Martin mister ni seriekamper – minst – Kolstad

Martin mister ni seriekamper – minst

For en snau uke siden ble Martin Kærgaard operert i høyre hæl. Det var ingen vei utenom selv om det fører til at strekkjempen mister minst en tredjedel av sesongen. 

På de fem seriekampene han har fått med seg denne høsten har 27-åringen vist meget gode takter – offensivt. Han har en uttelling på sine 19 skudd på 84 prosent. Som Stian Gomo sa det ved en tidligere anledning:

«Det blir nesten alltid scoring eller syvmeter når vi får spilt inn ballen til Martin på streken.»

Men bak den effektive skytingen har det lenge vært noen tøffe tak for Martin:

– Allerede rundt påsketider fikk jeg problemer med hælen på høyrefoten. Det førte til at jeg i løpet av hele sommeren ikke trente annet enn på sykkel. Det ble vurdert slik at for å få orden på dette var løsningen enten lang opptrening eller operasjon. Jeg forsøkte det første, forteller Martin og fortsetter:

Mye på sykkel – mindre på banen

– Før treningssamlingen i Meråker i slutten av juli ble smertene i hælen stadig verre, og da sesongen startet, tålte hælen slett ikke at jeg spilte både forsvar og angrep, som jeg gjerne ville. Det ble bare angrep. Etter hver kamp var det to dager med sykkel. To påfølgende dager med vanlig håndballtrening var det jeg klarte uten for store smerter.

Ingen god situasjon, hverken for Martin eller for laget/medspillerne:

– Samspillet med strek handler jo mye om timing, og når du ikke får trent kontinuerlig på det, blir heller ikke resultatet optimalt. Det har vært en frustrerende lang periode både for meg og for lagkameratene. For egen del føler jeg at jeg bare har vært på 60 prosent av det jeg burde være.

Dermed satte man foten i bakken, bokstavelig talt, Martin og det medisinske støtteapparatet. MR ble tatt, og etter undersøkelsen konkluderte man at operasjon var eneste utvei. Ett av problemene i ankelen var rift i akillessenen. Hadde man ikke operert, ville senen før eller siden ha røket, og da hadde skadeperioden blitt enda lenger. Operasjonen sist fredag tok en times tid og var vellykket. Det var en god del som ble gjort, uten at Martin går i detalj. 

Spilleklar først i februar

Og med hensyn til opptreningsperioden?

– Legene har antydet to-tre måneder, kanskje tre. Jeg håper å være på banen igjen etter EM-pausen, sier en optimistisk Martin.

Holder den tidsplanen, rekker Martin kanskje bortekampen mot Elverum, altså mot Norges suverent beste lag, lørdag 5. februar.

Nå ligger det altså tre måneder foran deg uten håndball. Hvordan takler du det?

– Det er jo litt tungt. Jeg kom jo til Norge for å spille håndball. På den annen side er det første gangen en skade har parkert meg på sidelinjen i så lang tid.

Nå blir det hjemmekontor i jobben min i TOBB, rehab-trening på hælen og et eget styrketreningsprogram for resten av kroppen som Ole Martin (Viken) skal sette sammen, sier Martin, ivrig på å komme snarest mulig tilbake i spill – hundre prosent i orden, uten hælsmerter.

Det blir en god stund til vi får se Martin Kærgaard i slike situasjoner. (FOTO: ROBERT MAGNUSSEN)

Sammen med Gullerud i Danmark

Martin får altså ødelagt store deler av denne sesongen, som er den siste i hans nåværende kontrakt. Han er spent på hva lederne tenker rundt sammensetningen av spillerstallen når det nå kommer seks nye spillere – én av dem strekspiller.

– Jeg spilte sammen med Magnus i SønderjyskE i to sesonger. Jeg håper jeg blir tilbudt forlenget kontrakt her i Kolstad og blant annet igjen får spille sammen med Gullerud. Det ville vært kult å få være med på den store satsingen som Kolstad nå gjør, sier Martin. Til dansk TV2, ett av flere utenlandske medier som har omtalt storsatsingen i Kolstad, uttalte han for øvrig også: 

«Det er fedt. Det er ikke hver dag, man hører så store navne i en klub, som man selv er en del af. Jeg håber bare, at jeg kan få en anden rolle på holdet. At det bliver i mindre grad, accepterer jeg gerne for at kunne være en del af det her. Vi må se, hvad de har af planer.»

Og videre til meg da vi i går ettermiddag gjorde dette intervjuet i Martins leilighet i Melhus:

– Jeg tror alle som er i laget i dag vil være med på dette. Jeg har forstått det slik at Jostein og Gomo skal bruke de nærmeste par ukene for å bestemme seg hvordan den totale spillerstallen blir for kommende sesong.

TEKST og FOTO:
Tore Sæther / Kolstad Håndball