Var dere høy på dere selv, Håkon? – Kolstad

Var dere høy på dere selv, Håkon?

Etter en utmerket kamp mot Runar, kom et tilbakeslag i cupkampen mot ØIF Arendal. I kommentarfeltet på facebook etter cupkampen mente en leser at «spillerne virket høy på seg selv». Var dere det, kaptein Håkon?

Svaret finner dere litt lenger ned blant de ni spørsmålene jeg stilte Håkon Følstad foran søndagens hjemmekamp mot Fjellhammer. 

Til tross for skuffende resultater i høst, stemningen i laget er god, sier lagkaptein Håkon Følstad. (FOTO: Tore Sæther)

1) Hva har det semiproffe opplegget (trening hver dag og to treninger to dager i uka) betydd for deg?

«For meg er det nok et tegn på Kolstads utvikling, se at vi kommer stadig nærmere en profesjonell tilværelse. Sånn praktisk i hverdagen er det en utfordring siden jeg har full jobb. Da er det treningene på dag tid som jeg rett og slett ikke får være med på. På den ene siden er jeg veldig lei meg for det. Men på den andre siden, det er jo helt håpløst å være med på. I stedet har jeg ordnet det slik at jeg kan ta ei økt på kveldstid – etter leggetid for guttene mine.» 

2) Hvordan var dine forventninger til denne sesongen?


«Høye! Det er de for så vidt fortsatt. Vi har et veldig talentfullt lag og en enorm treningsvilje, veldig dedikert gjeng. Så forventningene var – og er – høye til tross for at vi altså har hatt litt startvansker.»


3) Det er trygt å si at sesong-innledningen har gitt skuffende resultater. Forklar grunnen til tap i tre av fire seriekamper og på hodet ut av cupen.


«Oj, det er jo et stort spørsmål. Det som er mest skuffende, er at vi taper kampene selv. Vi gjør feil, teknisk, taktisk, når kampene skal avgjøres. Så vet jeg at med det nivået vi har inne, så skulle egentlig resultatene ha sett helt annerledes ut. Og det er irriterende fordi vi vet at vi er bedre enn det her. Ikke for å ta noe heder og ære fra lagene som har slått oss. Men det er skuffende. På den andre siden har vi ikke sittet etter kampene og tenkt at «disse lagene hadde vi ikke hatt sjans’ til å slå fordi de er så mye bedre enn oss.»

4) Hvordan påvirker de skuffende resultatene dere spillere? Hvordan er garderobe-stemningen?

«Det er klart det er tøft. Jeg er sikker på at det er mange som føler det slik på grunn av de høye forventningene vi har til oss selv. Selvsagt kjedelig å komme i gang med sesongen slik vi har. Likevel er det ingen murring eller dårlig stemning, selv om det selvsagt hadde vært enda bedre stemning om vi hadde vunnet alle kampene. Jeg synes vi jobber målrettet på det vi har tror på.»

5) Det er lett å bli defensive i hodet og miste litt troen når resultatene uteblir. Hvordan unngå det?


«Tja, det er et godt spørsmål. Vi har troen på det vi driver med. Som sagt, vi snubler litt i egne feil når kampene skal avgjøres. Så det handler om å luke bort disse feilene, rett og slett være litt kaldere i avgjørende øyeblikk. Det er noe vi jobber med. Uansett, det er jo kjedelig å sitte med et tap når forventningene til resultatet var et annet. Men igjen, forventningene til sesongen er fortsatt høye – og troen er der.»

6) I kommentarfeltet på vår facebook-side etter cuptapet for ØIF skrev en leser: «På meg virket spillerne høy på seg selv.» Var dere det, etter Runar-kampen?


«Nei, slik oppfatter jeg det slett ikke. Vi ga alt mot Arendal, men vi bommet. Vi slet ikke minst med rutinerte Mario Matic; vi vet hva han står for, hvilken spiller han er, men vi klarte ikke å demme opp for ham. Jeg synes han var avgjørende for at Arendal vant. Offensivt slet vi med å få ting til å fungere. Jeg synes det er leit at noen oppfatter at vi var «høye på oss selv». Min opplevelse av kampen og hvorfor det ble som det ble, er altså en helt annen.»

7) Hvordan påvirkes familiefar Håkon av håndballspiller Håkons hverdag og prestasjoner?

«Jeg har ikke tid til å deppe så lenge etter en dårlig kamp. Alltid tungt å tape kamper selvsagt, men jeg lar det ikke gå ut over humør og tilstedeværelse hjemme. Sånn sett er det en fin distraksjon – fra et tap for eksempel.»

Slik ønsker vi å se Håkon etter søndagens kamp mot Fjellhammer; en smilende tilfreds lagkaptein. (ARKIVFOTO: Robert Magnussen)

8) Søndagens hjemmekamp mot Fjellhammer, den er det ikke lov til å tape – eller…


«Ligaen vår er så «tight» at det er få, om noen, som kan si at «dette laget kan ikke slå oss». Fjellhammer slo vel Drammen tidlig i sesongen, og Drammen er et topplag… Vi må innse at man kan tape for alle, men også at vi kan slå alle. Så vi kan ikke gå inn til kampen søndag med annen innstilling enn mot Arendal, Drammen, Elverum eller Runar. Men når sant skal sies; Fjellhammer, det er en motstander vi bør slå!»

9) Når sesongen er over og du ser på slutt-tabellen for REMA 1000-ligaen. Hvor ser du Kolstad da?

«Å, jeg har jo så lyst å se oss på toppen, vet du, helt øverst. Jeg begynner å bli så pass voksen nå at jeg snart vil vinne noe, en medalje eller noe sånt. Men vi må innse vi er kommet skjevt ut, og fokus må være å snu en dårlig trend. Sånn sett var Runar-kampen god å få, hvor det gnistret av oss, utrolig artig å spille sånne kamper. Så må vi sørge for at det blir like artig i de resterende kampene i ligaen. Jeg har veldig troen på at når vi er på det nivået som vi vet at vi kan være på, så er vi en utfordrer for alle lag.»

TEKST: Tore Sæther