Kolstad-kulturen lagt under lupen – Kolstad

Kolstad-kulturen lagt under lupen

Et spillermøte sto på programmet torsdag lenge før kampen mot Viking. Men fadesen i Stavanger sist søndag gjorde ikke gårsdagens møte mindre aktuelt.

Samhold – unne og beundre! (Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

Ikke bare var møtedato for lengst fastsatt; det samme var temaet – Kolstad-kulturen.

Nå ble tema veldig aktuelt i og med prestasjonen, eller mangel på sådan, mot Viking. – Hvordan forklare den? Det må være et eller annet med kulturen vår, forsøkte Stian Gomo å antyde da vi intervjuet ham like etter kampen. Fire dager senere var ikke forklaringen annerledes. 

Sesongen startet med en trøkk i «trynet», borte mot nyopprykkede Fjellhammer. Det er sånt som skjer – første kamp mot et nyopprykket lag. Gomo understreker at Kolstad ikke er alene om å gå på en mine i sesongpremiere: «Det har skjedd med Kiel også». (Fattigmanns trøst kanskje…)

Stian Gomo har pratet mye med spillerne den siste tiden på jakt etter årsakene til at man «trynet» så ettertrykkelig mot Viking sist søndag.

– Mest av alt syntes jeg litt synd på spillerne etter den kampen. Men når vi etter en periode med gode prestasjoner går på en smell som i Viking, da må det være noe i kulturen vår som ikke er bra, sier Gomo.

Lars Eggen Rismark, en bærebjelke i laget både i kraft av sin rutine og posisjonen på banen,  føler også at en diskusjon rundt kultur-temaet er viktig og nødvendig:

– Vi snakker om toppidrettskultur, om Kolstad-kulturen, og hva det er som kjennetegner den per i dag.

– Og det er?

– Samhold er noe vi setter høyt og som vi har nådd ganske langt på. Vi trenger å stille krav til hverandre. Det var noe som ble diskutert lenge på torsdagens møte. Vi snakker om krav i mange former og uttrykt på forskjellig vis. 

Samhold blir høyt verdsatt i Kolstad-troppen, og der er vi ganske gode, sier Lars Eggen Rismark.


– I ei prestasjonsgruppe som vår er det selvsagt individuelle forskjeller hvordan vi tar imot og gir tilbakemeldinger. Det må være god takhøyde i gruppa. Her har vi nok en del å hente, sier keeper Lars.

– Kulturbygging er en prosess som vi er i gang med, men som tar tid. Hvis vi ser oss i speilet til to-tre år tilbake, vil vi se at det er store forskjeller på Kolstad anno 2018 og Kolstad per i dag, både når det gjelder utviklingen av klubben og rammebetingelsene for oss spillere. Selv om vi er kommet ganske langt, er det ikke til å komme unna at det er ulike rammebetingelser – familie eller ikke, jobb, noen sågar heltids. De to ukentlige semiproff-dagene og mer bruk av video, viser at vi tar steg, fortsetter Lars.

– Litt tilbake til Viking-kampen. Fra TV-stolen virket det som om tæl, innsats og energi ikke var som det burde…

– Nettopp, og det var også noe vi selv så da vi på møtet fikk presentert videoklipp fra kampen. Vi manglet utstråling, manglet den energien som må til. Slik vil vi jo ikke fremstå. Så er det nyttig å få se slike bilder selv, få tydeliggjort hvordan vi sikkert blir oppfattet. 

Kolstad-spillerne (Ronald og Elias – Sander på bildet under), slik de ønsker å fremstå – knallhardt fightende!

En del av den kulturen som Kolstad-aktørene etterstreber er at det man skal gjøre sammen, det skal man gjøre med profesjonalitet, med fullt fokus og stor energi – kampforberedelser og oppvarming for eksempel. 

