Stor kaptein – både på benken og på banen – Kolstad

Stor kaptein – både på benken og på banen

Håkon Følstad er Kolstad-kaptein ikke fordi han er blant dem som står på banen i nesten hele kampen. Det er andre egenskaper som gjør ham til tre-stjerners lagspiller.

Du som har sett Kolstad i aksjon, har sikkert lagt merke til hvordan spiller 23 på benken er kjapt frempå med klaps på skulder og «knoke» når medspillere lykkes – og når det motsatte skjer. Han piffer opp resten enten han selv står på banen eller han sitter på benken.

I onsdagens kamp mot Drammen spilte han så å si hele kampen i angrep og det meste også i forsvar. Det skyldtes mye godt at høyreback-kompis Gabriel Setterblom satt hjemme syk, alt annet enn kampklar. Håkon svarte opp på utfordringen om å ta høyre bakspiller-jobben så å si alene; scoret på det meste og servet «Strek-Martin» på det beste:

– Drammen-kampen følte jeg var god på mange måter. Det var en artig kamp, rett og slett. Jeg følte at vi nøt det der og da. Drammen er jo en tøff motstander, alltid, men vi har likevel en god statistikk mot dem. Onsdag lyktes vi med mye; inngangen til kampen, forsvarsspillet, og i angrep løste vi oppgavene uansett hva de kom med. Det var rett og slett godt å føle på at vi var god på det meste. Så var Westby sitt keeperspill prikken over i’en.


– Du lyktes også godt. Etter mye tid på benken; følelsen av å få mye spilletid og utnytte den på den måten du gjorde, det må ha vært en god karamell å suge på utover onsdagskvelden…

– Det er klart det ga en veldig god følelse. Selvsagt ønsker også jeg å spille mest mulig. Men også på benken har jeg som kaptein en rolle å spille. Så føler jeg at Gabriel og jeg har en god dialog, er et bra høyreback-par. Derfor håper jeg også at han snarest mulig blir frisk og kampklar igjen.

Ikke mange store ord om sin egen viktige rolle, som han kan mer enn godt:

– Jeg føler a jeg er ganske god til å tenke Kolstad og lagets beste. I det hele tatt er vi flinke til å bakke opp hverandre og å unne hverandre suksess. Se bare på bildet etter at Henning nettopp har scoret direkte på frikast med et overrumplende underarmsskudd; hele benken står opp og applauderer, sier «kæpt’n» Følstad.

Henning Limstrand har nettopp scoret direkte fra frikast. Kolstad-benken reiser seg og jubler. (FOTO: MATS WÆRAAS)


«Åpen aura»

Håkon er en av veteranene i spillergruppa, både i antall år, 28, og i ansiennitet. Når han er en selvskreven kapteinstype, kommer det ikke først og fremst at han er den som roper høyest og oftest. Stian Gomo forklarer det som gjør «venstrearmingen» til en så god kaptein med følgende stikkord:

– Håkon er empatisk, innbyr til tillit, er rolig og behagelig. Han er en type med en åpen aura rundt seg, en som alle – både de yngste og de eldste – kan snakke fortrolig med. Han er rett og slett en «go to guy».

Vi har faktisk vunnet i Sør Arena

Over til søndagens seriekamp i Arendal og en irriterende vanskelig bortebane. Vi har faktisk vunnet der, poengterer Håkon, en sluttspillkamp. Men serietallene er nedslående klare: På fem kamper har vi ennå til gode å ta poeng i Sør Arena (se oversikten nederst i saken). Hvorfor er dette en ekstra vanskelig bortebane, Håkon?

– Det er kanskje den vanskeligste bortebanen, og den beste hjemmebanen – for ØIF. Hovedårsaken er naturligvis at Arendal er et veldig godt håndball-lag. Vi har opplevd å spille temmelig jevnt med dem, men også pådratt oss et par heller stygge tap. 

– I cupkampen tidligere i oktober ble mye ødelagt allerede det første kvarteret – 2-8. Det må ikke skje igjen på søndag…

– Det føltes nesten som vi skjøt oss selv i foten før kampen egentlig var kommet i gang. Så ble den ganske så jevn likevel, og da føltes det dårlige første kvarteret ekstra irriterende. 

– Unngå å havne drøyt bakpå før kampen er blitt ordentlig varm. Hva ellers blir viktig, Håkon?

– Igjen handler det om å kjempe godt og effektivt i forsvar, som også vil målvaktene gode arbeidsforhold og i tillegg bidra til at vi kan skaffe oss mange og gode kontringsmuligheter.

Stygg ØIF-statistikk

Her er bortestatistikken i serien mot ØIF, en statistikk som vi håper Håkon & co pynter på søndag ettermiddag!

2015/16:
22-24-tap
2016/17:
24-30-tap
2017/18:
25-29-tap
2018/19:
26-27-tap
2019/20:
33-39-tap

TEKST: Tore Sæther
FOTO: Robert Magnussen / Tore Sæther