Nærbø på søndag: «Blir intenst og spennende» – Kolstad

Nærbø på søndag: «Blir intenst og spennende»

Når vi søndag sesongdebuterer på hjemmebane, mot Nærbø, handler det om å spille like godt i forsvar som mot Bækkelaget og i tillegg forbedre angrepsspillet med en god del hakk.

– Vi har et bra toppnivå, men har et stykke å gå når det gjelder å heve bunn-nivået vårt, mener Lars Eggen Rismark. Etter et skuffende resultat i Oslo, var det som vanlig klart for kamp-etterarbeid:

– Det er selvsagt artigere å gjøre det etter en seier enn etter et tap. Og etter et tap er det bare bra at det kommer en kamp snart etterpå, slik at vi får rettet opp det vi ønsker å rette på og forhåpentligvis få en seier og en godfølelse.

Målvakt Lars hadde all grunn til å være fornøyd med sin egen prestasjon i sesongåpningen selv om det altså ble femmålstap mot Bækkelaget. 

I onsdagens kamp var det lite å utsette på forsvarsarbeidet – og ikke minst keeper Lars sitt spill med en redningsprosent på drøyt 40. Men offensivt var det skrale saker med 14 tekniske feil og en uttellingsprosent på ca. 42. I generalprøven mot Bergen Håndball ikke bare vant vi, men hadde en uttelling på skudd på 69 prosent og gjorde ni tekniske feil. I Kiel mot 2.bundesliga-laget Lübeck-Schwartau viste vi mye positivt. Hvorfor presterte vi ikke bedre i angrep mot Bækkelaget, Lars? 

– Nå skal vi huske på at det er stor forskjell på treningskamper og offisielle kamper. Du har mer spenning i kroppen; det er vanskeligere å slippe seg helt løs og la ting gå mer på automatikk. Man blir kanskje litt for tenkende, litt for innesluttet. 

– Vi har et meget ungt mannskap nå, men det er spillere som har prestert adskillig bedre tidligere. Kan vi skylde på alderen?

– For å lykkes over tid, gjelder det å prestere jevnt godt, og for å løse det, kommer rutine – og dermed alder – inn som noe av forklaringen. Å prestere jevnt godt over en sesong, det er utfordringen vår; høyt toppnivå, høyere bunn-nivå.

Fra ettermiddagens trening med Adrian Aalberg som utfordrende kantskytter.

«I håndball er keeperen halve laget.» Det er et gammelt uttrykk, men fortsatt gjeldende i håndballens stammespråk. Onsdag hadde vi en slik keeper, men Lars vet meget vel at en keeper kan ikke være god en hel kamp alene:

– For oss målvakter gjelder det å stole på de foran oss. Det handler om å skape en trygghet og tillit til at vi gjør det vi skal gjøre. Målvakten sin prestasjon og forsvaret sin, det er veldig ofte to sider av samme sak. Mot Bækkelaget holdt vi oss til vår defensive plan og traff godt med forsvarsspillet. Det var bare det at det samme gjorde Bækkelaget…

Lars er så vidt passert 30, en alder som bare tre andre i den i gjennomsnitt svært unge kolstadstallen. Hans ferdigheter mellom stengene er utrolig viktig for at vi skal kunne nå sesongens målsetting om å slutte blant de fire-fem øverste på REMA 1000-serietabellen. Første oppgave løste Lars utmerket – etter en hard sesongoppkjøring:

– Jeg synes vi har trent mye, en lang oppkjøring, som også har inneholdt ei treningsuke i Meråker, kamper i Tyskland og på Østlandet. Jeg føler at det fysiske er på plass, og det er da også lettere å kontrollere enn det mentale. Når vi ikke lyktes som vi ønsket på onsdag, har det blant annet sammenheng med at det er veldig lenge siden vi har spilt tellende kamp, og da er det vanskeligere å finne godfølelsen.

– Den mentale biten med å stå mål er ganske uforutsigbar, spesielt når det er såpass lenge siden var har hatt sesong. Og så skal man ikke undervurdere den tryggheten man har av at man har gutter foran seg som man stoler på; den gjensidige tilliten er ganske viktig, at man klarer å bygge på det. Hvis vi skal ta med oss noe positivt fra Bækkelaget-kampen, så må det være den defensive tryggheten, sier Lars og fortsetter:

– Jeg jobber for å kunne prestere jevnt og med et høyt bunn-nivå. Å stå i mål er en mental kamp. Det er mye som foregår i hodet. I perioder kan du føle deg nærmest uovervinnelig, i andre perioder ensom. 

Mot Bækkelaget holdt Lars Oslo-lagets storscorer, Emil Sundal, nede på ca. 50 prosent uttelling. Det er innafor. På søndag får han – og forsvaret – ingen enklere jobb å løse når Nærbø med dynastiet Haugseng – tre spillere og én av trenerne – kommer til Kolstad Arena. 

– Ingen tvil. Nærbø er et godt lag, ikke minst offensivt, med blant annet flere gode skyttere

Til søndagens kamp – avkast klokken 18:00 – er det endelig lov til å slippe publikum inn på tribunen, maks 1000. Hva kan publikum vente seg, Lars?

– For det første vil jeg si at jeg håper det kommer godt med folk til Kolstad Arena. For oss spillere betyr det mye. Og så kan jeg love at det blir en intens og spennende kamp, som det alltid gjør når Nærbø kommer på besøk, sier Lars Eggen Rismark. Det siste har han også helt rett i: 

Tre ganger har Nærbø spilt eliteseriekamp borte mot Kolstad. Den første vant Kolstad med to mål, den neste med ett, og den foreløpig siste endte uavgjort…

TEKST og FOTO:
Tore Sæther