Tre elitetrenere om Berges OL-dilemma – Kolstad

Tre elitetrenere om Berges OL-dilemma

* To eller tre målvakter?
* Tre eller fire strekspillere?
* Fokus på toveisspillere?

* Dobbeltdekning på én eller begge kantene?

f.v.: Jørgen Laug, Stian Gomo og Fredrik Ruud. (foto: Beate Oma Dahle, TVskjermdump og Tove Lise Mossestad)

Det er noen av dilemmaene Christian Berge og hans trenerteam står overfor før de plukker ut den «riktige» troppen til OL. Vi har spurt de tre trønderske hovedtrenerne i herrenes eliteserie om hvordan de tror Berge tenker.

Dilemmaet til landslagsledelsen er ikke minst knyttet til det faktum at en OL-tropp er mindre enn en tropp til et EM- eller VM-sluttspill. Til OL får lagene stille med 14 spillere som lagene melder inn én dag før håndballturneringen kastes i gang. Ytterligere én spiller får være med i troppen inn i OL-leiren. Sannsynligvis tar Berge & co med tre ekstra spillere til Japan, men disse tre blir ikke innrullert i den offisielle OL-troppen før det eventuelt gjøres bytter. Og her er det også et dilemma. Blir en spiller byttet ut for eksempel på grunn av en liten skade eller sykdom, kan vedkommende ikke byttes inn igjen. Er du byttet inn, blir du der – og motsatt, blir du byttet ut, kan du ikke komme inn igjen.

Jeg har spurt de tre trønderne som trener eliteserielag på herresiden – Stian Gomo (Kolstad) Jørgen Laug (Bækkelaget) og Fredrik Ruud (FyllingenBergen) – om hvordan de tror Berge tenker før han gjør sitt endelige valg.

Ikke overraskende er det stor grad av enighet blant de tre om hvordan troppen vil se ut, men det er tross alt noen ulikheter. For eksempel er Stian den eneste som tror at Sebastian Barthold blir Magnus Jøndal-makker, dersom Berge & co tar med seg mer enn én venstre kantspiller. Vi registrerer også at Fredrik Ruud, som den eneste, rangerer Robin Haug som målvakt nummer tre.

Vi har sett bort fra sykdom og småskader i øyeblikket og tatt som forutsetning for kommentarene at alle aktuelle spillere kan spille om de blir tatt ut. Her er hva trenertrioen tror romsterer rundt i Christian Berges «uttakshode».


STIAN GOMO:
«Christian lurer nok på hvor mange han skal ha med i de forskjellige posisjonene, ikke minst på kantene. Spørsmål om å ta med rene forsvarsspillere melder seg også. Jøndal er naturligvis selvskreven på venstrekanten, men han har ikke fått spill (i Flensburg) den siste sesongen og hvem skal Christian supplere med om han føler han må ha nok en venstrekant? Et annet spørsmål er hvordan ta med – og hvor mange – spillere som er i de mest «slitsomme» posisjonen, bak og strek. Skulle jeg tippet troppen «med hjertet», hadde jeg veldig gjerne sett Tom Kåre (Nicolaisen) og William (Aar) i troppen, men det tror jeg nok ikke skjer…»

Gomo skulle gjerne sett sine «egne» EM-bronsegutter i OL-troppen, Tom Kåre Nikolaisen og William Aar, men tviler på at han får oppleve det. (FOTO: Tore Sæther)

Gomo tipper denne troppen (14 + 1):

Målvakter:
Torbjørn Bergerud og Kristian Sæverås
Kanter:
Magnus Jøndal (venstre) – Kristian Bjørnsen og Kevin Gulliksen (høyre)
Bakspillere:
Sander Sagosen, Gøran Johannessen, Harald Reinkind, Magnus Rød, Christian O´Sullivan, Kent Robin Tønnesen, Magnus Fredriksen.
Strekspillere:
Bjarte Myrhol, Petter Øverby og Magnus Gullerud
På reserveliste (tre spillere med til Japan, men ikke i OL-leiren):
Sebastian Barthold (venstre kant), Thomas Solstad (strek) og Espen Christensen (målvakt).

JØRGEN LAUG:
«Jeg tror Christian prioriterer å ta med mange typiske toveisspillere og at han satser på spillere som bidrar til defensiv trygghet. Videre vil han nok ta med seg relativt mange i posisjonene som er ekstra belastende å bekle. Det betyr at kantspillerne «lever farlig» – det blir nok ikke dobbeltdekning på begge sidene.»

Laug tipper at ferskingen Sander Øverjordet kan få en plass i OL-troppen (FOTO: Norges Håndballforbund)

Laug tipper denne troppen (14 + 1)

Målvakter:
Torbjørn Bergerud og Kristian Sæverås
Kanter:
Magnus Jøndal og Alexander Blonz (venstre) – Kristian Bjørnsen (høyre)
Bakspillere:
Sander Sagosen, Christian O’Sullivan, Gøran Johannessen, Harald Reinkind, Magnus Rød, Kent Robin Tønnesen, Sander Øverjordet
Strekspillere:
Magnus Gullerud, Petter Øverby og Bjarte Myrhol.
På reserveliste (tre spillere med til Japan, men ikke i OL-leiren):
Thomas Solstad (strek), Kevin Gulliksen (høyre kant) og Espen Christensen (målvakt)

FREDRIK RUUD:
«Strekspiller-posisjonen blir en hovedproblemstilling i uttaket. Skal Christian ta ut to eller tre? Hva han velger, får selvsagt konsekvens for uttak i øvrige posisjoner, ikke minst antallet kantspillere. Jeg er ganske sikker på at det vil bli tatt ut tre høyre bakspillere, også med tanke på Magnus Rød sin skadehistorikk.»

Ruud lurer på om ikke Robin Haug blir den tredje målvakten og kan få én av de tre reserveplassene med opphold i Japan. (FOTO: Norges Håndballforbund)

Ruud tipper denne troppen (14 + 1)

Målvakter:
Torbjørn Bergerud og Kristian Sæverås
Kanter:
Magnus Jøndal (venstre) – Kristian Bjørnsen og Kevin Gulliksen (høyre)
Bakspillere:
Magnus Rød, Harald Reinkind, Kent Robin Tønnesen, Sander Sagosen, Gøran Johannessen, Christian O´Sullivan og Magnus Fredriksen.
Strekspillere:
Bjarte Myrhol, Petter Øverby og Magnus Gullerud
På reserveliste (tre spillere med til Japan, men ikke i OL-leiren):
Thomas Solstad (strek), Sebastian Barthold (venstre kant) og Robin Haug (målvakt)