Anderledes-året 2020 – en Kolstad-kavalkade – Kolstad

Anderledes-året 2020 – en Kolstad-kavalkade

Visst ble 2020 et veldig spesielt år, også for håndballen og dermed også for oss i Kolstad. Det sørget Covid-19, pandemien, for. 

Jeg fant at det var anledning for å lage en slags årskavalkade. Den inneholder småting og store ting; gleder og skuffelser; minneverdige øyeblikk og sitater.
Allerede her i starten på kavalkaden skal jeg trekke frem den nyskapende samarbeidsavtalen som REMA 1000 har inngått med oss – og Byåsen Håndball Elite. Det er en viktig og stor bit i Kolstad-satsningen og som markedssjef Vegard Selven og daglig leder Jostein Sivertsen holder tak i for Trøndelags to eliteserieklubber.

Vidar Riseth, REMA 1000, og Jostein Sivertsen bekrefter samarbeidsavtale på Covid-19vis.

Siden ett kalenderår inneholder deler av to håndball-sesonger omfatter altså kavalkade-glimtene andre del av 2019/20-sesongen og første del av 20/21.


EN 4. PLASS TIL Å LEVE MED
La meg først ta et glimt på slutt-tabellen for 2019/20. Det sies jo at fjerdeplasser er noe skikkelig hærk – beste plassering bak pallen, ikke sant. Men for oss i Kolstad var det ingen nedtur å bli nummer fire – bak de tre lagene som hadde plastret medaljepallen også de to foregående sesongene – Elverum, ØIF Arendal og Drammen. Fjerdeplassen var også vår beste og dermed betegnet den et nytt steg på klatringen mot toppen.


Et Covid-19-redusert NM ble avsluttet litt for tidlig for oss, og det skyldtes ikke pandemien, men en klubb fra Arendal. Vi gikk inn i 4. runde og slo Nøtterøy Elite – 33-27 – med tidligere landslagstrener Robert Hedin på trenerbenken. Men i kvarten ble det cupstopp for oss. I Arendal tapte vi 24-28 for ØIF.

Sluttspill ble det ikke noe av – og det var Covid-19 sin feil.

Pandemien sparket også bein under vår første anledning til å spille europacup.

Vi får sikkert sjansen igjen når alt blir mer normalt, når Covid-19 blir jaget på flukt!

NOEN DRO – ANDRE KOM
Forandringer i spillerstall er et høyst vanlig fenomen. Det er ikke alle som rensker ut og fyller på i så stor grad som Elverum, i alle fall foran sesongstarten i 2020. Vi snakker om 10-11 endringer. Men også vi har sett noen gå ut gjennom svingdøren og andre komme inn. «Utvandrerne» var Tom Kåre Nikolaisen og William Aar. I tillegg takket Roar Fikse Forbord, Thor Magnus Five og Daniel Brandmo for seg. (bildet over) Nye i Kolstad-drakten; Rasmus Mølgaard, Henning Limstrand, Eskil Dahl Reitan og come back-kid Adrian Aalberg. (bildet under)

INN MED INTERNASJONAL ERFARING
En annen nykommer, i trenerteamet, er Ole Martin Viken (bildet over). Håndballguttas fysiske trener skal nå ta ansvaret for fysikken også i Kolstad. Vi har allerede merket betydningen av å ha en mann i en slik jobb som også har stor erfaring fra én av verdens beste klubber, THW Kiel. 


