Lærer raskt og er sterk nok – Kolstad

Lærer raskt og er sterk nok

Henning Limstrand er klar for sin andre sesongstart som eliteseriespiller. Det er milevis fra nordnorsk 2. divisjon, men 21-åringen fra Tromsø har tatt steg, mange, lange og raskt.

– Henning er i fin utvikling. Han lærer hurtig, er i rask utvikling, er treningsglad og er et fysisk prakteksemplar. Han er bygd for bundesliga-spill, skryter strekkollega Martin Kærgaard

Vår fysiske trener, Ole Martin Viken, følger gjerne opp:

– Henning er seriøs, har god kunnskap om trening og har alle fysiske forutsetninger for å spille på dette nivået. Faktisk er det nå slik at han er sterk nok. Nå handler det om å kombinere styrke med håndball på eliteserienivå. Men det er ingen tvil om at Henning har alle forutsetningene for å nå langt. Han er en coming man for Kolstad og kanskje også landslaget.

Henning har fått litt smaken på Norge-spill, på 00-laget, og takk for det. Uten den motivasjons-innsprøytningen som dette ga, er det ikke sikkert at han hadde fortsatt på håndballbanen:

– Jeg var egentlig lite motivert for videre håndballsatsing, sier Henning. 

Så kan vi altså takke yngreslandslagstrener – og nå Bergen Håndball-trener – Fredrik Ruud for at tromsøgutten fikk det riktige motivasjonskicket til riktig tid. Og ikke minst, at Stian Gomo fanget opp signalet og meldte Kolstad-interesse.

Resultatet ble en treårskontrakt. Avtalen ble gjort noen måneder før flytting til Trondheim. Ventetiden benyttet Henning godt til å trene tungt. Han kom til Kolstad godt fysisk forberedt. Nå var det håndballen på elitenivå som skulle læres.

Martin viser og forklarer, Henning lytter og suger til seg gode råd.

Lærerikt er ordet som Henning først bruker når han ser tilbake på sin første Kolstad-sesong.

– Mest på trening fordi korona gjorde jo at det ble lite kamper. Jeg var godt i gang da vi skulle fortsette etter juleferien. Men allerede på en trening i den andre uken i januar, pådro jeg meg en kneskade. Det var skikkelig kjipt. Ute i fire-fem uker var beskjeden jeg fikk.  MR-bildene hadde avslørt en meniskskade, ble jeg fortalt.

Da Henning var mer eller mindre klar for håndballtrening igjen, skjønte han fort at ting ikke var som de skulle:

– Jeg tålte for eksempel ikke å sprinte, og i april fikk jeg en ny smell i høyrekneet. Det ble tatt MR igjen. Legenes vurdering var denne gangen mer alvorlig: Rift i bakre korsbånd og i tillegg en skade i muskelfeste på fremsiden av låret. 

Operasjon var ikke nødvendig, men en lang opptrening ventet. Han fikk selskap i den kjedelige perioden av Eskil Dahl Reitan som hadde pådratt seg en lignende skade. 

Sakte, men sikkert har strekspilleren trent seg tilbake til håndballspill. Dialogen med strekkollega og mentor, Martin ble tettere, noe begge er svært glad for. Martin:

«Man lærer selvsagt best med mye spilletid. Jeg tenker at jeg har Henning under mine vinger, for å si det slik. Jeg føler ansvar for hans utvikling. Jeg gjør mitt beste for å formidle mine tanker om strekspillet og prøver å lære bort så mye jeg kan, selv om vi ikke er helt samme spilletyper.»

Henning: «Martin og jeg har veldig god kjemi. Han er min mentor, og det er veldig betryggende for meg.»

Det siste halvåret har det vært styrketreningen som har dominert. Nå handler det om å forbedre hurtighet og eksplosivitet – og naturligvis det håndballmessige. Ole Martin Viken uttrykker det slik med et smil: «Vi skal skulpturere ham – koble sammen det fysiske med det håndballmessige.»

Og denne sammensmeltingen mellom fysikk og håndball, den foregår pent og pyntelig. Ennå er Henning ikke 100 prosent klar, men han synes de innhoppene han fikk i treningskampene i Tyskland i midten av august var oppløftende:

Henning i scoringsposisjon under cupkampen mot NTNUI. (Foto: ROBERT MAGNUSSEN)

– Nå håper jeg selvsagt å få så mye spilletid som mulig. Det er veldig bra at vi har tre som konkurrerer om strekjobben. Jeg ser for meg konkurransen i angrep med Martin og i forsvar med Rasmus (Mølgaard). Jeg vil utvikle meg til å bli en toveisspiller.

Henning har i Rasmus Mølgaard og Martin Kærgaard rutinerte strekspillere å lære av – både defensivt og offensivt.

Ved siden av håndballen er Henning klar for siste studieår med administrasjon og økonomi.
– Målet er at jeg innen mai neste år skal ha skaffet meg en bachelor-grad. Med både studier og håndball på fulltid, blir det litt travelt. Men det handler om å være strukturert; det går greit.

– Går det greit også i onsdagens sesongpremiere mot Bækkelaget?

– Dersom vi er like gode som i den andre kampen i Tyskland, bør vi klare det. Vi skal krige oss til seier, lover Henning Limstrand.

TEKST og FOTO:
Tore Sæther