Kolstad-spillerne på antidoping-møte – Kolstad

Kolstad-spillerne på antidoping-møte

– Antidoping er en del av idretten, og derfor er det viktig at vi snakker om det arbeidet, ikke minst til utøvere på toppnivå.

Det sier Oddbjørn Floan (bildet), foredragsholder i Midt-Norge for Antidoping Norge. Tirsdag kveld holdt Floan et foredrag om temaet for kolstadspillerne.

– Kolstad er jo en aktuell klubb å besøke, på linje med andre i øverste divisjon. Når det gjelder håndballen, så har jeg også besøkt damelagene i Byåsen og Molde, forteller Floan og fortsetter:

Gratis for idretten

– Jeg tar kontakt med klubbene og spør om det er interessant at jeg holder et foredrag for dem. Vårt mål er naturligvis at vi når ut til flest mulig. For klubbene er det gratis å få meg på besøk. I løpet av et år holder jeg rundt 60 slike foredrag når vi også tar med besøkene jeg gjør hos idrettsfagelever på videregående skoler.

Floan sitt foredrag bruker å vare mellom 45 minutter og én time, litt avhengig av hvor mye spørsmål som blir stilt underveis. 

– Som oftest blir det spørsmål i bakkant av foredraget, både «åpent» og alene med meg. Det kan jo være noe enkelt synes det er greit å spørre meg om direkte og ikke i plenum.

– Hva er det viktigste i budskapet ditt?

– Det er at man må være veldig nøye med å sjekke hva som står på dopinglisten når man har vært på legebesøk og det blir utskrevet en medisin, sier Oddbjørn Floan og får støtte av Ronald Putans:

Kan ikke gjentas for ofte

– Det er selvsagt veldig viktig å understreke at det helt og holdent er oss utøvere som har ansvar for hvilke medisiner vi putter i oss. Dette er en ting som ikke kan gjentas for ofte slik at vi unngår en flause med å ha inntatt noe som vi ikke visste står på dopinglisten.

Altså er det «sjekk dopinglisten» og forviss deg også om at det ikke er noen forbudte stoffer i kosttilskudd som du kanskje bruker. Sørg rett og slett for å være på den sikre siden. 
I Norge er det få dopingsaker i løpet av ett år. Vi snakker om mellom 15 og 20 tilfeller, og de fleste er fra breddeidretten.

Antidoping er ikke hyppig tema i kolstadhverdagen:

– Det skyldes nok at vi tar for gitt av vi er «rene». Er det dopingprat, så er det at vi gjør narr av de som doper seg, sier Ronald Putans.

Nytt regelverk

Bak lenken under finner du endringer som trådte i kraft fra 1. januar i år; nytt regelverk, nye forskrifter og ny dopingliste

https://www.antidoping.no/nyheter/vesentlige-endringer-i-ny-world-anti-doping-code


Og her er hjemmesiden til Antidoping Norge:
https://www.antidoping.no

TEKST: Tore Sæther
FOTO: Stian Gomo og Tore Sæther