SCORINGER – 5 PÅ TOPP
Visekaptein Rasmus Carlsen er den som har scoret flest seriemål i 2020. Rasmus nærmer seg 100 mål, og ikke overraskende er det vår toppscorer forrige sesong, Gabriel Setterblom, som følger nærmest. Bakspillerne scorer hyppigst, normalt, men vi har også en strekspiller og en kantspiller på 5 på topplisten. (I parentes målene som ble scoret i forrige sesong):

1) Rasmus Carlsen                  94 (24)
2) Gabriel Setterblom            81 (31)
3) Martin Kærgaard               68 (15)
4) Elias Thome                        63 (19)
5) Ronald Putans                    50 (2)


TRE NEDTURER
Vi kan ikke nekte for at vi også i 2020 har fått noen smertefulle killevinker. At vi tapte seriepremieren i høst mot nyopprykkede Fjellhammer, er slikt som skjer – men uansett surt. Men vi led tydeligvis av dårlig korttidshukommelse; allerede fire uker senere fikk vi juling av en annen nykommer, Sandefjord. Og som om det ikke var nok. Nykommer nummer tre, Viking fra Stavanger, som vi i serierunde to utklasset, de tok fryktelig revansje og sendte oss hjem med nimålstap.

Og hvis jeg skal gni det inn, og ta en fjerde også; bare uavgjort hjemme mot Nærbø. Den svei! Og det står skrevet i ansiktet på Rasmus Mølgaard.

DE NYE STØTTESPILLERNE
Påfyll av nye, sultne spillere hører hjemme i 2020-bildet. Det gjør også innrykk av viktige karer i støtteapparatet:

* Ole Martin Viken, Håndballguttas rutinerte fysiske trener, blir altså også Kolstads mann de nærmeste to sesongene – minst. 
* Atle Kvålsvoll i Olympiatoppen er verdifull sparringspartner og mentor for Stian Gomo, og
* Olav Sødal er ny målvakt-trener som selv har en lang karriere mellom stengene og som er i ferd med å utarbeide et spennende verktøy til bruk i målvakt-arbeidet.

MITT HØYDEPUNKT
Drammen har vært på medaljeplass de tre siste sesongene. Likevel har vi hatt godt tak på Team Kjelling. Tar vi med også denne sesongens første møte med DHK, har vi vunnet fem av de syv kampene. 

I den foreløpig siste kampen, i slutten av oktober, var det litt blålys i Kolstad Arena. Lars Eggen Rismark, én av eliteseriens absolutt mest stødige ballstoppere, hadde en kveld med nesten-redninger. På 7-7 etter et kvarters spill, sendte Gomo/Samdahl innpå Simen Westby Johansen, andremålvakta som nesten ikke kommer innpå i kamp. Et lykkelig valg! 
Simen åpnet med å stoppe en 7-meter og så stengte han like godt! Til pause hadde jeg notert 50 prosent redninger, og prestasjonen etter pause var bare et lite hakk dårligere. 48% redning. Det er fenomenalt. Blant alle redningene, tre fra syvmeteren. Og etterpå vanket det klapp på skulder, brede smil fra lagkompisene over at han fikk bestemannspremien (det skulle bare mangle!), og lovprising både fra keeperkollega Lars og trener Gomo. 

Det var rett og slett rørende å oppleve denne stemningen. Og 30-åringen var heller ikke snau: «Å være et målvaktpar sammen med Lars, er den beste keeperduoen jeg har vært en del av.» Ærlig og oppriktig og et godt eksempel på den lagmoralen og kameratskapet som jeg opplever eksisterer i Kolstad.
Årets høydepunkt for meg som har fulgt laget ganske så tett helt siden eliteseriedebuten høsten 2015.


VIKARENE
Skader hører håndballen til. Det er nesten slik at når jeg opplever hvor hardt det går for seg i herrehåndballen, er jeg litt forundret over at det ikke blir flere skader. 
En ganske liten spillerstall som vår, er ekstra skadeutsatt. Og vi har i år fått kjenne på det. Først ble Simen Lyse håndskadet med utsikt om mange uker uten håndball. Så røyk det fremre korsbåndet i Adrian Aalbergs høyre kne – som betyr anslagsvis ett år uten kamp.

