Her er Kolstad-fremtiden – Kolstad

Her er Kolstad-fremtiden

Det er alltid vrient å spå, særlig om fremtiden, som det heter. Men det gir lave odds å tippe på at det ut av denne gjengen kommer noen som vi om ikke lenge ser i aksjon i eliteserien.

Kolstads 16- og 18-årslag er begge kvalifisert til landsomfattende seriespill, henholdsvis Bring-serien og Lerøy-serien. I den eldste gruppen finner vi to (Dennis Solem og Magnus Stølefjell) som allerede er fast på A-lagets treninger og som også har fått sin eliteseriedåp.

– Vi har for så vidt ingen konkret mål om at det hvert år skal rekrutteres et visst antall spillere fra ungdsomslagene våre opp i elitestallen. Men vi jobber mye likt både i G16, G18 og elitelaget. Det er en stige som vi ønsker å gi de unge, ambisiøse spillerne en mulighet til å gå; og vi har, i tillegg til den daglige og uformelle kontakten, et formalisert samarbeid med trenerne på elitelaget gjennom ett månedlig møte, forteller Jan Erik Wiedemann og Melchior Husebø, henholdsvis spillerutvikler og aktivitetskoordinator.

Kolstad Håndballs daglige leder, Jostein Sivertsen, supplerer de to nøkkelpersonene i arbeidet med Kolstads ungdomsavdeling: 

– Vi vil selvsagt at våre rekruttlag (16- og 18-åringene) skal hevde seg godt, men aller viktigst er å utvikle enkeltspillerne, få opp nye profiler som kan bli gode nok til elitelaget vårt.

Elitespillere i trenerteamene

I utviklingen av nye toppspillere har Wiedemann og Husebø god støtte i karer som Ronald Putans på G18-laget, Gabriel Setterblom på G16-laget, og Simen Westby Johansen som målvaktressurs for hele gruppa og kampansvarlig for G20-laget. 

En rød tråd gjennom treningsarbeidet og spillerutviklingen er at man lar spillere hospitere oppover; altså G16-spillere til G18 og G18-spillere til elite. Og når det gjelder kamptreningen er Jan Erik krystallklar i sitt syn på hva som er det viktigste denne sesongen:

– Det er å kunne gi rekruttene kamptrening på høyere nivå enn dagens 3. divisjon. At vi klarer å rykke opp til 2. divisjon, er avgjørende for å gi god nok kamptrening til de spillerne som foreløpig ikke er klare for eliteseriespill. Så langt har vi vunnet kampene i 3. divisjon med klar margin, også mot Ørsta, som av flere blir sett på som ett av de beste lagene i divisjonen. I den kampen scoret for øvrig venstrekanten vår, Kristian Hestad Eriksen, ikke mindre enn 17 mål.

Fast dugnadsgjeng

Jan Erik Wiedemann har mange godord for å beskrive de unge kolstadrekruttene:

– Det er en fin og treningsvillig gjeng. Nevnes skal det også at vi har en stor fordel ved å ha syv spillere som går på spisset toppidrett på Heimdal videregående. Der er tre av oss trenere også i aksjon, i tillegg til Ole Martin (Viken) i styrketrening og innspill fra Olympiatoppen. Opplegget er rett og slett unikt.

Satsningen som Kolstad gjør på sine rekrutter er ikke gratis. Spillerne må derfor være med på å betale for det hele i form av fast dugnad under eliteseriekampene:

– Da driver guttene kiosk, de er hallvakter, tar opp (reklame)gulvet etter kamp, rydder, står for billettsalg/kontroll og driver også mini-VIP, forteller Wiedemann.

Utvikle trøndersk guttehåndball

I tillegg til den brede satsningen på G16- og G18-lagene, har Kolstad også sine TOBB-samlinger. Melchior sier:

– Ambisjonen er å utvikle guttehåndballen – lag og klubber – i Trondheim og Trøndelag. Hovedtanken er å støtte opp under gode guttemiljøer, inspirere guttespillere til å satse på håndball. Av våre egne gutter er det flere på Bring-laget vårt som har kommet opp fra TOBB-samlingene.

I aldersgruppene under gror det også bra i Kolstad med mellom 90 og 100 spillere fordelt på seks alderstrinn.

To av kapteinene

Både G16- og G18-laget har kaptein-team. Jeg har tatt en liten prat med én av kapteinene både på G16 og G18-skuta.

Fredrik Bjærum er kaptein for G16-mannskapet, Bring-laget. Han har spilt håndball siden han var 10-11 år og startet ball-kastingen i Sjetne, der spilte han også fotball.

– Men da det ble for få spillere på håndball-laget, meldte jeg overgang til Kolstad i 2018, forteller Fredrik, høyre bakspiller. Og ambisjonene, de er det ikke noe i veien med:

– Det er jo landslaget, da, smiler 16-åringen og forteller at håndball er attraktiv både for å få trene i ei gruppe, samspillet, få spille kamper og dra på tur med kompisene.

Hva med sesong-målet for laget i Bring-serien?

– Å vinne – hele greia!

På rekruttlaget er Ruben Meder i kapteinsteamet. 03-modellen er ekte Kolstad-gutt som begynte å spille håndball som femåring, de første åtte-ni årene også med fotball som aktivitet. Men så tok håndball overhånd.

– Jeg spilte back til G12, men så ble jeg omskolert til strekspiller av Mishels (Liaba) som var treneren vår. Det er jeg ikke lei meg for. I det hele tatt har vi hatt mange gode trenere oppigjennom, sier Ruben.

– Ambisjonene, da?

– Det er jo stort å si det, men det er jo å få spille i utlandet. Jeg er veldig fascinert av veien Tom Kåre (Nikolaisen) har gått. Må innrømme at han er et forbilde for meg, både som spiller og som type. Vi har forresten også hatt han som trener. Men det første målet er å komme med på A-laget her i Kolstad.

– Hvorfor håndball? 

Samholdet. Vi er en stor gjeng med venner. Ekstra fint å få trene og spille kamper med kompisene sine.

– Lerøy-målet? 

-Jeg tror det blir en tøff serie, men jeg har troen på at vi kan komme til sluttspillet, sier Ruben.

TEKST og FOTO: 
Tore Sæther