Skarp i skuddet, sterk i troen – Kolstad

Skarp i skuddet, sterk i troen

Gabriel Setterblom er skarpskytteren i Kolstad-laget. Han er også sterk i troen på at det går an å ta poeng fra Norges beste lag, Elverum – i Kolstad Arena på søndag.

Da Kolstad i løpet av 2018/19-sesongen begynte å snuse på venstrehåndsspilleren, var det nettopp en skytter de ville ha – og fikk. I sin siste sesong for Halden scoret han 107 mål og hadde et snitt per kamp på 4,9 scoringer.  De to første sesongene i Kolstad-drakt var også snittet over 4 – i sin første kolstadsesong ble han toppscorer, i den andre tredje mestscorende, men med det høyeste snittet. 

Etter seks kamper denne sesongen har 23-åringen (fyller 24 i neste måned) med sine 39 scoringer et kampsnitt på 6,5. Man kan trygt si at vi fikk det vi var ute etter.

Men mossingen Gabriel dro fra Halden til Trondheim for å utvikle seg, for å bli en toveisspiller og offensivt mer enn «bare» en skytter.

– Og jeg er på vei. Jeg er blitt bedre defensivt, og offensivt føler jeg at jeg nå har flere knapper å trykke på. Akkurat nå synes jeg at gjennombrudd er godfoten min. Jeg har bedre timing også på å dra på meg forsvarsspillere for så å slippe ballen videre. Når det gjelder uttelling på skuddene, har jeg mer å gå på. Mot Halden og Runar var det ikke bra, nei.

Lett for å bli sort-hvitt

At Gabriel valgte å komme til Kolstad skyldtes at han synes både trener (Gomo) og klubbens ambisjoner virket attraktive. Han ville rett og slett være en del av et lag som hadde satt seg et hårete mål; «bli Norges beste lag innen 2024». Den ambisjonen synes Gabriel ikke det er noen grunn til å endre på, selv om seriespillet startet med tre strake tap:

– Vi ha jo opplevd slike dårlige perioder tidligere og klart å rette på det. Går ting dårlig, som det gjorde de tre første kampene, er det selvsagt lett å krisemaksimere. Det har også en tendens til å bli veldig laaange møter, smiler Gabriel og legger til:

– I idretten inklusive håndballen blir ting gjerne sort-hvitt, men det er jo mye mer enn det. Mot både Nærbø og Halden hadde vi lange gode perioder, selv om det endte dårlig – med tap. Og i de tre andre kampene (to seire og én uavgjort) viste vi at vi har mye kvalitet og talent i laget. Viktig var det også at vi klarte å hente oss igjen etter å ha ligget bak (mot ØIF Arendal).

Drakt nummer 13?

– Kjapt til noe helt annet; drakt nummer 13 – hvorfor ulykkes-tallet?

– Jeg begynte egentlig ganske sent med håndball. Gikk vel i niende klasse. 13-drakten har jeg spilt i bestandig. Egentlig litt «teit» begrunnelse for hvorfor: Siden 13 jo er et ulykkestall, så skal jeg gjøre det til mitt lykketall, tenkte jeg…

Innfridd forventningene

Gabriel har så absolutt innfridd forventningene som ble stilt til ham da han kom til Kolstad. Målkontoen er velfylt, utviklingen i andre deler av spillet er tydelig, og fyren er rett og slett en bra mann å ha i et lag. 

Så har ikke alt gått på skinner. Skader har han ikke sluppet unna. Før forrige sesong var det en ankel som var til besvær. Foran denne sesongen har en vond lyske sørget for å sette ham på sidelinjen i sommer. Og da sesongen ble kastet i gang, var det slett ingen 100 prosent-Gabriel som var i aksjon. Nå går alt så meget bedre:

– Nå handler det om å bruke tid og styre belastningene. Jeg føler nok at jeg henger litt etter i en del aksjoner, men det gjør ikke lenger vondt i lysken. Og bare det å være smertefri, er behagelig. Jeg har fått beskjed om at ved juletider så vil jeg være 100 prosent.

– Du er innflytter og halvprofesjonell håndballspiller og trener for Kolstads G16-lag to ganger i uka; hva bruker du ikke-håndball-tiden til – finnes det for eksempel en kjæreste…?

Litt gamer-type 

– Jeg hadde ambisjoner om å starte studier da jeg kom til Trondheim. Studiestarten har jeg foreløpig satt på vent. Så er jeg en litt gamer-type og er en del på Jotunheimen e.sportsenter i sentrum. Men kjæreste, der er det foreløpig liten eller ingen trafikk, gitt, sier Gabriel med et smil.

– Til søndagens kamp i Kolstad Arena, Gabriel, mot selveste Elverum. Uoverkommelig oppgave?

– Nei, slett ikke. Elverum er landets beste lag, uten tvil. De kan jo stille to like gode seksere. Men uansett hvor suverene de er og hvor imponerende gode de har vært i Champions League; de er ikke umulige å slå. 

– Vi går slett ikke til søndagens kamp med tap for øye. Vi har spilt gode kamper mot Elverum tidligere også. Å ta poeng fra dem er mulig – hvis vi alle er «på», spiller på vårt høyeste nivå – hele kampen, sier Gabriel Setterblom.

Skytter-Gabriel (ARKIVFOTO: Robert Magnussen)

358 eliteserie-scoringer

Gabriel har helt siden sin eliteseriedebut i 2015/16-sesongen vist seg som en skarpskytter. I sin siste sesong i Halden før overgangen til Kolstad benyttet Gabriel anledningen til å putte 13 mot sin nye klubb. Siden eliteseriedebuten i 2015/16-sesongen står nå Gabriel med 358 scoringer. Denne sesongen har han sørget for nettkjenning 39 ganger, og uttellingsprosenten er 62, «godt innafor», som det heter.

Gabriels scoringsstatistikk fra eliteserien ser slik ut:  

2015/16: Halden – 8 scoringer (19 kamper)
2016/17: Halden – 7 scoringer (6 kamper)
2017/18: Halden  – 67 scoringer
2018/19: Halden  – 107 scoringer
2019/20: Kolstad  – 87 scoringer
2020/21: Kolstad – 43 scoringer – korona-sesongen, 10 kamper
2021/22: Kolstad – 39 scoringer – 6 kamper hittil – snitt: 6,5- alt spillemål

PS!
Gabriel har kontrakt med Kolstad ut 2022/23-sesongen.

TEKST: Tore Sæther (Kolstad Håndball)