Simen mot sitt femte EM – Kolstad

Simen mot sitt femte EM

Det er sikkert ikke så mange som vet, men keeperen vår, Simen (Westby Johansen), vil i midten av juli høyst sannsynlig spille sitt femte(!) EM – i beach håndball.

– Laget blir vel ikke tatt ut før i forbindelse med en samling i neste måned, men jeg er ganske sikker på at jeg blir med, sier Simen. 

I Trøndelag er det ikke rare beach håndball-aktiviteten. Vestfoldingen Simen peker på et par forhold som gjør at det er slik:

– Værforholdene og manglende anlegg.

Selv er 30-åringen vokst opp i et mer beach-tett område. I håndballregionen på Østlandet er det beach-aktivitet både for ungdom (15-16-åringer) i tillegg til senior.

Simen har vært beach-aktiv ved siden av «vanlig» håndball helt siden 2012. Året etter debuterte han på landslaget og spilte i sitt første EM. Europamesterskap arrangeres annethvert år; Simen har siden vært på laget i alle mesterskapene, fire i tallet.

Men til selve spillet, Simen, hva er det som fascinerer?

– Det er jo et spill med veldig høyt tempo, stadige spillerbytter – målvakter inn og ut hver gang spillet snur – lekpreget og med spektakulære momenter. André Lindboe, som mange sikkert husker både fra Elverum, Arendal og landslaget, har for eksempel vist frem en dobbel piruett. Det tror jeg faktisk ingen andre klarer, sier Simen og legger til:

– En annen viktig forskjell mellom beach og vanlig håndball er at det i beach i prinsippet ikke er tillatt med fysisk kontakt. Det gir utvisning, som riktignok varer bare i ett forsvar. Så kan du også få rødt kort, og da må du automatisk stå over neste kamp.

Den norske troppen som tok sølv i EM for to år siden. Simen i bakre rekke i drakt nummer 10.

Det norske beachhåndball-landslaget har også vært sterkt preget av korona-situasjonen. Da landslagskandidatene var samlet til trening like før nasjonaldagen, var det første samling på nesten to år. Siste gang de var i aksjon var under EM i Polen. Da tok Simen og lagkompisene sølv, Norges beste prestasjon i herreklassen. Finalen tapte vi mot Danmark.

– Å komme til EM-finalen gjorde at vi for første gang var kvalifisert til VM-spill, i Italia 2020. Men den muligheten tok koronaen fra oss, sier Simen.

Årets EM skal arrangeres i Varna i Bulgaria i midten av juli. For å si det forsiktig; Norge har ikke vært direkte heldig med trekningen av innledende puljer:

– Det kan du si. Vi møter blant annet danskene og også Spania, som har tre EM-gull å se tilbake på og som er en meget sterk beach håndball-nasjon, understreker Simen.

PS!
Alle spillerne på beach-laget har bakgrunn fra «vanlig» håndball, flere med fartstid i eliteserien. Mange av våre lesere nikker sikkert gjenkjennende til navn som nevnte André Lindboe, Espen Røhmer (Sandefjord) og Sindre Aho (Drammen) – i tillegg til vår egen Simen Westbye Johansen, så klart…

TEKST: Tore Sæther
FOTO: NHF beach og Tore Sæther