Kontrakt til keeper-talent – Kolstad

Kontrakt til keeper-talent

Moden og treningsvillig. Målbevisst og enormt dedikert.

Det er noen av merkelappene Stian Gomo og Melhus-trener Asle Hårsaker raskt klistrer på nykommer i Kolstads A-stall, Sondre Orheim.

Den 185 centimeter målvakten har siden i januar trent jevnlig med kolstadkarene. Nå er godt treningsarbeid på toppen av naturlig gode forutsetninger belønnet med en kontrakt med Trøndelags beste herrehåndball-lag. «Han har trent seg til kontrakt,» er ordene Gomo bruker om nysigneringen.

Både fotball og dans fanget først Sondres interesse.

– Jeg holdt på med det til jeg var 15-16 år. I håndballmålet har jeg stått siden jeg var 13.

Men om han ikke startet veldig tidlig, så ble han veldig raskt fascinert av målvaktjobben – hvorfor?

– Tja, det har nok noe med at jeg er naturlig reaksjonssterk, som ikke er så dumt å være for en håndball-målvakt. Dessuten fikk jeg bra målvaktoppfølging. Melhus hadde kanskje så mye selv, men leide inn trenere gode på dette – bosniske Vanja Radic, for eksempel.

Sondres sterke sider er blitt ytterligere forsterket – eksplosiv styrke, som ikke minst gir muligheten til kraftige sideskyv – også et godt målvakt-redskap. Så handler det i tiden fremover å utvikle taktiske sider og ikke minst evnen til å lese skudd.

– Jeg merker jo hvor stor forskjellen er på å skjønne hvor skudd kommer når jeg står i målet på Kolstad-trening sammenlignet med treningene i Melhus, sier Sondre. 

At han har gode muligheter til å få gode karakterer i stadig høyere håndball-klasser, det er trenerne Gomo og Hårsaker slett ikke i tvil om:

Gomo: «Sondre kan nå riktig langt.» Hårsaker: «Sondre er så til de grader detaljorientert i treningsarbeidet, så pass at det kan bli nesten for mye – men dette er også en viktig grunn til at han er blitt så god allerede og definitivt kan nå mye lenger.»

NTNU-studier i bevegelsesvitenskap

Kolstad-stallens nyeste medlem er ferdig med første året på en bachelorgrad i bevegelsesvitenskap. (Sikkert noe å plukke opp av student Orheim til bruk for målvakt Orheim.) Han er ikke redd for at studiene på NTNU vil bli for krevende ved siden av en halvproff-tilværelse som håndballkeeper. Utdannelse og håndball skal gå hånd i hånd. Håndball har vært og vil være veldig, veldig viktig for 20-åringen. 

–  I Kolstad er jeg blitt godt mottatt av «fine folk» som han selv sier. Jeg får mange gode tilbakemeldinger, og jeg får en treningshverdag som vil gi meg gode utviklingsmuligheter.

Så er det nå en gang slik at trening er trening og kamper er det man trener for. 

Med Lars Eggen Rismark og Simen Westby Johansen i troppen, så er det i utgangspunktet ikke veldig aktuelt med mye spilletid i Kolstad-målet den kommende sesongen, selv om Stian Gomo sier: «Vi har hentet Sondre for å kunne gi ham en utviklende treningshverdag, men også fordi han skal bli en reell konkurrent til de to andre. Godt med kamptrening skal han også få, foreløpig litt uklart hvor; 1. divisjon med CSK eller 2. divisjon med Melhus. Vi har samarbeidsavtale med begge klubbene.

Sondre er kanskje ikke så veldig langt unna å nå sitt første mål, å få prøve seg mellom eliteseriemålstenger. At ambisjonene strekker seg enda lenger, er han ikke redd for å innrømme:

Nyttige elementer fra dans

– Å få spille for en god utenlandsk klubb og også få landskamper. Det er lett å si og høres kanskje vel ambisiøst. Men det er den typen mål jeg har satt meg, sier Sondre. Og før det i ettermiddag var tid for trening og vi slapp ham unna flere spørsmål, så et siste: Du drev altså i rundt fem år med dans. Har det vært nyttig i målvaktutdannelsen?

– Ja, det vil jeg si. Det var mye trening i koordinasjon og bevegelse – takt og rytme også, ting som er godt å ha for en målvakt.

TEKST OG FOTO:
Tore Sæther

PS!
Med Sondre på plass i A-stallen teller den nå fem spillere som er født i dette århundre; Henning Limstrand og Simen Lyse, 2000-modeller; Sander Rønning, Eskil Dahl Reitan og nå altså Sondre Orheim med fødselsdag på 2001-tallet.