På tide med en god «Drammen-opplevelse» – Kolstad

På tide med en god «Drammen-opplevelse»

– Som Halden-spiller har jeg ikke så gode opplevelser mot Drammen, i alle fall ikke på bortebane. Men for Kolstad er det jo annerledes.

Sier Rasmus Mølgaard dagen før Kristian Kjellings mannskap kommer til Trondheim for å møte Kolstad, en motstander de i Trondheim bare ha slått én gang i seriekamp. Men jevnt har det vært, bortsett fra i fjor (se nederst i saken). Hvorfor er det slik at noen lag står godt hverandre og stort sett spiller jevne kamper. Hva er forklaringen, Rasmus?

– Det er selvsagt flere årsaker; det er to gode lag, det kan ha med spillestil å gjøre og også ha en mental side. Har du først avgjort jevne kamper, har du troen på at det kan skje igjen, neste gang.

Og har det siste forholdet avgjørende betydning, ja, så ligger det godt an til to hjemmepoeng onsdagskvelden. Jeg sier bare 31-21 og Trondheim Spektrum…

Fra treningskampen mot Elverum før sesongstart. Rasmus i duell med Elverums ungarske nykommer, Mathé.

Men morgendagens kampbilde er ikke lett å se for seg, ikke minst fordi Kolstad har svingt mye i prestasjoner denne høsten. Hvorfor Rasmus?

– Du skal huske at Kolstad har byttet ut et sikkert midtforsvar (William og Tom Kåre), og det tar tid å spille sammen nye folk. Men vi er i gang, har vist i perioder at det er mye god kvalitet i laget. Så er det flott at mange har lange kontrakter. Det legges opp til at vi skal få tid til å bli godt samspilte. Jeg mener det er kvaliteter i denne troppen som tilsier at vi kan være helt i toppen.

Melhus et «Kolstad-land»

Rasmus «den 2ndre» ble hentet til Kolstad ikke minst for å styrke midtforsvaret etter de to som dro. Dermed ble han også lagkamerat med Rasmus «den 1rste» (Carlsen) som han kjente godt fra før. De to har også slått seg ned ikke langt fra hverandre, i Melhus. Legger vi til at der bor også trenerne Gomo og Putans, Torbjørn Fredriksen Eide og snart også Ole Martin Viken, så kan vi fastslå at Melhus kommune er blitt et slags Kolstad-land…

Rasmus Mølgaard er nordjyde, altså fra nord på Jylland, nærmere bestemt den lille byen Taars i Hjøring kommune. På seniornivå har han spilt både eliteserie (i Randers) og på nivå to og tre (Fredrikshavn og Velje) før han for to år siden flyttet til Norge og Halden. Der ble han kaptein fra dag én. Selv om det er Følstad og Carlsen som utgjør kapteinsteamet i Kolstad, er Mølgaard utvilsomt en kapteinstype, en spiller som gjerne går foran og gjerne også legger sine drøyt 100 kilo i duellene, egenskaper som gjorde ham ekstra interessant for Kolstad.

Mølgaard er forsvarsspiller aller først, men ikke bare det. 48 scoringer for Halden forrige sesong er bevis godt nok. Foreløpig er det bare blitt fire goaler i Kolstad-drakten: – Men Martin (Kærgaard) er en veldig dyktig strekspiller, så jeg forstår godt at trenerne bruker ham mye i angrep, sier spilleren med 77 på drakten, et nummer han har spilt med fordi det er den tidligere danske landslagsstreken Michael Knudsen sitt draktnummer. Og Knudsen er Rasmus’ store forbilde.

Master i «matte» og kroppsøving

Kolstads eldstemann – 30 år og halvannen måned eldre enn nest eldste, keeper Simen Westby Johansen – er ikke bare håndballspiller. Med sin master-utdannelse i matematikk og kroppsøving, setter han pris på å få praktisere noe av dette:

– Jeg har en deltidsstilling i kroppsøving på Thora Storm videregående skole, og det er fint. Så får jeg gjort mer enn «bare» å spille håndball og treffer andre folk enn de jeg ser i håndballhallen.

Det siste må ikke tolkes som negativt i forhold til klubben som skal være hans hovedstasjon i tre sesonger. Tvert imot. Rasmus stortrives blant sine nye lagkamerater:

Hyggelig garderobemiljø

– Vi har et veldig hyggelig garderobe-miljø hvor alle bidrar, og så har vi to dager i uken hvor vi er sammen i mange timer; styrketrening, lunsj, gjerne video før vi drar i gang hall-treningen. Dette er ting som er viktige bidrag for å oppfylle ambisjonen om å etablere oss i toppen i norsk håndball. Kontrakten med Ole Martin Viken som fysisk trener er enda et meget positivt tiltak, er strekkjempen klar på.

I sitt hjem høyt over Melhus sentrum bor Rasmus sammen med kone Emma og sin ti måneder lille sønn, Sander. (Litt av et håndballnavn, forresten…) De neste månedene må den lille familien bo en del fra hverandre. Emma, som er lege, er i ferd med å spesialisere seg og mangler tre måneder på å gjøre ferdig den delen av utdannelsen, og det må skje i Danmark. 

– Men det er noe vi hele tiden har vært klar over, noe vi har valgt selv. Vi føler vi er privilegert som får tilbringe noen år i et annet land – før vi vender tilbake til Danmark og våre familier, for det skal vi naturligvis.

Kampen vinnes i forsvar…?

Til kampen mot Drammen. Det blir vel en kamp som kan vinnes i forsvar, som gjerne er tilfellet i håndball, eller hva sier forsvarsspesialist og spiller 77…?

– Jeg får svare som man ofte sier i håndball; offensiven vinner kamper, forsvarsspillet titler, smiler Rasmus Mølgaard. 

Statistiske smakebiter

Og her er litt «godteri» hentet frem fra eliteseriehylla med Kolstad og DHK som aktører, de fleste duellene har vært svært jevne:

* 10 serieoppgjør så langt har gitt seks seire til Kolstad, tre til DHK og én uavgjort.
* I fire av kampene har Kolstad scoret mer enn 30 mål.
* Største seier – 31-21 – kom i den minneverdige kampen i Trondheim Spektrum for ganske nøyaktig ett år siden –
* i den kampen var Adrian Aalberg Drammens toppscorer med seks treffere.
* Største tap – 21-34 – på bortebane i 2016/17-sesongen.
* Vi har tapt bare én av fem hjemmekamper – 26-28 i 2018/19-sesongen.
* Bare to av de 10 kampene har endt med større målforskjell enn fem. 
* Forrige sesong vant vi begge kampene J – og:
* blant dagens Kolstad-spillere er det tre med DHK-fortid; Adrian, Ronald og Håkon.

TEKST: Tore Sæther
FOTO: Robert Magnussen /Tore Sæther