– Det handler om å jobbe enda hardere enn det vi gjør i dag, og hele tiden, noe vi må være veldig bevisste på, understreker Gomo. Selv hadde treneren i ransakelsen av manglende kultur-elementer ominnredet møterommet. Fra før sto en sofagruppe sentralt. Nå er møtefasilitetene ett langt bord og på «pinnestoler». Fullt fokus og deltagelse!

Når Kolstad, med ambisjon både om allerede denne sesongen å bli Norges beste forsvarslag og på litt lenger sikt bli Norges beste lag, taper for alle de tre nyopprykkede lagene, da er det et godt stykke igjen, noe som ingen i Kolstad-miljøet vil si seg uenig i. 

Det skal gjøre vondt å forsøke seg på Kolstad-forsvaret!

En viktig del av en godt utviklet lagskultur tilsier at man skal ta alle motstandere på alvor, ikke minst de som «alle» forventer du skal slå. Er det noe der som mangler?

– Jeg har aldri forberedt meg til en kamp med tanke om at dette blir en enkel kamp. Men det kan absolutt skje at det ubevisst sniker seg inn en flik av en slik tanke. Som gruppe må vi bare innrømme at vi noen ganger har vært for dårlige til å håndtere dette, medgir Lars.

Et annet viktig poeng som kolstadspillerne diskuterte på torsdagens møte er hvordan en så dårlig kamp som mot Viking må få konsekvenser – uten at det er, eller blir oppfattet, som straff/straffetrening. Gomo:

– For det første vil jeg si at slike dårlige prestasjoner som mot Viking, det må få konsekvenser for oss alle, ikke bare for spillerne. Dagen etter kampen ble spillerne som kunne trene på morgenen sendt ut på en 40 minutters løpetur, i særdeles lite innbydende værforhold. Men det var ment å gjøre godt, løpe i pratetempo og få snakket ut om kampen, rensket hodet for den dårlige opplevelsen fra dagen før. Ikke snakk om straffetrening, men et godt egnet verktøy for å komme videre.

– Når vi tenker på hvordan sesongen vår har vært og at vi før Viking-kampen hadde noen riktig bra kamper bak oss, er det ekstra rart at vi skal gå på det tapet. Gode prestasjoner skal jo fungere som styrkende i fortsettelsen. Tapet for Viking gjorde vondt, innrømmer Lars. 

Samhold og jubel. Slik håper vi å få se Kolstad-spillerne etter kampen i Halden 19. desember!

– Nå er det nesten tre uker mellom Viking-kampen og bortekamp mot Halden (19. desember) som er årets siste. Det kunne kanskje vært greit med kortere tid til neste mulighet?

– Ja, jeg skulle gjerne ha hatt en kamp så snart som mulig. Men på den annen side så får vi nå en god periode til å trene bra, sier Lars Eggen Rismark og forteller at man har bestemt seg for å gjøre noen konkrete endringer på inngang til kamper og oppvarming; dratt opp litt tydeligere rammer. De blir «prøvd» ut i Halden mot et lag som har lokket målvakt-kjempen Morten Nergaard (ex-Elverum) ut av «opplag» og inn mellom stengene hos østfoldlaget. Keeperlegende eller ikke, Stian Gomo er fast bestemt på at noen reprise av Viking-kampen, det vil vi slett ikke oppleve:

– Det er fullstendig uaktuelt å fremstå på den måten vi fremsto i siste kamp!

PS!
Spillermøtet torsdag ble avsluttet med en Gomo-quiz spesial. Spillerne inndelt i fire lag fikk bryne seg på 20 spørsmål. På vinnerlaget; Lars Eggen Rismark, Martin Kærgaard, Emil Raknes og Simen Lyse, som klarte 18 riktige svar. Hvem som havnet på den kjedelige fjerdeplassen, det skal jeg ikke gjøre noe nummer ut av – ikke sant Ronald, Eskil, Henning, Torbjørn og Daniel…

TEKST: Tore Sæther
FOTO: Robert Magnussen/Tore Sæther