Stolte og imponerte Kolstad-kompiser – Kolstad

Stolte og imponerte Kolstad-kompiser

Eskil Dahl Reitan imponerte mange med sin debut for Håndballgutta – også sine klubbkamerater og trener Stian Gomo. Men det var ingen vi snakket med som var høylytt overrasket over det 20-åringen foretok seg i sine to første A-landskamper. Stian sier det for eksempel slik:

– Jeg var slett ikke redd for at han skulle gjøre seg bort på noe vis, men litt spent var jeg. Det kan jeg ærlig innrømme. 

Og så sørget unggutten for at spenningen i trenerkroppen fort slapp taket:

– Eskil opptrådte imponerende rolig og voksent. Han torde å ta ansvar og det i et spill som tross alt er et annet enn det han er vant til fra Kolstad. Den innstillingen står til toppkarakter, mener Gomo.

En liten støkk i livet

Rolig og voksent sa treneren, men utenfor banen fikk Eskil seg et lite støkk i livet i helgen da noen av Norge-kameratene etter fredagens kamp mot Danmark gjorde han oppmerksom på at nå lå det an til debutant-tale:

– Det hadde jeg ikke tenkt på, og da ble jeg nervøs, må jeg innrømme. Heldigvis var det bare de som var ut på banen som måtte gjennom dette, og lørdagen var det et opplegg som gjorde at debutant-tale utgikk. Det passet meg bra, smilte Eskil da jeg intervjuet ham etter ettermiddagens kolstadtrening.

Tilbake til selve håndballen. Hvordan føltes det etter å ha debutert mot Nederland på lørdag og så mot Frankrike søndag – begge dager med mye spilletid?

 – Både søndag- og mandagsmorgen var jeg skikkelig sliten. Ikke minst var den følelsen sterk etter Frankrike-kampen. Der var det enormt mange tøffe, sterke spillere.

– Og hvordan føltes det i kroppen da du fikk slippe ut på mot Nederland?

– Det var helt enormt, den mottagelsen jeg fikk – gåsehud! Publikums reaksjon ga meg en voldsom boost.

Om motstander er Haslum, Elverum, Nederland eller Frankrike – denne karen gir jernet uansett.

Hjalp med stebror Tom Kåre på laget

Hva så med mottagelsen han fikk av de rutinerte Norge-spillerne?

– Den var veldig bra. Jeg følte at jeg som ny ble godt tatt vare på. De rutinerte spillerne pratet villig og var litt nysgjerrig på bakgrunnen min. Og så var det veldig fint for meg at stebror Tom Kåre (Nikolaisen) kom med i troppen like før kampene. Å få ham også som romkompis gjorde godt for meg.

– Og mottagelsen, eller kanskje mer korrekt, reaksjonen til sjefen sjøl, Christian Berge, etter de to kampene?

– Han ga uttrykk for at han var godt fornøyd med Nederland-kampen, og bra mot Frankrike selv om jeg bommet på noen aksjoner – fordi jeg rett og slett ikke kan trekkene godt nok. Før turneringen var det trening nesten bare mot 6-0-forsvar, men da Nederland – og også Frankrike – i løpet av kampen la om til 5-1-forsvar, ble det noen lynkjappe instrukser på innbytterbenken, smiler Eskil og forteller at landslagssjefen har bebudet en mer omfattende tilbakemelding til debutant Dahl Reitan om ikke så veldig lenge.

Men om motstanderne kom ut i forsvar uvant for Eskil som Norge-spiller, så var han ikke dårligere enn at han i kampen mot Frankrike – fra høyreback-posisjon! – smelte til med en underarm i steget – ballen føyk inn i nettmaskene. Det var en nyhet – ikke sett i Kolstad-kamp heller…

– Ja, det var vel en drømmetreff og et skudd som jeg tror jeg ikke har dratt frem i kamp, smiler Eskil.

En bunke med målgivende pasninger og fem scoringer bidro Eskil Dahl Reitan med i sin debuthelg for Håndballgutta.

Mye arbeid og litt flaks…

Eskil Dahl Reitan har hatt en bratt utviklingskurve. Det er bare drøyt halvannet år siden han tok steget fra Charlottenlund i 1.divisjon til å skrive treårskontrakt med Kolstad. Da jeg intervjuet han den gang, ga han uttrykk for at han var spent på om han ville takle eliteserienivået, men også at han følte han skulle kunne klare det. Om han har! Hvordan har det skjedd?

