For en forvandling – for en andreomgang! – Kolstad

For en forvandling – for en andreomgang!

Snakk om å bruke pausen godt. Snakk om å spille to ulike omganger – det var reneste Jekyll og Hyde. Før pause så kolstadguttene litt ut som førstereis – i forsvar først og fremst. Etter pausen lignet de et topplag. 

Kampen er snudd, seieren er så godt som i boks. Trener Stian er fornøyd. Det er også Rasmus Thaarup Carlsen – som fikk sine første minutter på banen denne sesongen.

Fjellhammer ble sendt hjem med 11-målstap i bagasjen. Gjestenes 16-14-ledelse til pause ble snudd til 36-25 hjemmeseier. 

Det var nesten som jeg måttte klype meg i armen, selv om vi også før – både denne sesongen og tidligere hadde sett Kolstad i sort-hvitt.  At to lag kan opptre i to så forskjellige «drakter» før og etter pause, det er noe av håndballens store sjarm og i mange tilfeller vanskelig å gi gode forklaringer på hvorfor…

Vi forsøkte å bli litt klokere og stilte spørsmålet om forvandlingen til en knippe av mange blide kolstadgutter:

«Fjellhammer er et godt kollektiv, men etter pause klarte vi å stykke opp rytmen i angrepsspillet deres.» (Lars Eggen Rismark)

Før pause ble det noen nesten-redninger. I andreomgangen vartet Lars Eggen Rismark opp med klasseredninger på stripe.

«Før pause spilte vi sinnsykt dårlig. De scoret på alt det vi egentlig skulle være forberedt på. Vi fikk en liten skyllebøtte i pausen. Den trengte vi.» (Sander Rønning)

«Jeg var ganske svart i garderoben, ja. Det vi presterte før pause sto ikke i stil med det vi hadde forberedt oss på.» (Trener Stian Gomo)

«Før pause var vi ikke der vi hadde snakket om vi skulle være, spesielt defensivt. Offensivt gikk vi oss fast og avsluttet også en litt for raskt. Innsatsen var det ingenting i veien med, men jeg er skuffet over at vi ikke var smartere. I pausen tordnet Gomo litt.» (Lagkaptein Håkon Følstad)

«I pausen var det ingen tvil om at vi skjønte alvoret. Litt skremmende at det er så stor forskjell på hvor dårlig vi kan være og hvor bra vi også kan spille. Vi må finne frem til en stabilitet på godt nivå for å kunne bli det topplaget vi har ambisjoner om å være. (Elias Thome)

All grunn til å juble; Elias Thome scoret fem på seks skudd og leverte også en god forsvarskamp.

Første 30 – nesten jevnspilt

De første 30 minuttene var jevnspilte, men gjestene skled i fra mot pause med to-tre målsledelse det siste timinuttet. Gomo hadde advart både mot kjappe playmakere som liker både å skyte fra mellomdistanse og å samspille med strek. Noen gode skyttere har Fjellhammer. I kveld manglet de Aleksander Mitrovic, men en annen venstrehendt skytter, 18-åringen Benjamin Berg, skjøt gjerne. Selv om han ikke hadde imponerende uttelling, ga han backkollega Knut Strømsheim og strekspiller Kasper Syversen gode arbeidsbetingelser.

Vi kom alt for mye på mellomhold, fikk ikke skikkelig tak verken på skyttere eller seksmeterspillere.

Pausen gjorde godt

Minuttene i tenkeboksen i pausen var nyttige og ga resultater. Det gjorde ingenting at keeper Lars startet med å redde skudd fra streken, fulgte opp med å ta en kontring og nok en strekredning. 

Forsvaret lot seg inspirere, vant dueller over hele bredden og benyttet mulighetene til mange kontringer. Jeg noterte til slutt 10 scoringer i kontra/ankomst. Slikt minner meg om «gamle» Kolstad – med Truls Fjeseth og Adrian Aalberg som hurtigtog på hver sin kant. Nå er det Sander Rønning og Elias Thome som står for kontra-moroa; både raske løp og noen kremscoringer – trick og lobb. Ni scoringer til sammen på 11 skudd. Bravissimo!

I tillegg har jeg stor sans for Elias sin offensivitet og nedlåsning av motstander som ytterst i forsvar.

Sander Rønning fikk BB-prisen. Ikke ufortjent – for å si det forsiktig. Venstrekanten presterte seks scoringer på syv skudd.

Mange spesielt gode etter pause

Etter kampen mot Runar var omkvedet at når vi er mange som er gode samtidig, da er vi virkelig et godt lag. I kveld var det – etter pause! – meget gode prestasjoner fra alle. Sander Rønning fikk pris som Kolstads beste. Det var absolutt fortjent, men det var virkelig mange kandidater…

Vi spilte godt kollektivt, vi fikk krydderet i form av flyvere og herlige assist-pasninger over flere soner (Simen Lyse). En uttellingsprosent på skudd på 68, er storartet. Fjellhammer hadde 53% uttelling på sine skudd. For målvaktduellen vant vi også (16-11); tre av redningene gjorde Simen Westby Johansen i de ti siste minuttene før pause hvor han var i mål.

Mens vi slapp inn alt for mye – 16(!) – før pause, scoret  Fjellhammer altså bare ni i 2 omgangen, mot våre 22. 36 scoringer totalt er et antall som vi bare fem ganger tidligere siden opprykket til eliteserien har gjort like godt eller bedre. Og 11 målsseier, eller mer, det har ikke skjedd mer enn seks ganger tidligere. Slik sett var kveldens kamp av det spesielle slaget.

Drøyt 1000 tilskuere var på plass i Kolstad Arena. Bortsett fra en god håndfull Fjellhammer-supportere, gikk resten fra hallen med et smil rundt munnen – og forhåpentligvis lyst til å komme tilbake ved neste anledning, som er søndag 17. oktober mot Norges klart beste lag – Elverum.

Knallhard strekjobbing ga fire scoringer på fem skudd, og i tillegg fikk Henning Limstrand seg en «på tygga»…

FAKTA

Kolstad – Fjellhammer 36-25 (14-16)
Kolstad Arena
Tilskuere: 1017

KOLSTAD: Lars Eggen Rismark, Simen Westby Johansen – Elias Thome 5, Henning Limstrand 4, Sander Rønning 6, Adrian Aalberg, Rasmus Thaarup Carlsen, Magnus Langeland 2, Dennis Solem, Gabriel Setterblom 6, Emil Raknes, Magnus Stølefjell 1, Eskil Dahl Reitan 4, Håkon Følstad, Simen Lyse 6(1), Rasmus Mølgaard 2.

Fjellhammers toppscorer:
Knut Strømsheim og Benjamin Berg – begge 5

Utvisninger; Kolstad: 2 x 2 min. – Fjellhammer: 2 x 2 min.

TEKST: Tore Sæther (Kolstad Håndball)
FOTO: Robert Magnussen