Historiene om draktvalgene – Kolstad

Historiene om draktvalgene

Hvorfor har Eskil Dahl Reitan draktnummer 21, Ronald Putans nummer 45, og hvorfor spiller Rasmus Mølgaard med 77 på ryggen?

«Gamle dager» føles å ligge riktig langt tilbake i tid, den gang målvaktene i håndball hadde drakt nummer 1 og 12 (til nød 16) og utespillerne de øvrige numrene til og med 11. I fotball var det vel enda mer forutsigbart; spillerne fra én til 11 var også fra mål til ytre venstre.

Men tidene har forandret seg, og jeg synes det kunne vært litt artig å få greie på hvorfor kolstadspillerne har de draktene de har. Noen har sikkert favorittdraktnummer mens andre ikke har hatt noen valg; de har bare fått utlevert en drakt. 

Jeg ba derfor spillerne fortelle historien om sitt draktnummer. Her er svarene.

1 LARS EGGEN RISMARK
«Målvakt-nummer er jo ikke det mest spennende og varierte. Jeg er av den tradisjonelle skolen – har alltid tatt draktnummer 1 hvis det har vært ledig. Om 1 er et tegn på førstekeeper-posisjon, kan jo være det. Er du klar førstekeeper, får du i alle fall gjerne anledning til å velge. Jeg husker jo at internasjonale «nummer 1-keepere» som Steinar Ege og danske Kasper Hvidt for eksempel, de spilte med nummer 1 på drakten. Da jeg kom til Kolstad, hadde Mats (Wæraas) 77 så da var det greit nok. 1-drakten hadde jeg også i Fyllingen, og jeg tror det samme i Bodø, mens jeg i Midtjylland hadde drakt 12.»

3 ELIAS THOME
«Nummer 3 var nummeret jeg hadde på drakten i mine første år på håndballbanen, da for Klæbu.  Jeg spilte med 3 på drakten de første årene i Klæbu. Da jeg kom til Tiller i 15-16-årsalderen, var det også med drakt 3. Så fulgte en periode i Charlottenlund, men da uten nummer 3. Da jeg kom til Kolstad, var det jo klubblegenden Truls Fjeseth som «rocka» i nummer 3 – på høyrekanten. Jeg fikk utdelt nummer 7. Da Truls ga seg sesongen etter, åpnet det seg en mulighet for å forhøre seg om muligheten for å ta over nummer 3. Samme sesong kom William (Aar). Han var villig til å «forhandle godt» for å få nummer 7. Resultatet ble at «Willy» fikk nummer 7 av meg, og jeg fikk tillatelse (av Truls…) til å «rocke» i nummer 3.»

5 HENNING LIMSTRAND
«Jeg hadde drakt 13 da jeg spilte i Tromsø, men 13 var allerede opptatt da jeg kom til Kolstad. Da sto valget mellom et par nummer. Jeg endte opp med å velge nummer 5. Ny klubb, ny plass og nytt draktnummer. Drakt 5 har jeg altså hatt siden jeg kom til Kolstad i juni 2020.»

6 SANDER RØNNING
«Jeg fikk tilbud om drakt nummer 4 eller 6, og da falt valget veldig enkelt på nummer 6, fordi jeg syns det er et kult nummer å ha. Har hatt nummeret i tre sesonger, kun i Kolstad.»

7 ADRIAN AALBERG
«Da jeg kom tilbake til Kolstad, var drakten «min» opptatt. Carlsen hadde lagt beslag på den. Rasmus er en fin fyr, men å få overtalt ham til å gi meg 9’er-drakten, det var komplett umulig. Men 7 er ikke dårlig det heller. Jeg har i alle fall noe å følge opp. Han som hadde den før meg (William Aar), har jo gjort det ganske bra…»  

9 RASMUS (CARLSEN) THAARUP
«Ni har alltid vært nummeret mitt. Ni har vært mitt lykketall, og det har vært i fra dag én med håndball – artig nok som 9-åring… 
Jeg tror jeg har hatt én sesong hvor jeg ikke kunne få 9 på draktryggen, og det var sesongen jeg spilte i Team Vesthimmerland. Ellers hadde jeg drakt 9 både i Strandby/Elling IF, i Aalborg, i Viborg, i Halden, i HC Midtjylland, i Limoges (Frankrike) og nå altså i Kolstad. Jeg har sikkert hatt litt flaks som har fått spille i 9er-drakten i så å si hele min karriere.»