– Det er selvsagt fordi jeg har trent mye og hardt, og så har jeg også hatt litt flaks.

– Flaks???

– Ja, i den forstand at skader på spillere som Simen (Lyse) og (Rasmus) Carlsen har gjort at jeg har rykket raskere frem i køen, har fått mine sjanser mye tidligere enn det jeg så for meg da jeg skrev under for Kolstad. Og så har det vært viktig at trenerne har vist at de har troen på meg. Jeg har fått prøve på ting og ikke blitt tatt av banen så snart jeg har bommet eller har gjort en feil. Tillit ikke bare fra trenerne forresten, men også fra medspillerne. Det er også veldig viktig. 

Vi har litt å bevise

Hva så med veien videre, i Kolstad?

– Vi ligger nå på en skuffende niendeplass og med lite poeng. Det må vi snarest se til å få gjort noe med. Det går ikke an å invitere til folkefest i Kolstad Arena og så tape med ti for Haslum. Det er langt fra bra nok.

Ingen trenger å være i tvil om at vår ferskeste landslagsspiller fortsetter med å gi jernet både på trening og kamp for Kolstad – både dagens Kolstad og «nye Kolstad», for du har vel ikke tenkt å dra fra klubben før den nye storsatsingen blir sjøsatt…?

– Jeg legger ikke skjul på at det ville ha vært kult å få spilt som helprofesjonell i en utenlandsk klubb. Men den nye store satsingen i Kolstad gjør det mindre aktuelt de nærmeste to-tre årene i alle fall. Utenlands-drømmen er satt på vent, kan du si.

Beina godt plantet på trøndergrunn

Med den store og hurtige fremgangen du har opplevd. Er det fare for at den kan gå deg til hodet, at du mister fotfestet?

– Nei, det er jeg ikke redd for skal skje. Jeg blir ikke veldig skuffet om jeg ikke blir tatt ut til neste samling. Nå har jeg fått en smak på hva Sander Sagosen og de andre etablerte spillerne holder på med, hvordan og hvor hardt de trener. Det gir meg masse motivasjon til videre satsning, sier Norge-spiller nummer 9 – som altså har debutant-talen sin til gode…

Imponerte Kolstad-kamerater

Allerede etter kampdebuten mot Nederland begynte det å renne inn med gratulasjonsmeldinger på Eskil-mobilen – fra venner, familie, kolstadkamerater og også ukjente. – Sånt synes jeg er veldig artig – at folk bryr seg og gir uttrykk for det, sier Eskil.

Her er noen flere reaksjoner jeg hentet i ettermiddag fra de som er sammen på trening med norgedebutanten nesten hver eneste dag:

«Det var dritartig at Eskil gjorde det så bra. Det er inspirerende også for oss andre.» (Sander Rønning)

«Veldig bra, men ikke overraskende. Han gjør det så bra både i kampene og på treningene. Et voldsomt trøkk i alt han gjør. Jeg er stolt lagkamerat.» (Henning Limstrand)

«Det er kult, det er rått, men jeg er ikke overrasket. Topp mentalitet, går inn med ett hundre prosent uten frykt og spiller på det han er god til. Jeg føler at jeg er litt stolt, faktisk.» (Håkon Følstad)

«Det var imponerende det han presterte i begge kampene. Opptrådte modent, trygt, tok sjansene han fikk og brukte sine spisskvaliteter – både egen skuddtrussel og spille opp andre. Man skulle ikke tro at det var en debutant som var i aksjon.» (Lars Eggen Rismark)

«Eskil har en ekstrem fysikk, han spiller klokt og har et farlig skudd. Så viste han å beholde roen og ikke la anledningen ta ham. Dette vil også gagne oss i Kolstad.» (Gabriel Setterblom)

Og så kom det en også en humrende skråblikk-kommentar fra klæbukompis og lagkamerat både fra yngreslandslag og Kolstad: Simen Lyse ville absolutt ha med at Eskil har lagt om dialekten etter at han ble tatt ut i Håndballgutta-troppen – ei melding som fikk Eskil til å glise.
Jeg har en mistanke om at han er vant til den slags fra Lyse…

TEKST: Tore Sæther / Kolstad Håndball
FOTO: Robert Magnussen og Tore Sæther