Når slikt skjer, da er det godt både å tenke raskt og riktig og være heldig med utspillene. Det første gikk til Melhus, hvor en tidligere Kolstad-gutt, Torbjørn Fredriksen Eide, (bildet over) hadde trappet ned til 2. divisjon, men hvor 2. divisjon var Covid-19 stengt. Han sa ja til vikariat, egentlig til Simen var i aksjon igjen, men det ble litt forlenget. Forespørsel to; den gikk til Daniel Brandmo, førstevalg på venstrekanten forrige sesong, la opp i vår, men sa ja til å vikariere ut sesongen, til Adrian kommer på banen igjen. Bedre vikar på ytre venstre går det ikke an å få. Til alt overmål har Daniel holdt seg i god fysisk form; det har jeg registrert i noen luftige innhopp fra kanten… (bildet under)

UNGDOMSLINJEN
I løpet av anderledesåret har Kolstad-lederne spisset sin ungdoms-strategi. Det satses ungt fordi man jobber langsiktig. Derfor har vi dette året fått se Dahl Reitan (19), Lyse (20), Rønning (19), og Limstrand (20) i eliteaksjon. Og neste sesong er Magnus Langeland (20) fra Sandefjord i Kolstad-drakt og kanskje til og med Aksel Hald (17) fra Tromsø. Det er lovende utsikter, og for lengst etablert i eliten, Thome og Setterblom er heller ingen «oldies’er» med sine 22 og 23 år…
Men alt dette unge, lovende er selvsagt ikke nok til å hevde seg i toppen. Håndball er en erfaringsidrett. Derfor er miksen så viktig, derfor er det så bra at rutinerte karer som Eggen Rismark, Carlsen, Kærgaard, Mølgaard, Putans, Følstad og Aalberg holder koken – og toppnivået!

GOMO SIER

«Forsvarsspillet er vi slett ikke fornøyd med. Vi slipper rett og slett inn for mange mål (28 i snitt) – kanskje er noe av årsaken at vi i treningsarbeidet har prioritert angrep?» (Oppsummering mot slutten av forrige sesong. Nå er altså baklengs-snittet drøyt to mål lavere!)

«I kamper med «hyggelig» ledelse har vi mistet strukturen i spillet i avgjørende faser. Det holder ikke!»(2019/20-sesongen evalueres)

«Det blir nesten alltid scoring eller syvmeter når vi få spilt inn ballen til Martin på streken.» (bildet under)

«Vi har nå unge, gode spillere på lange kontrakter, spillere som ikke har det travelt, men som tar del i klubbens langsiktige mål. Det betyr at målet om å bli Norges beste lag i 2024 er mer realistisk fordi vi får sjansen til å påvirke og utdanne noen av landets største talenter.»

«Skal vi noen gang bli best, må vi tørre å si at vi har ambisjoner om å bli det.»

«Håkon er empatisk, innbyr til tillit, er rolig og behagelig. Han er en type med en åpen aura rundt seg, en som alle – både de yngste og de eldste – kan snakke fortrolig med. Han er rett og slett en «go to guy». (Om hvorfor Håkon Følstad er en selvskreven kapteinstype)

«Det handler mye om brorskap og mentalitet, om å pushe hverandre, gå i «krigen» sammen og ha lyst til å være sammen.» (I bakkant av målsettingsdiskusjon)


SPILLER-SITATER

«Dette er tross alt den første skikkelig alvorlige skaden jeg har pådratt meg i løpet av karrieren. Å gi seg da, uaktuelt!» (Adrian Aalberg etter at korsbånd-skade ble konstatert – bildet over)

«Selvsagt er jeg litt spent, spent på om jeg takler eliteserienivået, men jeg føler at jeg kan klare det.» (Eskil Dahl Reitan da det ble klart at han skulle bytte fra CSK til Kolstad)

«Jeg fikk et godt inntrykk av klubben da jeg var på besøk her første gang. Så har det vært viktig for min avgjørelse at (Ole Martin) Viken er kommet til oss som fysisk trener. Og det er veldig positivt at vi nå har to dager i uken som vi kaller semiproffdager – to treninger og lunsj – som også er steg mot et enda mer profesjonelt opplegg.» (Martin Kjærgaard som har forlenget kontrakten – gjelder nå til sommeren 2022)

«At vi tapte for Arendal og Elverum, det kan på sett og vis være greit. Vi var lenge ganske gode mot begge. Men å tape hjemme i Kolstad Arena for Fyllingen, det var ikke greit – bittert og surt, men fortjent tap. Vi var rett og slett dårlig.» (Ronald Putans etter tap for Fyllingen forrige sesong – bildet over).

