«Andrekeeper» Simen spilte førstefiolin – Kolstad

«Andrekeeper» Simen spilte førstefiolin

Hjemme lå Gabriel Setterblom syk; på banen kriget en småsyk Martin Kærgaard; på benken satt en ennå ikke spillerklar Simen Lyse, mens i mål kom Simen Westby Johansen og sto – fantastico!

Mot Drammen startet Kolstad-trenerne som vanlig med Lars Eggen Rismark i mål. Lars, en av de aller, aller beste målvokterne i eliteserien, har levert storkamper på stripe, vært månedens keeper flere ganger, og mot Drammen i Trondheim Spektrum for ett år siden stengte han, rett og slett.

Men i dag var det en av få kamper hvor det ble en del nesten-redninger. På stillingen 7-7 etter et kvarters spill valgte Gomo/Samdahl å bytte målvakt. Inn kom Simen, startet med en straffe-redning og fortsatte å stå i veien for Drammen-skudd. Til pause var redningsprosenten 50 og et godt stykke ut i andreomgang var prosenten enda høyere. Til slutt endte han (i mine notater) med 48 prosent redning. Blant de 13 redningene var tre fra 7-meteren! Fantastisk!

Det syntes også lagkompisene. Bildet fra kåring av Kolstads beste (gjett hvem…) sier det meste. Og understreket reaksjonen gjorde også Lars Eggen Rismark og Stian Gomo:

Unner virkelig Simen dette!

– Simen leverte en kjempeprestasjon, og det er ingen jeg mer unner en slik opplevelse. Han står på og trener hardt hver eneste dag, han bakker opp meg ett hundre prosent hele tiden, kommenterte Lars.

Et utmerket keeper-par, Lars Eggen Rismark og Simen Westby Johansen. I kveld var det Simen som skinte.


Stian sa det slik:

– Jeg er utrolig glad på Simens vegne. Han kjenner rollen sin og vet at det normalt ikke blir mye spilletid. Likevel står han på hver eneste dag, og jeg som ser ham på trening vet at han er en god keeper. Prestasjonen hans i kveld er derfor ingen overraskelse.

Det heter at man vinner som et lag og taper som et lag. Innad i laget er målvakt-teamet, i Kolstad målvakt-paret, et slags minilag. At det funker, det er helt avgjørende for suksess. Det vet alle som har spilt håndball på høyt nivå. Og når paret både sportslig og sosialt får det til å klaffe, som tilfellet er i Kolstad, ja, da blir det gjerne et godt resultat.

– Men likevel, Simen, selv om rollene er tildelt og akseptert, det kan ikke være lett stort sett bare å trene og veldig sjelden få være i kampaksjon…?

– Det er klart at alle trener jo for å få spille mest mulig. Å være nummer to i et målvaktsteam er derfor en utfordring. Selv om det er fint med treningen vi gjør, så får man gjerne ikke mange svar på hvor mye treningen betyr – i form av gode kampprestasjoner. Derfor var denne opplevelsen en real opptur. At jeg startet med en redning, er viktig og gir en viktig porsjon selvtillit, troen på meg selv, sa en smilende glad 30-åring, nest eldstemann i Kolstad-troppen og la til:

– Å være et målvaktpar sammen med Lars er den beste keeperduoen jeg har vært en del av.

Løste offensivt forsvar

Før kveldens kamp var trener Gomo klar på at én av de viktigste momentene var hvordan Kolstad skulle klare av Drammens mange offensive forsvarsformasjoner. Det klarte de! For å si det slik, det var overhodet ingen grunn til uro over at gjestene kom ut både med en meget offensiv 5-1 og etterhvert også med flere spillere et godt stykke unna egen mållinje. For mot tre balldrivende kjappfotkamerater i rødt – Følstad, Carlsen og Reitan – var dette hyggelig utfordrende. Om de ikke selv fintet seg forbi, så fant de hyppig strekspiller Martin Kærgaard, og det vet vi nå for lengst som oftest er det samme som scoring.

Håkon Følstad hadde ikke det minste imot at Drammen kom ut med offensive forsvarsformasjoner…

 Kapteinsteamet – Carlsen og Følstad – holdt i perioder lekestue. De scoret blant annet til sammen 12 mål på 17 skudd. Det er bare til å applaudere. De var altså både assistenter og eksekutører. Flott. 

Og her noen riktig lekre detaljer i tillegg:

* Den kanskje aller mest spektakulære var Henning Limstrands hurtige oppfattelse av en frikast-situasjon der han ranet til seg ballen, kastet seg frem og satte frikastet direkte i mål (til 26-21).

Henning Limstrand scoret både ett fra streken og en riktig frekkis direkte på frikast.

* Elias Thome er blitt sikrere og sikrere fra sin høyrekant. Sikkerhet er i høysetet når skudd skal avleveres, men det finnes krydder der også, noen lekkerbiskener hvor både form og innhold er på topp. I dag kom det en slik en da han på følsomt og lekkert vis satte inn 21-13.

* En annen unggutt, Eskil Dahl Reitan, ville gjerne sette punktum på en trivelig Kolstad-kveld; fosset seg gjennom DHK-forsvaret og satte inn kampens siste mål – to sekunder før slutt. Det er ikke over før det er over…

Og så er det ett av håndballens jungelord om at angrepsspillet vinner kamper, forsvaret titler. Det var ingen tittel til utdeling i dag, men kampen ble vunnet og det ikke minst takket være et oppofrende og hardt taklende forsvar med en god målvakt bakerst. 21 baklengsmål er godt innafor, for å si det slik! Det er en god opplevelse å ha med seg i jobben frem mot å oppfylle ambisjonen om å bli landets beste forsvarslag.

Når Martin Kærgaard blir servert, takker han som oftest med å score eller å skaffe et straffekast.

Bekymret trener

Midt oppe i alle gladmeldinger og blant smilende Kolstad-fjes en bekymret trener Gomo når spørsmålet om Gabriel Setterbloms situasjon blir bragt på bane. Gabriel hadde sykdomsforfall og var ikke i hallen.

– Gabriel har ikke vært frisk på tre uker nå. Det bekymrer meg. Det er ikke snakk om korona, men vi må absolutt få tatt noen flere prøver for å finne ut av hva dette er. Og så bor Gabriel sammen med Martin (Kærgaard) som også har gått og hanglet i flere uker. Nei, dette håper jeg virkelig vi får orden på.

TEKST: Tore Sæther
FOTO: Robert Magnussen

FAKTA
KOLSTAD – Drammen. 27-21 (15-11)
Kolstad Arena – 28. oktober
Tilskuere: 200
KOLSTAD: Lars Eggen Rismark, Simen Westby Johansen – Elias Thome 3, Henning Limstrand 2, Sander Rønning 1, Daniel Brandmo, Rasmus Carlsen 7(2), Emil Raknes, Eskil Dahl Reitan 1, Martin Kærgaard 5, Håkon Følstad 5, Simen Lyse, Ronald Putans 1, Rasmus Mølgaard, Torbjørn Fredriksen Eide 2.
Drammens toppscorer:
Viktor Norberg 7
Utvisninger; Kolstad: 5 x 2 min.  – Drammen: 2 x 2 min.