(NB! Legg merke til navnet på Rasmus-drakten. Carlsen er blitt til Thaarup, men det er samme mannen. Rasmus og kone Johanne (Thaarup Carlsen) har kanskje hatt en liten prat hjemme på kjøkkenet i Melhus…)

11 DANIEL BRANDMO
«Grunnen til at jeg spiller med nummer 11 er fordi det er mitt favorittnummer. Det fins bare 1 1’er😁 hehe. Jeg har spilt med det så lenge jeg kan huske. Kan ikke huske jeg har hatt noen andre nummer. Spilte med det i Tiller også før jeg kom til Kolstad»

(NB! Ved en glipp er ikke «Brandmo» blitt trykt på ryggen på drakt nummer 11, men det er definitivt Daniel som bærer den!)

13 GABRIEL SETTERBLOM
«Husker ikke helt hvorfor det ble 13, men det har det vært slik hele tiden! Kanskje jeg ville eie ulykkestallet og gjøre det til mitt?
Har i hvert fall spilt med drakt 13 i alle klubber jeg har vært i; Herulf, Sarpsborg, Halden og nå Kolstad!»

14 EMIL RAKNES
«I 2009 flyttet jeg til Kristiansund for å satse på håndballen og fikk tildelt draktnummer 14. For hvert år som gikk, ble følelsen stadig sterkere om at 14 var mitt nummer. Da jeg flyttet hjemover og spilte for Ålesund HK én sesong, ble det naturlig for meg å ta draktnummer 14, og det samme gjorde jeg de tre sesongene jeg spilte i Bergsøy. Da jeg skulle til Trondheim og få tildelt draktnummer hos Kolstad, fikk jeg melding av Gomo med spørsmål om jeg ville ha drakt fire eller fem. 14, svarte jeg, og slik ble det. Så i 12 år (and counting) har 14 vært «mitt» nummer.»

16 SIMEN WESTBY JOHANSEN
«Jeg har hatt draktnummer 16 helt fra jeg ble tatt opp i a-stallen til Runar. Siden den gang er det bare blitt mitt nummer, uten at det er noen spesiell grunn til det. Jeg har altså hatt drakt 16 i Runar, Falk og Kolstad.»


21 ESKIL DAHL REITAN
«Jeg fikk nummer 21 tildelt da jeg spilte på Kolstad G18 for to år siden. Da var det en samarbeidsavtale mellom Kolstad og min daværende klubb, Sverresborg. Etter det fikk jeg spørsmål om hvilket nummer jeg ville ha da jeg kom til CSK sesongen etter. Jeg svarte 21 fordi det var det jeg hadde på Kolstad G18.
Etter jeg signerte kontrakt med Kolstad elite, fikk jeg spørsmål av Jostein om hvilket nummer jeg ville ha, og da sa jeg at jeg ville ha nummer 21. Det vil si at jeg har spilt 2,5 sesong med 21 på ryggen – selv om den første bare var i Lerøy. (På Sverresborg hadde jeg ikke drakt 21.)» 

22 MARTIN KÆRGAARD
«Vanligvis har jeg spilt i drakt nummer 13. Men da jeg kom til Kolstad, var 13 opptatt – av Gabriel. Så jeg valgte drakt 22.»

23 HÅKON FØLSTAD
«Mitt favorittnummer er 13, men da jeg kom hjem til Kolstad i 2014, var nummeret okkupert av min gode venn og tidligere lagkompis Kristoffer Østmo. Det naturlige valget ble da 23 i stedet, som jeg også likte. Etter å ha tatt nummeret i bruk, ble det helt uaktuelt å bytte. Da var 23 blitt mitt. 
Noen som husker filmen «The Number 23»?

25 SIMEN LYSE
«Grunnen til at jeg har drakt 25, er at 23 og 24 er blitt brukt av flere store spillere – innen håndball og basket – som Lebron James (23) og Mikkel Hansen (24). Da jeg var mindre så jeg på de to som de to største i sine idretter, og så satset jeg på det neste nummeret i rekken – altså 25. Det skjedde da jeg gikk til CSK i 2018 og for første gang fikk lov til å velge draktnummer.»

45 RONALD PUTANS
«Jeg er stor fan av basketball-legenden Michael Jordan. 45 var draktnummeret han tok da han gjorde comeback i 1995, og da jeg gjorde comeback i Kolstad, for fem-seks år siden, var det fint at jeg kunne ta draktnummer 45.»

77 RASMUS MØLGAARD
«Jeg har spilt med dette nummeret på drakten fordi det er det samme nummer som Michael Knudsen, dansk strekspiller, (244 landskamper og 796 scoringer); og han er mitt store forbilde. Jeg har spilt i drakt 77 siden jeg kom til Norge og Halden i 2018.» 

TEKST OG FOTO: 
Tore Sæther