«Sander er veldig god også i duellspillet. Jeg er slett ingen duellspiller. Det er kanskje en grunn til at jeg ikke har pådratt meg en eneste utvisning som Kolstad-spiller.» (20-åringen Simen Lyse har hørt det av mange, av håndballfolk som sammenligner ham med Sander «den store» Sagosen.» 

«Da jeg ble toppscorer i Halden, lå veldig mye på mine skuldre. Her i Kolstad er vi flere som deler på oppgavene, og det er sunt. For meg er det å bli toppscorer ikke et overordnet mål. Det er laget som er viktig!» (Rasmus Carlsen)

«Fordi trivselsfaktoren er stor i klubben. Fordi jeg har stor tro på prosjektet Kolstad. Fordi vi hele tiden har tatt steg, og fordi alt dette virker motiverende og er noe som jeg vil være en del av.» (Lars Eggen Rismark forklarer sin signatur på en treårskontrakt – bildet over.)

«Jeg ønsker å bli så god som jeg kan. Om man når helt til topps, får sjansen til å spille i en god utenlandsk liga, det er også litt tilfeldig. Jeg har nå startet på første år i en toårskontrakt, trives veldig godt i Kolstad, og er sikker på at det i alle fall ikke blir noe klubb-bytte til en annen norsk klubb.» (Elias Thome)


MAMMA GRETE
Et kjent innslag i Kolstad-bildet i mange sesonger allerede, Grete (Kambuås), «oppmann», eller mer team administrator som det vel nå heter. Alle de Kolstad-hjulene hun smører for at maskineriet skal fungere som best, de er mange. I tillegg er hun en jevnlig leverandør av kolstadstoff både på instagram og facebook, bilder og video. En ordentlig «doer»!

Og det som er enda mer imponerende. At Grete ble mamma til lille Johanne i slutten av mai, har ikke endret på alt dette – ja bortsett fra at bortebane-jobbene, det får andre ta. Men når ting skjer i Kolstad Arena, da er Grete i full sving med sin mor som barnevakt. Ikke rart lille Johanne er oppkalt etter mormor Aud Johanne…

AMBISJONENE
Norges beste forsvarslag allerede etter denne sesongen og helt i norgestoppen i 2024. Det er våre friske sportslige ambisjoner. Det føles som om vi er på vei. Den mest kortsiktige, for forsvarsspillet; så langt denne sesongen er det bare Elverum (24,8) og Drammen (25,4) som har et bedre baklengssnitt ett vår 25,7. Men tall er selvsagt bare en indikasjon, men jeg synes det er gode tendenser; det smeller bra i store perioder, nye spillere begynner å finne seg godt til rette med hverandre. Lovende!

Om vi klarer å vippe Elverum av tronen innen 2024? Tja, hvorfor ikke! Vi har både slått dem og vært nær dem ved flere anledninger. Vi trenger «bare» å heve vårt bunn-nivå noen hakk – ikke minst i kamper mot lag vi «skal slå»…

Og helt til slutt; har en kontrollert nyttårsfeiring – sammen med ikke flere enn – ja, det dere vet…

Vi høres og sees utpå nyåret. Første kamp er onsdag 3. februar, hjemme mot Sandefjord (vi har ei høne å plukke med dem!). Dessverre er møteplassen i sørgelig liten grad Kolstad Arena. Vi får nøye oss med reserven; direktesport.no.

Tekst: TORE SÆTHER
Fotos: ROBERT MAGNUSSEN / TORE SÆTHER