekst: TORE SÆTHER